Η πώληση (ή «αποεπένδυση», όπως αναφέρεται στο κείμενο) του 40% περίπου της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), σχετικά με την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης.
Από την έντυπη έκδοση
Η πώληση (ή «αποεπένδυση», όπως αναφέρεται στο κείμενο) του 40% περίπου της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), σχετικά με την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης. Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, φέρει τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση της ΔΕΗ Α.Ε. στον λιγνίτη», καθώς όπως αναφέρει πρόκειται για δεσμευτικά διαρθρωτικά μέτρα αποκατάστασης (remedial structural measures), με σκοπό τη συμμόρφωση στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τη μονοπωλιακή πρόσβαση της Δημόσιας Επιχείρησης στο ορυκτό καύσιμο.
Ενδιαφέρον στοιχείο της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ είναι πως αναφέρει ρητά ότι η ΔΕΗ δεν θα έχει οποιαδήποτε συμμετοχή ή σύνδεση με οποιοδήποτε στοιχείο της αποεπένδυσης, συμπεριλαμβανομένης της προνομιακής προμήθειας ηλεκτρισμού. Κάτι που σημαίνει πως αποκλείει το σχέδιο της παρούσας διοίκησης της εταιρείας για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων με ιδιώτες, όπου η ΔΕΗ θα διατηρούσε ένα μετοχικό ποσοστό συνεισφέροντας κάποιες μονάδες ως περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάμβαναν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων έναντι κάποιου ποσοστού στη μετοχική σύνθεση. Αν και στο κείμενο σημειώνεται πως η αποεπένδυση θα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της λιγνιτικής ισχύος, προστίθεται πως το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί σε τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η πώληση των μονάδων θα συνοδεύεται από την εκχώρηση και των σχετιζόμενων λιγνιτικών αποθεμάτων. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος».
Τέλος, τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης υποβολής της συμφωνηθείσας δεσμευτικής πρότασης από την Ελληνική Δημοκρατία στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp.) μέχρι τον Νοέμβριο 2017, ώστε η υλοποίησή τους να «τρέξει» μέσα στο αμέσως επόμενο εξάμηνο.
Απλήρωτοι λογαριασμοί
Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί για τη ΔΕΗ το συμμάζεμα των απλήρωτων λογαριασμών. Προς το σκοπό αυτό κινείται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προκειμένου να καταστεί πιο αποδοτική η διαχείριση του πελατολογίου της. Το project θα κοστίσει 12 εκατ., τόσο για την ανάπτυξη στρατηγικής διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 2,2 δισ., όσο και την αναζήτηση του ενδεχομένου τιτλοποίησης τμήματος αυτών.
Αποπληρωμές
Σε έγγραφό του προς τον ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τονίζει πως η επιχείρηση κατέβαλε πάνω από 1,54 δισ. ευρώ προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ το 2016, μέσω ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, εκπληρώνοντας έτσι το 97% των σχετικών υποχρεώσεών της. Προσθέτει, δε, ότι τα χρήματα που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τον ΕΛΑΠΕ είναι περισσότερα από όσα η ίδια εισέπραξε για το ΕΤΜΕΑΡ. Κατόπιν τούτου, η επιχείρηση αναγκάστηκε να καταβάλει από ιδίους πόρους χρήματα, καθώς τα ποσά της συγκεκριμένης χρέωσης περιλαμβάνονται σε ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος πελατών της, σε μια περίοδο που οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΔΕΗ από πελάτες της (τόσο συνολικά όσο και ειδικά για το ΕΤΜΕΑΡ) έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση.