Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπλοκάρει τις αποφάσεις για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνο κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπλοκάρει τις αποφάσεις για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
«Αυτό που θέλουμε είναι να τηρούνται οι κανόνες» έσπευσε να προσθέσει και επεσήμανε ότι «οι γερμανικές θέσεις τυγχάνουν πάντα ευρείας στήριξης ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup».
Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει για το ζήτημα της Ελλάδας και εξήγησε ότι η αδυναμία επίτευξης ενός συμβιβασμού οφείλεται στις αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ Ταμείου και Ε.Ε. για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Σόιμπλε άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, καλώντας το Ταμείο «να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας».
Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ότι εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, από αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016, αυτό θα κριθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες». Έστρεψε δε τα πυρά του προς το εσωτερικό της Γερμανίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «να εξηγήσω και στο Βερολίνο σε συναδέλφους ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στο Κοινοβούλιο η οποία αποκλείει τις διαπραγματεύσεις πέραν των ψηφισθέντων».
Αναφερόμενος στη διαφωνία με το ΔΝΤ εξήγησε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».
Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε καυτηρίασε τη στάση του ΔΝΤ: «Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση λαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο υπόψη τους ενδοιασμούς του ΔΝΤ για να ορίσουμε ακριβέστερα ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα. Αποτύχαμε τελικά, διότι το ΔΝΤ αποδείχτηκε σχετικά δύσκολο κατά τις συζητήσεις, για να το διατυπώσω ευγενικά. Ένας εκ των συμμετεχόντων Ευρωπαίων αναφώνησε μάλιστα ότι είμαστε μέτοχοι του ΔΝΤ. Δεν το είπα εγώ, μόνο ανέφερα τι είπε κάποιος άλλος», είπε.
Εάν όλα πάνε καλά, τότε σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία» τόνισε, στο ίδιο πλαίσιο, παραδεχόμενος στη συνέχεια, ότι «το ΔΝΤ αποδείχθηκε “δύσκολο”» στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, διαμήνυσε ότι όλες οι ενδείξεις προμηνύουν μία ισχυρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα φέτος.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, αν και γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχε η αίσθηση για συμφωνία, «ένα μέλος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί αυτό στο οποίο χτες τα μεσάνυχτα είχαμε καταλήξει».
«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είχαμε βέβαια την πιο ενθουσιώδη των διαθέσεων που συνέβη αυτό, αλλά πρέπει να δει κανείς ότι δεν χάνουμε χρόνο για το θέμα της Ελλάδας, διότι τα τεχνικά θέματα θα διαρκούσαν ούτως ή άλλως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία», κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και ΑΜΠΕ