Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 12:52

Eυρωζώνη: Ανοδος του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο

ΑΝΟΔΟ σημείωσε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, μετά την αυξημένη φορολογία των τσιγάρων στην Γερμανία και την Ιταλία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 2,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat.

Η υψηλότερη φορολογία των τσιγάρων, ώθησε ανοδικά τον πληθωρισμό στην Γερμανία και την Ιταλία, που αποτελούν περίπου το ήμισυ της οικονομίας των 12 χωρών, που συναλλάσσονται με το ευρώ. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, προσπαθούν να αυξήσουν τις τιμές στην περιφέρεια, σε μια περίοδο, κατά την οποία, η ανεργία αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πενταετίας και στο 8,9%, περιορίζοντας τις δαπάνες των καταναλωτών.

«Οι μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων, ώθησαν ανοδικά τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που με τη σειρά του επέδρασε στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης», ανέφερε ο Elwin de Groot, οικονομολόγος της Fortis Bank Nederland NV, στο Αμστερνταμ, συμπληρώνοντας: «Η ισχυροποίηση του ευρώ και η μείωση των τιμών του πετρελαίου, θα συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού φέτος».

Ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη τιμών καταναλωτή, ήταν υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο 2%, υπερβαίνοντάς τον, κάθε μήνα, από τον περασμένο Μάρτιο. Η ΕΚΤ, στις 2 Δεκεμβρίου αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της στο 2% από το 1,8% νωρίτερα.

Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε απρόσμενα τον Δεκέμβριο από τα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, μετά την επιβολή φόρου στα τσιγάρα από τον πρωθυπουργό, Silvio Berlusconi κατά 20 λεπτά του ευρώ, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα της χώρας. Οι φόροι, επεβλήθησαν στα τσιγάρα τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Hans Eichel, αύξησε το κόστος του καπνού κατά 1,2 λεπτά ανά τσιγάρο τον περασμένο μήνα. Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, καθώς το κόστος για διακοπές και για καταλύματα αυξήθηκε, με αποτέλεσμα την υψηλότερη τιμή των τσιγάρων.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να υποχωρήσει μετά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, από τα επίπεδα ρεκόρ που αναρριχήθηκαν, σε συνδυασμό με το υπερτιμημένο ευρώ, που μειώνει την αξία των εισαγωγών, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.