Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 13:57

Χαμηλή η εγχώρια ζήτηση για βασικά μέταλλα

Το λειτουργικό περιβάλλον για τις εγχώριες βιομηχανίες μετάλλων αναλύει η Infobank Hellastat A.E., σε πρόσφατή ανάλυσή της για την πορεία του κλάδου κατά τη διάρκεια του 2015.

Το λειτουργικό περιβάλλον για τις εγχώριες βιομηχανίες μετάλλων αναλύει η Infobank Hellastat A.E., σε πρόσφατή ανάλυσή της για την πορεία του κλάδου κατά τη διάρκεια του 2015.

Μεταξύ άλλων, αναλύοντας τις οικονομικές καταστάσεις 37 επιχειρήσεων, διαπιστώνεται ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 24,2% στα 2,8 δισ. ευρώ, με τα κέρδη EBITDA να υπερδιπλασιάζονται στα 193,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο κλάδος παρέμεινε ζημιογόνος και το 2015, καθώς οι προ φόρων ζημιές διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας βέβαια, σημαντική κάμψη.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τη διάρκεια του 2014 και μέχρι το α’ εξάμηνο του 2015, η ζήτηση σε κάποιους τομείς της αγοράς εμφάνισε ήπια ανάκαμψη, λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και της υλοποίησης κάποιων μικρότερων έργων υποδομής.

Ωστόσο, η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έκτοτε «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών κατασκευαστικών έργων. Επίσης, η εγχώρια ζήτηση που προέρχεται από την ιδιωτική οικοδόμηση, εξακολούθησε να είναι υποτονική.

Πάντως, το αρνητικό αυτό περιβάλλον αντισταθμίστηκε για τις εξαγωγικές βιομηχανίες από ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στις διεθνείς αγορές και κυρίως τις ευρωπαϊκές, ιδίως στο αλουμίνιο, όπου επικράτησαν ανοδικές τιμές κατεργασίας. Αντιθέτως, η εικόνα στην αγορά χάλυβα ήταν αρνητική, με τη φθίνουσα ζήτηση και τις εξαγωγές φθηνών πρώτων υλών και προϊόντων από την Κίνα να προκαλούν πίεση στις διεθνείς τιμές.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγορές μετάλλων παρέμειναν ασταθείς, με τις τιμές να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στη βαθμιαία αποκλιμάκωση των τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τάση που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του 2016, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα των μεταλλοβιομηχανιών.

Ακόμα, σημαντική επιβάρυνση στις εγχώριες επιχειρήσεις προκαλεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, λόγω των  αυξήσεων στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των τελευταίων ετών. Πάντως, τη διετία 2014 - 2015 το κόστος υποχώρησε λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών των καυσίμων, γεγονός που σε συνδυασμό με δράσεις βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών βοήθησε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

naftemporiki.gr