Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπει η χώρα σε μια βιώσιμη ανοδική τροχιά, βασικός πυλώνας της οποίας πρέπει να είναι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους που έχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα επιδιώξουν από κοινού ΓΣΕΒΕΕ και Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τη δημιουργία του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης
Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπει η χώρα σε μια βιώσιμη ανοδική τροχιά, βασικός πυλώνας της οποίας πρέπει να είναι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους που έχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα επιδιώξουν από κοινού ΓΣΕΒΕΕ και Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τη δημιουργία του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας στην Ελλάδα».
Στην προσπάθεια αυτή, όπως αναφέρθηκε χθες κατά την επίσημη έναρξη του προγράμματος από τον Ιωάννη Δραγασάκη, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα είναι αρωγός, δηλώνοντας μάλιστα την πλήρη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης για διάλογο και εύρεση δυνατών λύσεων σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.
Όπως τόνισε, αυτό το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα και εργαλεία σαν αυτό τα έχει ανάγκη η Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες. «Παντού οι μικρομεσαίες παίζουν σημαντικό ρόλο για την οικονομία και την κοινωνία, παντού έχουν προβλήματα, αλλά στην Ελλάδα έχουμε δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες.
Το ειδικό βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικό, άρα ό,τι αφορά τις μμε, είτε θετικό είτε αρνητικό, επηρεάζει την οικονομία. Επίσης έχουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή εδώ ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και της πολιτικής που εφαρμόστηκε».
Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, έχουμε 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 99,9% των επιχειρήσεων.
Επίσης, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν 1,8 εκατ. εργαζόμενους ή το 87,3% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 66%. Επίσης οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παράγουν το 75% της προστιθέμενης αξίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 57,4%. Άρα η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση απαιτούν την ανάκαμψη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξή τους.
Ορισμένα μέσα και εργαλεία πολιτικής, που είτε έχουν θεσμοθετηθεί είτε συζητούνται, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη είναι:
* Οι συνεταιριστικές τράπεζες και οι μικροπιστώσεις μπορούν να αποδειχθούν σημαντικά υποστηρικτικά εργαλεία. Η κυβέρνηση στηρίζει τις συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ η θεσμοθέτηση του microfinance προετοιμάζεται.
* Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, που έχει ήδη νομοθετηθεί, επιχειρεί να επιλύσει ένα πρόβλημα που για χρόνια αφηνόταν να διογκώνεται, υπονομεύοντας κάθε προοπτική ανάκαμψης.
* Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, για πρώτη φορά, επικεντρώνεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με πρόβλεψη επιδοτήσεων ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η μεγάλη πλειονότητα των σχεδίων που έχει κατατεθεί (649) αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η ΓΣΕΒΕΕ
Από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε ότι την περίοδο 2010-2015 έκλεισαν περίπου 250.000 μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Αυτό είναι αρκετό για να καταδείξει το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας και στην εθνική οικονομία.
Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση τα τελευταία εννέα χρόνια και πρωτοφανή οικονομική κρίση τα τελευταία επτά υλοποιώντας τρία προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Επίσης, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η χώρα διανύει τον τρίτο χρόνο στασιμότητας.
Παρά τη βελτίωση που καταγράφουν, όλοι οι δείκτες της οικονομίας συνεχίζουν να κινούνται υψηλά αρνητικά δημιουργώντας ανησυχία για το μέλλον.
Η πιθανότητα μιας περαιτέρω στασιμότητας θέτει σε κίνδυνο τη θέση των ασθενέστερων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
«Δυστυχώς τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, όπως η σταθερή και δίκαιη φορολογία, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού κόστους παραμένουν ζητούμενα παρά τις προσπάθειες που γίνονται» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 1/3 των νεόπτωχων προέρχεται από επαγγελματικές τάξεις και κοινωνικά στρώματα τα οποία εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.
Το ΕΕΑ
«Η πρωτοβουλία του ΕΕΑ και της ΓΣΕΒΕΕ για τη διάσωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είναι πλέον φανερό ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς και να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης» ανέφερε ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, με την εμφάνιση της κρίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μμε, βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλές οφειλές που αυξάνονται συνεχώς.
Πολλές δεν άντεξαν και διέκοψαν τη λειτουργίας τους με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά ταμεία. «Το μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε και να συνδράμουμε τον επιχειρηματία που θέλει να σώσει την επιχείρησή του και όχι αυτόν που δόλια θέλει να πτωχεύσει προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις.
Η άποψή μας είναι ότι η πτώχευση θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, αφού προηγουμένως έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια όσων επιχειρήσεων έχουν ξεκάθαρο πλάνο βιωσιμότητας. Όσοι βρέθηκαν σε στιγμή οικονομικής αδυναμίας εξαιτίας της κρίσης δικαιούνται να έχουν δεύτερη ευκαιρία για να σώσουν την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Το COSME
Ο Κώστας Ανδρόπουλος, υπεύθυνος μονάδας προγράμματος COSME και πολιτικών μμε, ανέφερε ότι 200.000 επιχειρήσεις κλείνουν λόγω αφερεγγυότητας κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε 600 επιχειρήσεις την ημέρα και σημαίνει ότι 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας χάνονται.
Οι μισές από τις καινούριες επιχειρήσεις κλείνουν τα πρώτα πέντε χρόνια, ενώ ποσοστό 40% κλείνουν τα πρώτα τρία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική γι’ αυτά τα θέματα.
ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ - [email protected]