Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 11:00

Eπιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρά κέρδη καταγράφει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων για το χρέος και την εκταμίευση της δόσης.

Μικρά κέρδη καταγράφει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων για το χρέος και την εκταμίευση της δόσης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.53), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,52% στις 775,87 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,46% στις 2.070,69 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,69 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,10% στις 755,26 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,95%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,46%, η Eurobank κατά 0,82% και η Attica Bank κατά 4,81%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει κατά 0,93% στα 2,130 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου ενισχύεται άνω του 1,80% ενώ πέριξ του 1,40% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 1,12%, της Τέρνα Ενεργειακή κατά 0,90% και της Motor Oil κατά 0,53%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή αποκλιμάκωση, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 5,9 μονάδες βάσης στο 6,025% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,785%.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής έως ότου αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και διασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος. Οι εμπλεκόμενες πλευρές εμφανίζουν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός το οποίο ενισχύει τις πιθανότητες επίτευξης μίας συμφωνίας τόσο για το χρέος όσο και για τη β’ αξιολόγηση, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου παραμένουν στο ακέραιο, καθιστώντας δύσκολη τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust επισημαίνει τα εξής: «Η καθαρή λύση με συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η συμφωνία για το χρέος ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, την αλλαγή της στάσης των επενδυτικών οίκων στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ομολόγων. Αντί γι’ αυτό, όμως, το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.

»Δεν πήρε καμία απόφαση και το προσχέδιο απόφασης που συζητήθηκε περιλάμβανε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς αποφάσεις για το χρέος και μετάθεση όλων των κρίσιμων απαντήσεων για μετά τις γερμανικές εκλογές και προς το τέλος του προγράμματος. Μία πρόταση που δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE και δεν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει τα παρακάτω: «Η βεβαρημένη ψυχολογία ευνοεί την πλευρά των πωλητών με αποτέλεσμα το σενάριο περαιτέρω πλαγιοκαθοδικής διολίσθησης να θεωρείται επικρατέστερο. Οι αγοραστές επομένως, καλούνται να υπερασπιστούν τα νέα όρια στήριξης στη ζώνη 760 - 745 μονάδων, μέχρις ότου εμφανιστούν θετικοί καταλύτες αναφορικά με τις προσδοκίες σύγκλισης των απόψεων ΔΝΤ - Βερολίνου για τα του Ελληνικού χρέους.

»Η παραβίαση των 780 μονάδων ανέτρεψε την βραχυπρόθεσμη τάση δίνοντας σήμα εξόδου στους βραχυπρόθεσμους και ως γνωστόν, η 'θύρα εξόδου' του Χ.Α., σε αντίθεση με εκείνη της εισόδου του, δεν φημίζεται για το 'εύρος της'. Για να τεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί την αντίσταση του συστήματός μας που διέρχεται από τις 786 μονάδες. Έως τότε, κάθε ανοδική αντίδραση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνικού χαρακτήρα διόρθωση».

naftemporiki.gr