Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 09:56

Market beat: Εβδομάδα με Eurogroup και γεγονότα που ορίζουν μεσοπρόθεσμη τάση

Μπορεί στην πολιτική καθομιλουμένη να εισέρχονται νέοι όροι όπως «δημοσιονομικός χώρος» «μέτρα και αντίμετρα για το μεσοπρόθεσμο» αλλά αυτό που έλειπε από τους επενδυτές του ΧΑ ήταν χώρος για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πολλές φορές, εκτιμώντας πως η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα στήριξης, διαμόρφωσαν αισιόδοξα τους επενδυτικούς τους στόχους.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μπορεί στην πολιτική καθομιλουμένη να εισέρχονται νέοι όροι όπως «δημοσιονομικός χώρος» «μέτρα και αντίμετρα για το μεσοπρόθεσμο» αλλά αυτό που έλειπε από τους επενδυτές του ΧΑ ήταν χώρος για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πολλές φορές, εκτιμώντας πως η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα στήριξης, διαμόρφωσαν αισιόδοξα τους επενδυτικούς τους στόχους. Οι καθυστερήσεις όμως, ή ακόμα και η άρνηση της εφαρμογής κάποιων από τα προαπαιτούμενα, έφερνε αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση και το country risk θέριευε. Είχαμε τότε  κατάρρευση των στόχων, αφού άλλαζε το σκηνικό για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και εμφανιζόντουσαν ρευστοποιήσεις θέσεων γενικευμένα.   

Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης και αυτό που περιγράψαμε έγινε πολλές φορές μέσα στα τελευταία 10 χρόνια  και το κοινό συμβιβάστηκε με την συνήθεια να επιλέγει τακτικές ικανές να τους προστατέψουν από την πιθανότητα να επικρατήσουν τα πιο ακραία εκ των δυσοίωνων σεναρίων. Η πρώτη σημαντική προστασία είναι η ελάττωση των επενδυτικών οριζόντων αφού όπως αποδείχθηκε το κλίμα γύρω από το δανεισμό της χώρας από τους θεσμούς αλλάζει εύκολα. Η αγορά της Αθήνας δεν είχε τις προϋποθέσεις για να δεχθεί κεφάλαια διαχειριστών που από πέρυσι στόχευαν ως το τέλος του 2017. Αλλά το ράλι που έφερε από πέρυσι στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, κρατά επτά μήνες. Γιατί η οικονομία εκεί κα παγκόσμια έχει το χώρο που χρειάζεται για να γίνουν πράξη ένα μέρος έστω από τα σχεδία και τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τράμπ.

Η ελληνική οικονομία δεν είχε περιθώρια να επιπλεύσει χωρίς τα ρυμουλκά από την ΕΕ και το ΔΝΤ αν η ένταση των διαφωνιών έφερνε την άρνηση παροχής κεφαλαίων για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Αν αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup, θα είναι η πρώτη φορά, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα κυβερνήσει χωρίς μεγάλη εξάρτηση από τους δανειστές, επί ένα χρόνο. Η ευκαιρία για τους αισιόδοξους της αγοράς να κάνουν ότι και οι ομόλογοί τους στις περισσότερες αγορές του πλανήτη, ήτοι να επενδύσουν με σκοπό να κερδίσουν στο τέλος του 2017. Χωρίς το άγχος πως ένα ενδεχόμενο Grexit, θα ήταν πιθανά  για αυτούς ή για τον κλάδο που προτιμάνε, ο αποτελεσματικότερος  καταστροφέας.

Επιφυλακτικοί και κουρασμένοι από τα απογοητευτικά  τερτίπια των τιμών οι περισσότεροι επέλεξαν να μείνουν έξω από τις συναλλαγές μόλις γκρίζαρε το τοπίο διεθνώς. Αλλά πιθανά σήμερα να έχουμε  την αρχή της περιόδου που και στο ΧΑ επενδύσεις με ορίζοντα δωδεκαμήνου θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους για μήνες. Η ανακούφιση και η ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτικών επιλογών θα αποτυπωθεί σύντομα αν δεν γεννηθεί κάτι νέο και τυχαίο από την σφαίρα της πολιτικής σε χώρες με βαρύνουσα συμμετοχή στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι επενδυτές συμμετείχαν στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας εκπνοής, επειδή είχαν να κάνουν κινήσεις διεκπεραίωσης που υπαγόρευε η τεχνική ανάλυση. Η στήλη έχει να προσθέσει ότι την Παρασκευή, ενώ οι σειρές Μαΐου στα παράγωγα είχαν σταματήσει τη διαπραγμάτευση, δεν υπήρξε η συνήθης αλλαγή στη δυναμική που επέβαλλαν οι ισχυροί θεσμικοί από το πρώτο δεκάλεπτο, αμέσως μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας. Ήταν μια ήπια κάθοδος για περίπου έξη ώρες, αφού το ελάχιστο εμφανίστηκε μετά την είσοδο των διαχειριστών του δολαρίου, ενώ και αυτοί επίσης δεν άλλαξαν με τη συμμετοχή τους τίποτε. Οι πωλήσεις θέσεων δεν έφεραν περισσότερους αγοραστές. Επίσης, οι δυο ομάδες (αγοραστές- πωλητές) δεν θέλησαν να εμφανίσουν ένταση στην εισαγωγή εντολών. Θα λέγαμε ότι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

Όλα είναι ακόμα ρευστά περιμένουν μια…πετυχημένη  καραμπόλα, που θα ξεκινά από την Ουάσιγκτον, θα πηγαίνει στο Βερολίνο, θα έρχεται στην Αθήνα, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες. Η κοινοβουλευτικά έμπρακτη αποδοχή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών μέτρων, αναμένεται να επιτρέψει στο Eurogroup να συνεχίσει την συζήτηση, για το πώς θα γίνει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο. Αν όσα γίνουν σήμερα φέρουν την αναγνώριση του δικαιώματος συμμετοχής στο QE της ΕΚΤ, ή τουλάχιστον επιτρέψουν τον χρονικό καθορισμό της εντός αποδεκτού για τους αγοραίους χρονικού διαστήματος, η ποιότητα των συναλλαγών θα αλλάξει. Γιατί διευκολύνεται η δημιουργία επενδυτικών στόχων που δεν θα ανατρέπονται από κινήσεις που γεννούν οι απαιτήσεις ενδιάμεσων αξιολογήσεων. Η επόμενη μεγάλη δόση έρχεται τον Ιούλιο του 2018.

Την Δευτέρα Grivalia Properties και Ελληνικά Χρηματιστήρια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την Τρίτη 23/5 είναι η σειρά της Αεροπορίας Αιγαίου του Φουρλή και της Housemarket να ανακοινώσουν αποτελέσματα, οι μέτοχοι της ΔΕΗ και του Πλαισίου θα κληθούν να ψηφίσουν τα οικονομικά πεπραγμένα του 2016. Την Τετάρτη 24/5 ακολουθούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Motor oil.

Η εβδομάδα τέλος έχει σημαντικές τακτικές γενικές συνελεύσεις: 24/5 Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελληνικά Πετρέλαια και Κέκροψ (με θέμα ΑΜΚ) ενώ την Παρασκευή 26/5 ακολουθούν Χαλκόρ, ΑΝΕΚ και Mermeren Kombinat. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικά γεγονότα απειλούν τη μακαριότητα των επενδυτών

Πολλοί, κύρια αντίπαλοι πολιτικά του Προέδρου των ΗΠΑ, πέρυσι το φθινόπωρο στοιχημάτισαν ότι οι αγορές παγκόσμια θα γκρεμιστούν, αν ο Ντόναλντ Τραμπ γινόταν ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Καθώς η πολιτική του κατά της παγκοσμιοποίησης θα τρόμαζε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και θα πίεζε τις αξίες των αναδυόμενων αγορών. Μετά την ημέρα των εκλογών, η αμερικανική οικονομία κατακλύστηκε από τα λεγόμενα «animal spirits» που κατέλαβαν τους καταναλωτές, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στο μετεκλογικό ράλι της Wall Street. Επίσης το είδαμε στη διαδεδομένη αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που αποτυπώνονται σε έγκυρες έρευνες που αναγνωρίζουν οι αγορές.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εγκατασταθεί πλέον στο Λευκό Οίκο πάνω από 120 ημέρες, ωστόσο τα απόνερα της πολιτικής στην Ουάσιγκτον, δεν κατάφερε να τα ελαττώσει, όπως υποσχέθηκε τη μέρα της ορκωμοσίας του. Τώρα αρκετοί κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να τον πνίξουν σε αυτά. Όντας μεγιστάνας στον τομέα των Ακινήτων το μεγαλύτερο διάστημα του ενήλικου βίου του, δεν ήταν προετοιμασμένος για το surviving σε βάλτους και ακόμα περισσότερο για την… «αποστράγγισή» τους.

Η πρώτη αντίδραση στα παράλογα της πολιτικής

Η σύνοδος της περασμένης Τετάρτης, 17/5, ήταν η πρώτη από την ημέρα των εκλογών που οι επενδυτές των χρηματιστηριακών αγορών άρχισαν να αποτυπώνουν στις τιμές των μετοχών την πιθανότητα να παραλογίζονται όλοι στην Ουάσιγκτον. Φαίνεται να υπάρχει ένα πολύ μεγάλος αριθμός Δημοκρατικών που πιστεύουν ότι η προεδρία Trump εξελίσσεται σε μια παράνομη «κατοχή».

Ο αναλυτής των αγορών που παρακολουθούμε δεκαετίες τώρα πια και γνωρίζουμε την απόστασή του από την πολιτικολογία και τη δυνατότητα να εστιάζει σε ότι απασχολεί βαθειά τους fund managers Dr Ed Yardeni σημείωνε στο μέσο της βδομάδας:

«Όλα όσα λέει ή σημειώνει στα tweets ο Τραμπ ενεργοποιούν καθημερινά εκρήξεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δηλώνουν ότι ο πρόεδρος το έχει παρατραβήξει. Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου έχουν παίξει αδέξια το παιχνίδι της επικοινωνίας, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τα τελευταία μηνύματα που εμπνεύστηκε  ο υπερβολικά ομιλητικός ηγέτης τους.

Μέχρι την Τετάρτη όμως, η χρηματιστηριακή αγορά φάνηκε να διαχωρίζει το θόρυβο που παράγεται από τις σκληρές πολιτικές μάχες στην Ουάσιγκτον, οι οποίες ξεκίνησαν την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Αντί της μεγάλης πολιτικής  κόντρας, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στη δέσμευση του Προέδρου να μειώσει τους εταιρικούς φόρους. Τώρα που φαίνεται ότι τον απορροφά ο βάλτος όλο και περισσότερο, παρά ότι αποστραγγίζεται από τη διοίκησή του, οι επενδυτές χάνουν, για λίγο, την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να κάνει πολλά από όσα υποσχέθηκε. Μία, και σημαντική, εξαίρεση είναι η απορρύθμιση των πλαισίων όπου λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, η οποία διατηρεί την ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και οι οικονομίες παγκόσμια αναπτύσσονται, όπως και τα έσοδα και τα κέρδη των εταιριών του S&P 500.

Έτσι, παρά την ενίσχυση της κακοφωνίας που παράγεται από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, πολλοί αναλυτές δεν εγκατέλειψαν  το στόχο των 2400-2500 μονάδων για τον S&P500 για το τρέχον έτος. Τη Δευτέρα, ο δείκτης έκλεισε με ρεκόρ υψηλών βίου στις 2402,32 μονάδες. Οι αισιόδοξοι εξακολουθούνε να αναμένουν σημαντική μείωση του εταιρικού φόρου, αλλά είναι λιγότερο πιθανό αυτό να αυξήσει τα κέρδη των εισηγμένων από φέτος αλλά θα συμβεί στο επόμενο έτος».

Η αυτοσυντήρηση των αγορών

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ πιστεύουν ότι η «εκδίκηση του Comey», τους δίνει την ευκαιρία να απαλλάξουν την χώρα από τον αυταρχικό για αυτούς ηγέτη. Ο τέως διευθυντής του FBI δηλώνει ότι διαθέτει  σημείωμα στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τον James Comey να σταματήσει να διερευνά τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Michael Flynn αμέσως μετά την παραίτηση του Flynn. Εάν είναι αλήθεια, αυτό θα αποτελούσε ένα στοιχείο για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον Πρόεδρο. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο γιατί ο Comey κρατούσε το σημείωμα στο αρχείο μέχρι να απολυθεί και κατά πόσο ένα σχετικό «αίτημα» έχει την ίδια βαρύτητα με μια «εντολή». Κάποιοι  είναι σαφές πως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση της απομάκρυνσης του Trump από την Ουάσιγκτον.

Αρκετοί μάλιστα, στη Wall Street, άρχισαν να οραματίζονται το μέλλον χωρίς Ντόναλντ Τραμπ.  Αυτή η ιδέα έρχεται στην επιφάνεια  όλο και πιο έντονα, καθώς η αξιοπιστία του προέδρου ως ηγέτη του ελεύθερου κόσμου βάλλεται αμείλικτα τις τελευταίες εβδομάδες, υποκινώντας τελικά τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μετοχές της Wall Street ώστε οι δείκτες να εμφανίσουν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες σε βάθος πολλών μηνών. Την Τετάρτη, ο Jeremy Siegel, ένας σημαντικός εκπρόσωπος των  ταύρων του χρηματιστηρίου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania Wharton School of Business σε συνέντευξη στο CNBC δήλωσε: «Εάν ο Donald Trump παραιτηθεί αύριο, νομίζω ότι ο Dow θα ανέβει κατά 1.000 μονάδες». Ήταν η μέρα που οι δείκτες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε βάθος πολλών μηνών.

Ο θρυλικός Jim Chanos γνωστός για τις επιτυχίες του από τα short στοιχήματα όρισε ως "δυσλειτουργική" τη διοίκηση Trump, λέγοντας ότι οι αγορές ελπίζουν ότι θα γίνει πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Michael Pence. Ο Χάνος, ο οποίος υποστήριξε τους Δημοκρατικούς υποψηφίους, δήλωσε ότι οι επενδυτές θέλουν ένα "πιο σταθερό" άτομο που μπορεί να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων. «Στο τέλος της ημέρας, οι αγορές αναζητούν φορολογικές περικοπές και χαμηλότερες ρυθμίσεις». Είπε επίσης ότι έχει κάνει τα περισσότερα χρήματά του από στοιχήματα για το κάτω των αγορών με Ρεπουμπλικανούς προέδρους ξεκινώντας από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.

"Οι αγορές και οι οικονομίες τείνουν να πηγαίνουν αρκετά καλά κάτω από τις διοικήσεις των Δημοκρατικών", δήλωσε ο ιδρυτής της Kynikos Associates.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κ. Σόρος έχει ενισχύσει αυτό που μέχρι στιγμής ήταν ένα χαμένο στοίχημα στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατες κινήσεις. Ο hedge fund manager προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό του short επιλογές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τα δύο κυρίαρχα στοιχήματά του είναι ενάντια στην άνοδο της υψηλής μέσω των puts του S & P 500 και της μικρής  κεφαλαιοποίησης  μέσω των δικαιωμάτων πώλησης του Russell 2000. Έχουν δυνητική αξία 764,3 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση της S & P Global Market Intelligence. Έγιναν μέσω του οικογενειακού του γραφείου, του Soros Fund Management. Συνεχίζουν την τάση που άρχισαν το 2016 να στοιχηματίζουν εναντίον της ανόδου της αγοράς, κινήσεις που δεν έχουν αποδώσει καλά.

Οι αριθμοί της εβδομάδας

Στην τρίτη εβδομάδα Μαΐου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2381,73 μονάδες, είχε επίδοση -0,38% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +6,38%. Ο Dow με μεταβολή -0,44%, έκλεισε στις 20.804,84 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +5,27%. Ο S&P400 υποχώρησε -0,42% με επίδοση στο 2017 +3,10%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,12%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +0,75%. Ο δε Nasdaq, υποχωρώντας -0,61%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +13,01%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +2,27%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +9,00%. Επίσης το πετρέλαιο ενισχύθηκε +5,67%. Στο 2017 χάνει -6,23%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,48% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον +4,59% στο 2017. Ο DAX έχασε -1,03%, με απόδοση στο 2017 +10,08%, αλλά ο CAC είχε εβδομαδιαία μεταβολή -1,50%, με απόδοση +9,50% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -0,57% και στο 2017 απέδωσε +15,86%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,04% και στο 2017 κερδίζει +12,13%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -8,18%, και στο 2017 κερδίζει +4,00%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -0,73%, με επίδοση στο 2017 +7,50%.

Ο Nikkei με μεταβολή -1,47%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +2,49%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,11%, και επίδοση για το 2017 +12,93%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,92%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +14,42%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε οριακά +0,07% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +14,43%. Άνοδος +0,23% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -0,42%.

ΧΑ

Μικρή διόρθωση μετά από μεγάλη άνοδο

Η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου δεν είχε ανοδική συνεισφορά στην πορεία των τιμών του ΧΑ, αν και το ανώτερο για τον ΓΔ ήταν μέγιστο έτους και τελευταίων δώδεκα μηνών όπως και για τον FTSEM οριακά ψηλότερα από αυτό της περασμένης.  Ο FTSE25 ωστόσο δεν ξεπέρασε στο μέγιστο της περασμένης εβδομάδας. Όλοι όμως είχανε ελάχιστο εβδομάδας αρκετά πάνω από της προηγούμενης, γεγονός που υπογραμμίζει την διατήρηση της ανοδικής  ορμής που απέκτησαν οι μετοχές από την τελευταία βδομάδα του Απριλίου και μετά. Οι συναλλαγές στην αρχή της εβδομάδας ήταν δυνατές και μοιάζανε σαν «φυσική» συνέχεια της ανόδου των προηγούμενων μετά από πτωτικό ξεκίνημα τη Δευτέρα.

Τότε η αγορά με κίνηση από την αρχή ως το τέλος πτωτική, οδήγησε το δείκτη των Τραπεζών σε απώλειες -2,20% και επίσης τους δείκτες Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,10%, Κατασκευές Υλικά -1,38%, Πετρελαίου Αερίου -1,38% και στον αντίποδα με κέρδη οι δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας  +1,29%, ο FTSEΜ +0,84%, Τεχνολογίας +0,50%,  Τροφίμων Ποτών +0,42% και Ακίνητης Περιουσίας +0,36%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,606 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,86% και έφθασε στις 782,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2077,88 με μεταβολή -0,90%.

Η αμέσως επόμενη σύνοδος αναίρεσε τις απώλειες της προηγούμενης,  με άνοδο στο δεύτερο μέρος. Όταν  στο πρώτο, το ελάχιστο στις 780 μονάδες αποδείχθηκε σκληρός πυθμένας σε κάθοδο που άρχισε, αφού ο ΓΔ χτύπησε μέγιστο έτους τις 799,16 στις 11/5. ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,83% και έφθασε στις 788,78 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2095,67 με μεταβολή +0,86%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,481 εκατ. ευρώ αφήνοντας πίσω τα επίπεδα πάνω από τα 100 εκατ. Την άνοδο ευνόησαν οι δείκτες των εταιριών Εμπορίου +3,50%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,67%, Τραπεζών +1,69%, Ακίνητης Περιουσίας +1,16%, Τηλεπικοινωνιών +1,11%, Κατασκευές Υλικά +1,07% και  Κοινής Ωφέλειας +0,97% ενώ με απώλειες που μέτρησαν για τοι μέσο όρο οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -1,34%.

Την Τετάρτη τη μέρα που σε παγκόσμια κλίμακα ξέσπασαν πιέσεις στις μετοχικές αξίες για λόγους που αφορούσαν την πολιτική αστάθεια που παρήγαγε το πολιτικό σκηνικό στην Ουάσιγκτον, η διόρθωση των ημερών αναιρέθηκε πλήρως, με τον ΓΔ να χτυπά στις 800 μονάδες στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αλλά μετά  από το +1,4%,  έκλεισε στο +0,04%, χάνοντας ένδεκα μονάδες σε μισή ώρα. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , ο DΑΧ χωρίς αλλαγές πρόσημου έχανε -1,12%, ο CAC είχε μεταβολή -1,38%, με τον FTSE100 στο -0,37%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδικό άνοιγμα και συνέχισαν με έντονη καθοδική κίνηση στο ημίωρο και ο Dow Jones έχανε -1,12% και ο S&P500 -1,03%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 121,668 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 26,624. Κέρδη εκείνη τη μέρα κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι τέλος οι κλάδοι  Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,40%, ο FTSEΜ +1,33%, Πετρελαίου Αερίου +1,02%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,81%, Ακίνητης Περιουσίας +0,71%, Τραπεζών +0,63% και  Τροφίμων Ποτών +0,32%. Με υπολογίσιμες απώλειες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες Κοινής Ωφέλειας -1,63%, Ταξίδια Αναψυχή -1,14%, Πρώτων Υλών -0,92%, Εμπορίου  και Τηλεπικοινωνιών -0,80%.

Η αμέσως επόμενη σύνοδος ήταν εκείνη που μεταχρονολογημένα οι συναλλασσόμενοι στα ΧΑ αποτύπωσαν τις επιφυλάξεις τους λόγω διεθνών ανησυχιών. Στη σύνοδο της Πέμπτης  η διόρθωση των αγορών πέρασε και στο ΧΑ, με τον ΓΔ να χτυπά στις 779 μονάδες στο πρώτο μέρος των συναλλαγών. Αλλά μετά  από το -1,28% υπήρξε κλιμακούμενη άνοδος στο μέγιστο μέρας στις 786,99 (-0,31%). Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 10) με δυο ΕΤΕ, και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Την Παρασκευή ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,741 από 72,974 εκατ. ευρώ οδηγώντας το μέσο τζίρο της βδομάδας στα 80,5 εκατ. ευρώ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,17% και έφθασε στις 784,17 από 782,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2079,45 με μεταβολή +0,05%. Ανοδικά ώθησαν τα κέρδη των εταιριών Πρώτων Υλών +1,86% Πετρελαίου Αερίου +1,38% Τηλεπικοινωνιών +1,01% και Τραπεζών +0,96%. Με απώλειες που επιβάρυναν τους βασικούς δείκτες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες Ακίνητης Περιουσίας -3,90%, Ταξίδια Αναψυχή -1,94%, Κατασκευές Υλικά -0,76%, Τροφίμων Ποτών -0,70% και Κοινής Ωφέλειας -0,34%.

Η διακύμανση της αγοράς έσφιξε πριν από το κρίσιμο για τους εγχώριους αναλυτές Eurogroup της Δευτέρας 22/5 και οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν ο μεν ΓΔ κατά -0,63% με επίδοση μήνα 10,11% και ο 25άρης κατά -0,82%, ενώ στο Μάιο ανέβηκε +9,16%. Αλλά αυτός ο μήνας, έχει δώσει τεράστια ώθηση στον FTSEM +16.53%, που και αυτή τη βδομάδα ανέβηκε +4,95%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με επιστροφή της επιφυλακτικότητας το φινάλε των σειρών Μαΐου

Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών του Μαΐου, είχαμε υπερδιπλασιασμό των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη, και μικρή αύξηση της έκθεσης των traders σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Ιουνίου, πέρασε πάνω από τα 3000 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2079,45 μονάδες με μεταβολή -0,82%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν δεν άλλαξε σημαντικά.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανέβηκαν 140,14%, όταν οι ανοικτές θέσεις συνολικά αυξήθηκαν σε 7.514 από 7.161. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου, διαμορφώθηκε στα 2340 ΣΜΕ. Της σειράς Ιουνίου ανέβηκε σε 3045 από 1073 συμβόλαια ημερησίως και στην εβδομάδα κατέληξε με 7318 ανοικτές θέσεις.. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, Ιουνίου, ορίστηκε στις 2081,75 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη, της τάξης των 2,25 μονάδων.

Έχουμε σήμερα το Eurogroup και οι διαρροές από το EuroWorkigGroup που θα προηγηθεί, μπορεί να δώσουν τον τόνο. Αλλά, οι περισσότεροι θα περιμένουν περισσότερα για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν. Αυτά θα έρθουν μετά το πέρας της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης και οι πληροφορίες ως σήμερα είναι συστηματικά θα λέγαμε αντικρουόμενες. Κλειδί για το μέλλον της ελληνικής υπόθεσης για τους ξένους θεσμικούς αλλά και για τους προσεκτικούς αναλυτές στο εσωτερικό είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Αυτό συναρτά τη θέση του από τη στάση που θα λάβουν τελικά οι Ευρωπαίοι στην υπόθεση του χρέους.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ την Παρασκευή ανέφερε για τον 25άρη: «Πλάγια κίνηση συσσώρευσης πραγματοποιεί και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως άνω όριο διαφυγής την περιοχή των 2124 μονάδων, όπου έχουν όμως σημειωθεί στα πιο βραχυχρόνια διαγράμματα (30 λεπτών και ωριαίων) διπλές τοπικές κορυφές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Εμφανή κόπωση έχουν αρχίσει να δηλώνουν αρκετά διαγράμματα ισχυρών "κινητήριων χαρτιών" που επηρεάζουν τον FTSE25 με πρωταρχικά αυτά της ΕΕΕ όπου "ελέγχει" το 20% του δείκτη και δυσκολεύεται πέριξ των 26,10€, της ΑΛΦΑ πέριξ των 2,32€, της ΜΠΕΛΑ κοντά στα 16€ και του ΟΠΑΠ κοντά στα επίπεδα των 9,75€.

Ο μόνος τίτλος, που μπορεί να κινήσει υψηλότερα το δείκτη δείχνει να είναι ο ΟΤΕ ο οποίος έχει αυξήσει σημαντικά τη βαρύτητά του (3ος με 9,56%) και παρουσιάζεται διαγραμματικά να έχει περιθώρια να "συρθεί" προς τα 11€.

Πιθανό κοντινό καθοδικό retracement θα μπορούσε να σημειωθεί προς την περιοχή των 2040 μονάδων.

Οι διεθνείς αγορές αποτύπωσαν την ανατριχίλα των επενδυτών μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υλοποιήσει τις υποσχέσεις του προς την επιχειρηματική κοινότητα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αφού  τον κρατάνε απασχολημένο οι μάχες που τον αναγκάζουν να δώσει στο εσωτερικό οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί ακόμα και από το ίδιο το κόμμα του. Η ανησυχία κορυφώθηκε την Τετάρτη αλλά τα πράγματα ηρέμισαν κάπως και ειδικά την Παρασκευή. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ανάσες χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων φαίνεται να παίρνει ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα ανοδικό 'crescendo' 127 μονάδων, ή σε ποσοστό +19% από τα επίπεδα των 670 μονάδων.

Χαρακτηριστική είναι η αποτύπωση ενός “flag” σχηματισμού με άνω όριο τις 800 μονάδες και κάτω όριο τη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 780 με 775 μονάδων. Συνήθως τέτοιοι σχηματισμοί εάν δεν λυθούν καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, δίνουν συνέχεια στην υπάρχουσα τάση, στοιχείο, όπου εάν όντως επιβεβαιωθεί, μπορεί να δώσει κίνηση προς το επίπεδο ανασυγκρότησης των "Buyers" των 840 με 857 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, που το προαναφερόμενο pattern λυθεί καθοδικά, μπορεί να "σπρώξει" το Γενικό Δείκτη σε ένα "υγιή καθοδικό κυματισμό" προς το διορθωτικό επίπεδο των Fibonnaci Retracement των 750 με 744 μονάδων.

Πλάγια κίνηση συσσώρευσης πραγματοποιεί και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως άνω όριο διαφυγής την περιοχή των 2124 μονάδων, όπου έχουν όμως σημειωθεί στα πιο βραχυχρόνια διαγράμματα (30 λεπτών και ωριαίων) διπλές τοπικές κορυφές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Εμφανή κόπωση έχουν αρχίσει να δηλώνουν αρκετά διαγράμματα ισχυρών "κινητήριων χαρτιών" που επηρεάζουν τον FTSE25 με πρωταρχικά αυτά της Coca Cola HBC όπου "ελέγχει" το 20% του δείκτη και δυσκολεύεται πέριξ των 26,10€, της ΑΛΦΑ πέριξ των 2,32€, της ΜΠΕΛΑ κοντά στα 16€ και του ΟΠΑΠ κοντά στα επίπεδα των 9,75€.

Ο μόνος τίτλος, που μπορεί να κινήσει υψηλότερα το δείκτη δείχνει να είναι ο ΟΤΕ ο οποίος έχει αυξήσει σημαντικά τη βαρύτητά του (3ος με 9,56%) και παρουσιάζεται διαγραμματικά να έχει περιθώρια να "συρθεί" προς τα 11€.

Πιθανό κοντινό καθοδικό retracement θα μπορούσε να σημειωθεί προς την περιοχή των 2040 μονάδων.

Πάνω από τη ζώνη στήριξης των 1030 με 1015 μονάδων προσπαθεί να συντηρηθεί ο Τραπεζικός δείκτης, έχοντας ανοδικές βλέψεις προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1120 μονάδων.

Βέβαια ο εν λόγω δείκτης έχει διανύσει ανοδικά σημαντική απόσταση, προεξοφλώντας οικονομικές συνθήκες, που ίσως χρειαστούν περαιτέρω χρόνο ωρίμανσης.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Οι τάσεις διόρθωσης των Ξένων Αγορών ήταν η βασική αιτία ανακοπής του ισχυρού ράλι της Ελληνικής Αγοράς, το όποιο έφερε τον Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (26/6/2015).

Τα προαπαιτούμενα μέτρα (και αντίμετρα) ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης και πλέον το βλέμμα εστιάζεται στην σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλες.

Αν και η έγκριση της δόσης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, το ενδιαφέρον θα κινηθεί γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους. Στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται στα προς συζήτηση θέματα η εξέταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο οι επίσημες δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Επομένως τα ουσιώδη αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας στην συνέντευξη Τύπου, όπου πιθανόν να υπάρξει αποσαφήνιση του οδικού χάρτη και των ενεργειών που θα ακολουθηθούν στο θέμα του χρέους, το οποίο ήδη προεξοφλεί θετικά η αγορά Ελληνικών Ομολόγων και μετοχών.

Φαίνεται ότι η παρούσα φάση σηματοδοτεί μια καμπή για τις μετοχές και τα Ελληνικά ομόλογα, καθώς το χρηματιστηριακό αφήγημα αλλάζει περιεχόμενο, αποκτά μια πιο μακρινή στόχευση και βάζει νέους καταλύτες στο προσκήνιο. Η ποσοτική χαλάρωση, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα της πώλησης των "κόκκινων" δανείων, θα αποτελέσουν, πλέον, τις κατευθυντήριες δυνάμεις της Αγοράς, σε μια περίοδο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τις Επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, η επόμενη μεγάλη δόση έρχεται τον Ιούλιο του 2018 (περίπου 2 δισ. ευρώ) δημιουργώντας ωφέλιμο χρόνο, χωρίς το στρες των διαπραγματεύσεων και δεδομένων και των θετικών προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, οι εισηγμένες θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερο αποτύπωμα κερδοφορίας, δικαιολογώντας καλύτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με δημιουργία αξίας εκ των έσω.

Αν και η παραπάνω πρόταση μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν ευχή, το γύρισμα και η βελτίωση που παρατηρήθηκε το 2016 στα εταιρικά κέρδη, φαίνεται από τις πρώτες εντυπώσεις του α’ τριμήνου να έχει συνέχεια (Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΤΕ, κλπ).

Τεχνικά η πλάγια κίνηση πολύ κοντά στην ζώνη των υψηλών, ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν οι αγοραστές, καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει ανθεκτικότητα στην διατήρηση των υψηλών 23 μηνών. Η επιχείρηση διαφυγής των 800 μονάδων την περασμένη Τετάρτη δεν έτυχε συνέχειας, καθώς η επίτευξη των νέων φετινών υψηλών φαίνεται ότι απαιτεί ισχυρότερες δυνάμεις για μια πιο πειστική υπέρβαση.

Από την άλλη πλευρά η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τις ζώνες της υπερβολής, δείχνει ότι βελτιώνει κάπως την προοπτική εκκίνησης μιας νέας ανοδικής προσπάθειας. Η έως τώρα διόρθωση θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά ρηχή και χωρίς ιδιαίτερο πάθος, καθώς απουσιάζει η εταιρεία, ή ο κλάδος που να έχει υποστεί κάποια σοβαρή απόκλιση τιμής από τα πρόσφατα υψηλά.

Παρόλα αυτά θα αναμέναμε το διορθωτικό κύμα να έχει συνέχεια, είτε ως μια καθαρή υποχώρηση τιμών με άμεσο στόχο την ζώνη τιμών των 740 μονάδων, είτε ως πλάγια κίνηση που θα επανέφερε μια πιο φυσιολογική κλίση ανόδου στην χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη, δεδομένων των αναλογιών της ανόδου που προηγήθηκε.

Το Eurogroup της Δευτέρας δεσπόζει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας, καθορίζοντας πολύ την επενδυτική ψυχολογία και την μεσοπρόθεσμη στάση των επενδυτών, που πρόσφατα πήραν θέση σε Ελληνικές μετοχές.

Σήμερα

Ανοδικά εκκίνησαν στην εβδομάδα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, με τους επενδυτές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 19.676 μονάδες και ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,50% στις 1.567 μονάδες. Στην Κίνα, αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,67% στις 3.069 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν μειώθηκε κατά 0,70% στις 489,59 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,73% στις 5.769 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ εμφάνισε άνοδο κατά 0,98% στις 25.422 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, τέλος, ο δείκτηςKospi κατέγραψε αύξηση κατά 0,54% στις 2.300 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Takata εκτινάχθηκε άνω του 16% χάρη στα δημοσιεύματα περί συμφωνίας για την υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων. Από την πλευρά της, η μετοχή της Cathay Pacific σημείωσε κέρδη κατά 1,8% μετά την ανακοίνωση περικοπής 600 θέσεων εργασίας.

Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, μέσου βεληνεκούς, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της Νότιας Κορέας. Ο πύραυλος κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,89% στα 50,78 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 0,71% στα 53,99 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,04% στα 1.253,30 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν μειώνεται κατά 0,09% στα 111,36 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει κάμψη κατά 0,28% σε 0,7438 δολάρια (USD).

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για «μια καλή και οριστική λύση» στο ζήτημα του χρέους, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.  Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, «οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση».

Να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ασκώντας εμμέσως κριτική στην στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Στην Ελλάδα έχει δοθεί η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης. Η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί» πρόσθεσε.

Η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε την Κυριακή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, εν όψει τουEurogroup της Δευτέρας. Μιλώντας στο δίκτυο France Inter, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα «αύριο (Δευτέρα) να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, τα μέτρα ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το ελληνικό χρέος».

Στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου εστιάζει το ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων από τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν την Παρασκευή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη.

Οι τρεις εταιρείες, οι οποίες έχουν αγοράσει από την PGS το «πακέτο» των δεδομένων των σεισμικών ερευνών, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκδηλώσουν και επισήμως το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Την ώρα που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι εντατικές διαβουλεύσεις για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος. Δύο περίπου μέρες μετά το «πράσινο φως» του ελληνικού κοινοβουλίου στα νέα μέτρα λιτότητας και την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια συμφωνία στο Eurοgroup, για μια ακόμα φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους.

Στην Αθήνα βρίσκονται στελέχη της ExxonMobil, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συνεργασία με τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στο πεδίο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Ο αμερικανικός κολοσσός, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει μία σημαντική παραχώρηση θαλάσσιας περιοχής στην Κύπρο -εξέλιξη που σηματοδότησε και την είσοδό της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου- συζητά για την είσοδό της στην έρευνα στις περιοχές του Ιονίου, πιθανώς και νοτίως της Κρήτης.

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου - μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Reds Α.Ε., υπέβαλε, για προσωπικούς λόγους, ο Ιορδάνης Αϊβάζης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Reds A.E. δύναται, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας και τη σχετική νομοθεσία, να συνεχίσει να συνεδριάζει νόμιμα και θα ενημερώσει για οποιαδήποτε μεταβολή της σύνθεσής του.

Στις 16 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ., στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην πλατεία Συντάγματος, θα πραγματοποιηθείη τακτική γενική συνέλευση της Eurobank. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη από τον νόμο απαρτία, η τακτική γενική συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας θα συνέλθει σε Α΄ Επαναληπτική Συνεδρίαση στις 27 Ιουνίου 2017, ημέρα Τρίτη, και ώρα 10:00 π.μ., στην Αθήνα, στο «Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη» (αίθουσα «Ιωάννης Σ. Λάτσης»), Λεωφ. Αμαλίας αρ. 20.

Την Παρασκευή, 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Dionic ΔΙΟΝ ΑΕΒΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2016.

Στη διάψευση δημοσιεύματος περί ενδεχόμενης στρατηγικής συνεργασίας προχώρησε η Aegean Airlines,ΑΡΑΙΓ-1,14% διαβεβαιώνοντας πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τέτοια εξέλιξη». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «πάντοτε διερευνά δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών και συμπράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στις εργασίες όσο και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της». «Σε περίπτωση που η εταιρεία συνάψει στο μέλλον συμφωνία αναφορικά με στρατηγική συνεργασία, ή αντίστοιχη σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη, θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό» κατέληξε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε πτώση βρίσκονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια, μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις Τραμπ - Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι ιθύνοντες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Μόσχα, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές επικοινωνίες πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών.

Άρχισε και επίσημα την Πέμπτη η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους για τους Αμερικανούς εργαζομένους και τις βιομηχανίες. Με επιστολή του προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, ανέφερε ότι ενεργοποίησε την 90ήμερη διαβούλευση με το Κογκρέσο και τους Αμερικανούς πολίτες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA θα ξεκινήσουν μετά τις 16 Αυγούστου.

Τη δυνατότητα εφαρμογής του συμφώνου ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις χώρες του Ειρηνικού, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, εξετάζουν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Οι 11 εναπομείνασες χώρες είχαν μία σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της Συνόδου του APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασία - Ειρηνικού), η οποία διεξήχθη στο Ανόι του Βιετνάμ, με στόχο την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων για το εμπορικό σύμφωνο. «Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε εμείς οι 11» δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας. «Τα κράτη πρόκειται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία τον Νοέμβριο» έσπευσε να προσθέσει.

Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων πέντε ετών εμφάνισαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στηΓερμανία, χάρη στον κλάδο των μετάλλων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 3,4% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 3,2%. Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 4,6%. Εξαιρουμένου του ενεργειακού κλάδου, ο δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο κατά 2,8% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2011.

Το μεγαλύτερο fund στον κλάδο των τεχνολογιών αναμένεται να δημιουργήσουν η ιαπωνική SoftBank και η Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές. Το fund θα διαθέτει κεφάλαια, ύψους 100 δισ. δολαρίων, τα οποία θα διοχετευτούν σε τεχνολογικές και καινοτόμες εταιρείες των ΗΠΑ. Σταδιακά η ροή χρηματοδότησης θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις άλλων χωρών, με την προτεραιότητα να δίνεται στους διεθνείς κολοσσούς.

Άνω του ψυχολογικού ορίου των 50 δολαρίων κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, χάρη στις προσδοκίες για τη χρονική επιμήκυνση των μέτρων μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής. Τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα σενάρια, εν όψει της συνάντησης της επόμενης εβδομάδας, με στόχο την τόνωση της τιμής του αργού. Μεταξύ άλλων, διερευνώνται οι επιλογές της εμβάθυνσης και της επέκτασης της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής.

Μείωση εμφάνισε τον Μάρτιο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, παραμένοντας ωστόσο, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, το πλεόνασμα υποχώρησε στα 34,1 δισ. ευρώ έναντι 37,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο -επίδοση η οποία ήταν η καλύτερη από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Σε μη προσαρμοσμένη βάση, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 44,8 δισ. ευρώ, χάρη στην ισχυρή αύξηση των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών.

Αιχμές για τη στάση ορισμένων τραπεζών στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων άφησε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Ντανιέλ Νουί. «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχουν τράπεζες οι οποίες δεν τα πάνε πολύ καλά, αλλά δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους» σημείωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Talouselämä». «Υπάρχουν και ορισμένες άλλες, όμως, οι οποίες βρίσκονται σε “άρνηση” και αυτό πρέπει να αλλάξει, ώστε να βελτιωθούν» έσπευσε να προσθέσει.

Το παραπάνω σχόλιο της Νουί ειπώθηκε κατά τη διάρκεια ερώτησης για τη Monte dei Paschi και την «τύχη» του αιτήματος διάσωσής της.