Κλιμακώνει τις παρεμβάσεις κατά τις τελευταίες ώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, ενώ συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο για την εξεύρεση κοινού τόπου με το ΔΝΤ, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν απόψε από τη στάση του Βερολίνου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Κλιμακώνει τις παρεμβάσεις κατά τις τελευταίες ώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, ενώ συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο για την εξεύρεση κοινού τόπου με το ΔΝΤ, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν απόψε από τη στάση του Βερολίνου.
Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στις επαφές που έγιναν το Σαββατοκύριακο δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος, που σημαίνει ότι όλα θα κριθούν στη συζήτηση που θα γίνει μεταξύ των υπουργών.
Χωρίς την Κρ. Λαγκάρντ
Επιπλέον, πληροφορίες χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι σήμερα μάλλον δεν θα έρθει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση, αλλά πιθανότατα ο Πολ Τόμσεν, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση.
Για να προλάβουν οποιαδήποτε απογοήτευση στη βελγική πρωτεύουσα υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόψε συμφωνία, θα είναι ζήτημα ημερών να καταλήξουν, δεδομένου ότι η είσοδος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος και συνεπώς όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να βρουν κοινό τόπο μαζί του σε σχέση με το χρέος.
Η στάση του Β. Σόιμπλε
Η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup θα υποβάλει σήμερα ένα σχέδιο συμφωνίας προς τους υπουργούς, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της συζήτησης. Εκεί μπαίνουν και τα ερωτηματικά σχετικά με την τελική στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γιατί μόνο αυτός μπορεί να παρεμποδίσει τη λήψη συνολικής απόφασης απόψε, αλλά αν το κάνει θα πρέπει να το αιτιολογήσει και να αναλάβει και το πολιτικό βάρος μιας τέτοιας ενέργειας.
Δήλωση στην «Βild»
Προς το παρόν το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, θα το κάνει προφανώς σήμερα. Η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην «Βild» το Σάββατο, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρξει μείωση του χρέους, δεν λέει τίποτα γιατί ποτέ κανένας αξιωματούχος ή εταίρος δεν έχει μιλήσει δημόσια για μείωση του ελληνικού χρέους, συνεπώς ο αξιωματούχος απάντησε το αυτονόητο.
Από εκεί και πέρα, η αποψινή συνεδρίαση θα είναι μεγάλη σε διάρκεια γιατί στόχος είναι η αναζήτηση συνολικής συμφωνίας, ενώ εάν δεν καταστεί δυνατή, τότε επειδή κανένας δεν θέλει να χαλάσει το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών για την Ελλάδα θα ανακοινωθεί πιθανότατα νέα έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πιθανότητες συμφωνίας απόψε είναι σαφώς περισσότερες.
Πλεονάσματα - χρέος
Επί της ουσίας, με δεδομένη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το βάρος πέφτει στα πλεονάσματα και το χρέος, δύο ζητήματα που συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους.
Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα το πρόβλημα δεν είναι τα 4 ή 5 χρόνια όπου η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ένα ετήσιο ποσοστό της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μετά από αυτή την περίοδο. Δηλαδή ποιο πλεόνασμα θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα μετά το 2022 ή το 2023 και για δεκαετίες. Το Βερολίνο θέλει 2,5% του ΑΕΠ, γιατί όσο πιο μεγάλα πλεονάσματα ζητηθούν από τη χώρα μας, τόσο μικρότερες πρέπει να είναι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων στην ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό στόχο το πλεονάσματα άνω το 1,5%-2% του ΑΕΠ και ζητεί να καθοριστεί σε αυτή τη ζώνη. Εκτιμάται ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να πλησιάσουν τη θέση του Ταμείου.
Σε σχέση με το χρέος οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν στο πλαίσιο της απόφασης του Μαΐου 2016, όταν το Εurogroup είχε εγκρίνει έναν οδικό χάρτη με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Τώρα συζητούνται οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις (οι βραχυπρόθεσμες υλοποιούνται από την αρχή του έτους), οι οποίες θα μπορούσαν να περιλάβουν, μεταξύ άλλων, τις επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΧΑ (δεύτερο μνημόνιο), την πρόωρη εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από τα σαφώς φτηνότερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά μέσω παράγωγων προϊόντων και την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν το 2010 σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Το πρόσθετο κόστος για την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και τη μετατροπή των κυμαινόμενων δανείων σε σταθερά θα μπορούσε να καλυφθεί από δύο πηγές, τα 21 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν χρειάστηκαν και τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 11-12 δισ. ευρώ.
Σημαντική παρέμβαση
Σημαντική θεωρείται η χθεσινή παρέμβαση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπέρ της λήψης απόφασης σήμερα, ενέργεια που ερμηνεύεται ως πίεση προς τα κράτη-μέλη, κυρίως στο Βερολίνο, να εκπληρώσουν τώρα τη δική τους δέσμευση, δεδομένου ότι η ελληνική Βουλή υιοθέτησε όλα τα προαπαιτούμενα.
«Επιθυμώ να φτάσουμε αύριο σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και το ζήτημα του χρέους» δήλωσε χθες το μεσημέρι στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, προσθέτοντας: «Όταν λέω αύριο (Εurogroup), εννοώ και ελπίζω αύριο, κι αν όχι, τις επόμενες βδομάδες».
Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, τώρα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους. «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία» συνέχισε.
Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περιλάβει μέτρα επιμήκυνσης της αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» του χρέους, γιατί, όπως είπε, οι δανειστές δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.