Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2001 20:03

Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Περιορίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής Juniper Networks σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα ενώ οι δείκτες FTSE 100 και CAC 40 στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού αντίστοιχα έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, πάντως, οι περισσότεροι δείκτες κινούνταν ανοδικά με πρωταγωνιστές μετοχές εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας μετά τα ενθαρρυντικά νέα από την κορυφαία αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Intel.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών Intel ανακοίνωσε χθες λίγο μετά το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων ότι οι πωλήσεις της εταιρείας το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο θα βρίσκονται σε συμφωνία με τις αρχικές της εκτιμήσεις προκαλώντας ενθουσιασμό στις αγορές.

Ωστόσο, ο ενθυσιασμός μετριάστηκε από τη σημερινή προειδοποίηση της επίσης αμερικανικής Juniper Networks, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή λογισμικού για το Διαδίκτυο, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματά της για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Juniper ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της εταιρείας το εν λόγω διάστημα θα κυμανθούν μεταξύ 200 εκατ. δολ. και 210 εκατ. δολ. έναντι 300 εκατ. δολ. και 330 εκατ. δολ. που εκτιμούσε αρχικά.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.950,6 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%. Τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 7,43%, σημείωσε η μετοχή της εταιρείας σιδηροδρόμων Railtrack. Aξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και το σχεδιασμό ημιαγωγών στον απόηχο της ανακοίνωσης της Intel. Η μετοχή της ARM Holdings ενισχύθηκε κατά 2,89%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, όπως οι Vodafone και British Telecommunications.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών λόγω της σημαντικής υποχώρησης της στερλίνας. Σημειώνεται, ότι το βρετανικό νόμισμα παρέμεινε σήμερα – για τρίτη ημέρα - στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών έναντι του δολαρίου και των τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ εν όψει της ένταξής της στη νομισματική ένωση που συνεπάγεται η επικράτηση των Εργατικών στις γενικές εκλογές. Η μετοχή της Royal Bank υποχώρησε κατά 2,10%.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,25% στις 5.439,93 μονάδες.Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics η οποία έφθασε να ενισχύεται έως και 4,7% έκλεισε τελικά με άνοδο 1,1%. Τα κέρδη περιορίστηκαν και για τη μετοχή της Alcatel η οποία έκλεισε με άνοδο μόλι 0,17%.

Από την άλλη μεριά, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault «έχασε» 2,83%. Ο επενδυτικός οίκος Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα έσοδα της γαλλικής εταιρείας το 2001 και το 2002. Από τις 40 μετοχές του δείκτη των blue chips, 17 κινήθηκαν ανοδικά, 22 πτωτικά, ενώ η τιμή μίας μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί οριακά κατά 0,05% και βρίσκεται στις 6.180,95 μονάδες. Η μετοχή της Infineon Technologies, η οποία έχει χάσει 8% κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ενισχύεται κατά 3,55%. Ακολουθεί η μετοχή της εταιρείας SAP με άνοδο 1,55%.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε με άνοδο 0,83% στις 38.716 μονάδες, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.547,6 μονάδες και στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex 35 στις 9.607,3 μονάδες με κέρδη 0,95%. Στο Αμστερνταμ, τέλος, ο δείκτης ΑΕΧ παρέμεινε ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τα χθεσινά, δηλαδή στις 588,64 μονάδες.