Σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» πωλητών - αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν στοιχεία για τον καθορισμό της βραχυπρόθεσμης τάσης, δεδομένης και της απουσίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» πωλητών - αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν στοιχεία για τον καθορισμό της βραχυπρόθεσμης τάσης, δεδομένης και της απουσίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.50), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,32% στις 785,52 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,48% στις 2.096,39 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,33 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,12% στις 785,96 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 1,82%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,29%, η Eurobank κατά 1,33% και η Attica Bank κατά 4,72%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank διατηρείται σταθερή σε 2,140 ευρώ.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται άνω του 2% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Coca-Cola HBC και Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης Γρ. διολισθαίνει κατά 0,89%, της Aegean κατά 0,38% και της ΓΕΚ Τέρνα κατά 0,30%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρές μεταβολές, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 5,80%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 5,838%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 24 μονάδες βάσης στο 5,719%.
Οι επενδυτές βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης κατεύθυνσης, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν σκληρή «μάχη», δεδομένης της απουσίας ουσιωδών εξελίξεων στο φλέγον ζήτημα του χρέους και της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ενδεικτικά, το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec υπογραμμίζει τα εξής: «Η μη επίτευξη συμφωνίας δίνει το πάνω χέρι στους πωλητές, προς το παρόν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένες πιέσεις. Πιθανό ένα πισωγύρισμα στην περιοχή των 750 - 740 μονάδων. Σημειώνουμε, επίσης ότι, πλέον, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία στενεύουν και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να καθηλώσει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, στην περίπτωση που απομακρύνεται η πιθανότητα ένταξης μας στην ποσοτική χαλάρωση».
Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs, σε πρόσφατη έκθεσή της, επισημαίνει τα παρακάτω: «H Ελλάδα είναι απίθανο να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτού η ΕΚΤ ξεκινήσει την περιστολή του μηνιαίου ρυθμού αγορών. Ο Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα, αλλά έχει τονίσει πως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».
Από την πλευρά της, η Citigroup εκτιμά τα εξής: «Η επόμενη δόση που είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, ώστε να αποπληρώσει χρέος ύψους περίπου 6,5 δις ευρώ τον Ιούλιο, θα εκταμιευτεί τελικά, ακόμη και χωρίς την επίσημη συμφωνία για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, ζημιές 12,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2017 η Frigoglass SAIC, έναντι ζημιών 8,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Εξαιρουμένων των δαπανών που σχετίζονται με την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, η εταιρεία κατέγραψε καθαρές ζημιές, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, αμετάβλητες συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
naftemporiki.gr