Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 14:16

ICAP Group: 40 κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας

Ορόσημο για την επάνοδο στην κερδοφορία αποτέλεσε το 2015, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ICAP Group, στα οποία αναλύονται οι οικονομικές επιδόσεις 40 επιλεγμένες κλάδων της οικονομίας.

Ορόσημο για την επάνοδο στην κερδοφορία αποτέλεσε το 2015, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ICAP Group, στα οποία αναλύονται οι οικονομικές επιδόσεις 40 επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η συγκράτηση του κόστους είχε θετικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και ως εκ τούτου, το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο για το τέλος της παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών κατέγραψε περαιτέρω μείωση την περίοδο 2014 - 2015.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών στον Μη Χρηματοπιστωτικό Τομέα συρρικνώθηκε κατά 2,8% στα 128 δισ. ευρώ, με τις πωλήσεις να υποχωρούν σε πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους.

Ωστόσο, η βελτίωση σε επίπεδο μικτών κερδών και η δραστική αύξηση (66,3%) του λειτουργικού αποτελέσματος οδήγησαν στην εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία του εταιρικού τομέα, με εγγραφή κερδών (προ φόρων) ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εταιρειών (62,3%) ήταν κερδοφόρα, ενώ όλοι σχεδόν οι κλάδοι -πλην ενός- έκλεισαν με θετικό πρόσημο το 2015.

Στον τομέα της Μεταποίησης, ο συνολικός κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά 8,2% και διαμορφώθηκε σε 38,7 δισ. ευρώ. Παρά την υποχώρηση, η μεγάλη περικοπή του κόστους πωλήσεων επέφερε τη σημαντική άνοδο των μεικτών κερδών.

Το γεγονός αυτό «επέτρεψε» στο λειτουργικό αποτέλεσμα να ανακτήσει το θετικό πρόσημο και οδήγησε σε αναστροφή του τελικού αποτελέσματος -σε κέρδη (προ φόρων) ύψους 872,9 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, η εικόνα των τραπεζών επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, με τη συσσώρευση και νέων ζημιών. Συγκεκριμένα, το 2015 τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 8,5% σε 9,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι αισθητά αυξημένες προβλέψεις και παράλληλα, τα πολύ υψηλά λειτουργικά έξοδα, οδήγησαν και πάλι σε καταγραφή υπέρογκων ζημιών, ύψους 13,6 δισ. ευρώ.

Σχετική βελτίωση παρουσίασε ο κλάδος των ασφαλειών, η οποία όμως ήταν μικρής έκτασης. Τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,4% έναντι του προηγουμένου έτους. Σε επίπεδο  λειτουργικών κερδών υπήρξε αισθητή αύξηση (7,3%). Αντίστοιχη εξέλιξη χαρακτήρισε και το τελικό αποτέλεσμα, με τα κέρδη προ φόρου να ανέρχονται σε 468,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,4% σε ετήσια βάση.

Τέλος, ζημιογόνος παρέμεινε ο σύνθετος κλάδος των Λοιπών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, παρότι ο συνολικός κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση (σχεδόν 10%). Λιγότερο έντονη ήταν η βελτίωση των αντίστοιχων μεικτών κερδών (5,5%).

naftemporiki.gr