Μαραθώνια αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Eurogroup και κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προδικάσει την έκβαση σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης δεν υπήρξε καμία αρνητική δήλωση, αντίθετα όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα το συντομότερο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κρατάει στα χέρια του και τη λύση, δεδομένου ότι οι γερμανικές διαφωνίες με το ΔΝΤ για το χρέος, είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο εμπόδιο.
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Βρυξέλλες,
Ξεκίνησε στις 16:45 ώρα Ελλάδας η κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup για το ελληνικό ζήτημα, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε μαραθώνια, χωρίς κανένας να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προδικάσει την έκβαση σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
O πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ότι το ζητούμενο σήμερα είναι να δεσμευθεί το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης δεν υπήρξε καμία αρνητική δήλωση, αντίθετα όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα το συντομότερο.
Είναι προφανές ότι ασκούνται εντονότατες πιέσεις από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ να καταλήξει σήμερα το Εurogroup σε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κρατάει στα χέρια του και τη λύση, δεδομένου ότι οι γερμανικές διαφωνίες με το ΔΝΤ για το χρέος, είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ο ίδιος σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση δεν δεσμεύθηκε ότι θα επιτευχθεί οπωσδήποτε συμφωνία, αλλά ούτε είπε ότι δεν θα υπάρξει.
Το ΔΝΤ εκπροσωπείται στο Eurogroup από τον Πολ Τόμσεν και εκτιμάται ότι θα επιμείνει στη θέση για συμφωνία σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το κλίμα που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα είναι καλό και η δήλωση του κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία σήμερα θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για συνολική απόφαση ή τουλάχιστον να την προσεγγίσουμε όσο γίνεται περισσότερο, φαίνεται ότι αποτελεί κοινό στόχο της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπουργών, αλλά και των αξιωματούχων της Ευρωζώνης.
Κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες υπογράμμιζε νωρίτερα ότι αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη πλήρους συμφωνίας, το πιθανότερο σενάριο είναι να καθοριστεί μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μέσα στις επόμενες μέρες.
Αναφορικά με τη διαδικασία αλλά και την ουσία, το Εurogroup αναμένεται καταρχήν να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα με τη νομοθέτησή τους στη Βουλή. Στη συνέχεια το βάρος θα εστιαστεί στον καθορισμό του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, όπου όλα δείχνουν ότι θα είναι τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2022. Θα πρέπει επίσης να καθορισθούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα για τις δεκαετίες μετά το 2020 και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, με την πρώτη να τοποθετεί ψηλά τον πήχη και τον διεθνή οργανισμό να ζητάει μείωση κάτω του 2% του ΑΕΠ ετησίως.
Από την κατάληξη στο θέμα των πλεονασμάτων θα κριθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα κινηθεί στη βάση της απόφασης του Εurogroup της 25ης Μαίου 2016. Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και αφού η Ελλάδα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της.