Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 16:49

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές προ φόρων στην βενζίνη

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών στα οποία η μέση τιμή της βενζίνης, εκτός φόρων και δασμών, είναι πιο υψηλή. Στις 18 Οκτωβρίου 2004, η μέση τιμή στην Ελλάδα ενός λίτρου euro-super 95 ήταν 0,428 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανερχόταν σε 0,385 ευρώ και η μέση τιμή στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 0,345 ευρώ. Δηλαδή η τιμή της euro-super 95 είναι 11,2% υψηλότερη από τον μέσο όρο της κοινότητας και 24% υψηλότερη από την Γαλλία και το Η.Β.

Ανάλογες διαφορές τιμών μεταξύ των κρατών μελών μπορούν να εξηγηθούν μόνο από την διαφορετική ένταση του ανταγωνισμού στον τομέα της διανομής των καυσίμων. Εν προκειμένω για παράδειγμα είναι φανερό ότι οι γάλλοι και οι βρεττανοί οδηγοί επωφελούνται του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται χάριν στη μη εξειδικευμένη διανομή (σούπερ μάρκετ). Αντίθεται ο ανταγωνισμός είναι λιγότερο έντονος στις Κάτω Χώρες ή την Ελλάδα.

Εναπόκειται στις εθνικές και κοινοτικές αρχές να μεριμνήσουν ώστε να τιμωρείται κάθε παράβαση του δικαίου για τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα μάλιστα οιοσδήποτε προκαθορισμός τιμών».

Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος δήλωσε ότι «για πρώτη φορά η Ε.Ε. υπαινίσσεται με άμεσο τρόπο αθέμιτες πρακτικές προκαθορισμού τιμών και ευθύνες της κυβέρνησης που δεν εξυγιαίνει την αγορά και δεν τιμωρεί τους παραβάτες».

Εν τω μεταξύ, στα 0,749 ευρώ ανά λίτρο διαμορφώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, παραμένοντας στα επίπεδα της 23ης Δεκεμβρίου. Οσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του υποχώρησε 1,86% στα 0,423 ευρώ ανά λίτρο. Στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,416 ευρώ ανά λίτρο.

Τέλος, νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 718.259 ευρώ επιβάλλονται σε πρατήρια υγρών καυσίμων, από τα οποία ελήφθησαν δείγματα που παρουσίαζαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.717.815 ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές διαβιβάζονται με έγγραφο, αμέσως, στις φορολογικές αρχές (Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων) και στον εισαγγελέα αγορανομίας.