Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 14:30

Ξένοι επενδυτές «βλέπουν» ένταξη στο QE τον Ιούλιο

Σε θετική αλληλουχία εξελίξεων που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο QE τον Ιούλιο ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές και οι πρώτες επαφές των ελληνικών τραπεζών με εκπροσώπους ξένων funds αποτυπώνουν ισχυρό ενδιαφέρον και βελτίωση του κλίματος σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Αννας Δόγα
[email protected]   

Σε θετική αλληλουχία εξελίξεων που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο QE τον Ιούλιο ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές και οι πρώτες επαφές των ελληνικών τραπεζών με εκπροσώπους ξένων funds αποτυπώνουν ισχυρό ενδιαφέρον και βελτίωση του κλίματος σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Στο conference της Morgan Stanley την Τρίτη για αναδυόμενες αγορές, με τη συμμετοχή, πλην των ελληνικών τραπεζών, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, και στη χθεσινή εκδήλωση της KBW για european financials στο Λονδίνο, καταγράφηκε ενδιαφέρον και φάνηκε ότι έχει παγιωθεί η εκτίμηση ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ακολουθήσει κάποια δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ώστε να καταλήξουμε τον Ιούλιο στον καταλύτη του QE.

Πρόκειται για επενδυτική προσδοκία αφού σε μια τέτοια σειρά εξελίξεων «στήνεται» ένα στόρι που θα επιτρέψει τοποθετήσεις στον εγχώριο κλάδο σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό κομμάτι της διαχείρισης των NPLs, επισημαίνει στη «Ν» τραπεζικό στέλεχος. Ελλείψει της μακροοικονομικής σταθερότητας, δεν γινόταν καν λόγος τους τελευταίους μήνες για επιχειρηματικές προοπτικές των τραπεζών αφού εξέλιπε  

Μπορεί οι ίδιοι οι τραπεζίτες να κρατούν μικρό καλάθι, γνωρίζοντας ότι είναι αναγκαία η βήμα - βήμα προσέγγιση των εξελίξεων, αλλά η αναβίωση του ελληνικού στόρι μπορεί να είναι μια διέξοδος για τη ρευστότητα των funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.

Η είσοδος στο QE είναι κρίσιμο στοίχημα, ενώ στο ερώτημα αν οι επενδυτές θα «αναμείνουν» ως τον Ιούλιο για να τοποθετηθούν, οι αναλυτές απαντούν ότι αυτό εξαρτάται από τις εκτιμήσεις κάθε επενδυτή και τον προσανατολισμό του. Πάντως, όσοι αναμείνουν και πράγματι γίνει η ένταξη, τότε θα δουν μάλλον ήδη αυξημένες αποτιμήσεις.

Τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα επιδιώξουν και το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ που συνθέτουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, η προοπτική θετικών ειδήσεων για χρέος και QE και η ευνοϊκή συγκυρία των ξένων αγορών. Ενώ το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα και πιέσεις τόσο στα δανειακά χαρτοφυλάκια όσο και στις καταθέσεις, το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να παρουσιάσουν πιο θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο.

Και εξωγενείς παράγοντες φαίνεται να λειτουργούν ευνοϊκά, αφού η άνοδος που καταγράφεται σε ξένες αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει ενισχύσει τις αποτιμήσεις των τελευταίων. Ο ευρωπαϊκός κλάδος έχει λόγο τιμής προς λογιστική αξία στο επίπεδο του 0,80-1, ενώ τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα κινούνται στο 0,30-0,40, παρά την πρόσφατη άνοδο, ώστε και πάλι οι αποτιμήσεις είναι ευνοϊκές. Εάν δε συνδυαστεί και η ρευστότητα που υπάρχει και κατευθύνεται σε αναδυόμενες αγορές, οι συνθήκες μπορεί να αποδειχθούν καλές για τον κλάδο.

Όσον αφορά την τραπεζική ατζέντα, είναι εύλογο ότι τα «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόντως οι καταθέσεις και η ρευστότητα να απασχολούν τους επενδυτές.

Και στα δύο μέτωπα, ο κλάδος παρουσιάζει αδυναμία: οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν επιτεύξιμους τους στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων ως το 2019 και δεν βλέπουν πρόοδο και στο κομμάτι των καταθέσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο οι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν από την οπτική των stress tests, δηλαδή κατά πόσο οι τράπεζες θα ανταποκριθούν χωρίς απώλειες.

Θετικά αποτιμάται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που συμπληρώνεται με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της νομικής ασυλίας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.