Τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος με ορίζοντα το 2020, μέσω του περιορισμού συγκεντρωμένων κατηγοριών των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών χρεώσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς, προανήγγειλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος με ορίζοντα το 2020, μέσω του περιορισμού συγκεντρωμένων κατηγοριών των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών χρεώσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς, προανήγγειλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως διευκρίνισε, οι ελαφρύνσεις θα προέλθουν από τη μείωση της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αλλά και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο αποτελεί έσοδο του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ.
Όσον αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η μείωση θα προέλθει από την υλοποίηση των διασυνδέσεων που θα εντάξουν τα νησιά (π.χ. Κυκλάδες) στο ηπειρωτικό σύστημα, καθώς το συγκεκριμένο τέλος κυρίως αντισταθμίζει το γεγονός ότι η παραγωγή του ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι πιο κοστοβόρα. Μάλιστα, ανέφερε πως από το 2020, το συγκεκριμένο τέλος μπορεί έως και να μηδενιστεί.
Αν και δεν έκανε καμία αναφορά στον τρόπο περιορισμού του ΕΤΜΕΑΡ, το πιθανότερο είναι πως αυτό θα προέλθει από την απόδοση του τέλους ΑΠΕ που έχει επιβληθεί στους προμηθευτές, το οποίο φαίνεται πως υπερκαλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ειδικού λογαριασμού.
Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτές οι μειώσεις υλοποιηθούν, με δεδομένο πως αφορούν τις λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, που είναι ίδιες σε κάθε προμηθευτή ρεύματος, αυτό σημαίνει πως οι ελαφρύνσεις θα αφορούν όλους τους καταναλωτές, είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ είτε όχι.
Διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη στήριξη και τη διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων (ΚΟΤ), ώστε να καλυφθούν περισσότερες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα αναδιαρθρωθούν οι κλίμακες χρέωσης των τιμολογίων, καθώς τον φετινό χειμώνα πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν να ξεπερνούν τις 2.000 kWh ανά τετράμηνο, με συνέπεια για την υπόλοιπη κατανάλωσή τους να καταβάλουν υψηλότερο ποσό.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας «άδειασε» ουσιαστικά τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος είχε καλέσει χθες την ηγεσία του ΥΠΕΝ να συντονιστούν στο να διεκδικήσουν από τους δανειστές το «πράσινο φως» για κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιώτες. Αν και αναγνώρισε τον θεσμικό ρόλο του επικεφαλής της ΔΕΗ στην προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΗ, πρόσθεσε με νόημα: Θα πρότεινα στον κ. Παναγιωτάκη να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα.
Παράλληλα, με αφορμή τη σημερινή αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΠΕ, εξέφρασε τη στήριξή του στη διοίκηση του Ομίλου, για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει πετύχει ο Όμιλος. «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενεργειακό hub
Στην εισαγωγή του, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής» την ενέργεια, συμπληρώνοντας πως ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την προσέλκυση επενδύσεων. «Επιδίωξή μας η χώρα να γίνει ένα διεθνές ενεργειακό hub, παράλληλα με hub στον τομέα των μεταφορών, καθώς η Ελλάδα έχει το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στα έργα που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τον αγωγό ΤΑΡ και την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας. Επίσης, πρόσθεσε πως για τον ίδιο σκοπό η κυβέρνηση εργάζεται για την ωρίμανση μεγάλων πρότζεκτ, όπως ο EastMed, ο IGB και η ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector.