Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 17:34

Ενδοκυβερνητική αναταραχή από την τροπολογία για επιδότηση «πεντάστερων» ξενοδοχείων

Την αντίδραση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά προκάλεσε η τροπολογία που ψηφίστηκε με το φορολογικό νομοσχέδιο και προβλέπει την επιδότηση έως και κατά 20% της δημιουργίας νέων ξενοδοχείων πολυτελείας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

«Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και δεν ήταν σε γνώση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης», φέρεται να δήλωσε η κ. Πετραλιά, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.

Η κ. Πετραλιά εξέφρασε τη διαφωνία της με την ένταξη της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στις επιδοτούμενες περιοχές και προανήγγειλε νέα ρύθμιση που «θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους». Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, η επίμαχη τροπολογία συντάχθηκε με πρωτοβουλία κάποιου τμηματάρχη του υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος ενσωμάτωσε σε αυτή σχετική κοινοτική οδηγία.

Πάντως σε νέα δήλωσή της η κ. Πετραλιά προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, διευκρινίζοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Αλογοσκούφη

Aντιδράσεις ΕΞΑ - ΠΟΞ

Η τροπολογία προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Μας δημιουργεί κατάπληξη, η οποία αγγίζει και τα όρια της καχυποψίας, η τροποποιητική διάταξη του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 που πρόσφατα κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση μαζί μας και που προβλέπει την χωρίς κανένα κριτήριο ή προϋπόθεση επιδότηση έως και 20% για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων στην Αττική», αναφέρει η Ενωση σε ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει ότι «στην Αθήνα ουδέποτε δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις για την ίδρυση ξενοδοχείων».

«Σε μία τουριστική αγορά όπου κατά κοινή παραδοχή το σύνολο των ξενοδοχείων αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, η τροπολογία που ψηφίστηκε, δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνει. Σήμερα κάποιοι “φωστήρες” αποφάσισαν ότι όχι μόνο υπάρχει ανάγκη νέων κλινών, αλλά ότι πρέπει και οι κλίνες αυτές να επιδοτηθούν με δημόσιο χρήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση Ξενοδόχων καταγγέλλοντας «νόθευση του ανταγωνισμού και των όρων της αγοράς σε βάρος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας» και απαιτώντας από την Πολιτεία «να προχωρήσει στην άμεση επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Ελληνικού τουρισμού στα πλαίσια ενός ουσιαστικού διαλόγου».

Η ΠΟΞ κάνει λόγο για ανατροπή πολιτικής που είναι παγιωμένη με σειρά Νόμων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος Χωροταξικός Σχεδιασμός και χωρίς να έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από οποιονδήποτε επίσημο φορέα, συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, βρέθηκε και αυτό προ εκπλήξεως.

Η ΠΟΞ τονίζει ότι το ύψος των επιδοτήσεων νέων πολυτελών ξενοδοχείων θα πρέπει να προκύπτει βάσει μελετών και Σχεδίου και όχι να επιβάλλεται αυθαίρετα με γενικές διατάξεις και ασαφείς τροποποιήσεις και ζητεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις και να επανεξετάσει το πλαίσιο των περιοχών που θα επιδοτηθούν, μόλις ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό.

Επισημαίνεται ότι ο αναπτυξιακός νόμος 3299/2004 προέβλεπε μηδενικές επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων «τετράστερων» και «πεντάστερων» ξενοδοχείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Με την εν λόγω τροπολογία Αλογοσκούφη επιτρέπεται η επιδότησή τους από 15% έως 20%.

Απάντηση ΥΠΟΙΟ

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση – απάντηση για το θέμα, στην οποία αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είναι αναγκαία η αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων που προσφέρει το νέο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για τον τομέα του τουρισμού, όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Όπως επισημαίνεται, «με την προσαρμογή του επενδυτικού νόμου 3299/2004, η οποία ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υλοποιείται ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος Χάρτης θεσπίζει πλέον τη χορήγηση ενισχύσεων για επενδύσεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Περιφέρειας της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες προβλέπεται ενίσχυση έως 30%. Εν τούτοις, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, η διάταξη που ψηφίσθηκε προβλέπει μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης 15%». Υπενθυμίζεται επίσης ότι με το νόμο 3299/2004 έχουν ήδη επιχορηγηθεί στην Αττική με ποσοστό έως και 35% επενδύσεις σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακά κέντρα, ΣΠΑ, κ.λπ..

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

«Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά», σχολίασε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παραπλάνηση, αναφερόμενος στην τροπολογία του αναπτυξιακού για επιδοτήσεις των «πεντάστερων» ξενοδοχείων.

Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ευθύς εξαρχής την διαδικασία που ακολουθήθηκε με τη γνωστή μεθόδευση της τροπολογίας του Αναπτυξιακού Νόμου στο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ο κ.Παπουτσής, και σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε «την πρόθεση της κυβέρνησης να παραπλανήσει τη Βουλή και για αυτό αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου».

Σήμερα, συνεχίζει ο κ.Παπουτσής, αποδεικνύεται ότι παραπλανήθηκε και η αρμόδια υπουργός Τουρισμού. Αποδεικνύεται, συμπλήρωσε ότι στον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό της κυβέρνησης υπάρχει πάντα ιδιαίτερη πρόνοια για τους «ημετέρους».