Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2005 08:27

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, έναντι του ευρώ και του γιέν στην Ασία, διαπραγματεύθηκε το δολάριο, καθώς εικάζεται, ότι, η Federal Reserve των ΗΠΑ, θα επισπεύσει τις διαδικασίες αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Η Fed φαίνεται ότι θα είναι πιο επιθετική στο θέμα των επιτοκίων», ανέφερε ο Toru Umemoto, αναλυτής αγορών στο Τόκυο, με την Keio University Global Security Research Center. «Το δολάριο, ενδέχεται να ισχυροποιηθεί, καθώς εικάζεται, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στη διάρκεια της συνεδρίασής της, φέτος», συμπλήρωσε.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, στις 14 Δεκεμβρίου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρουν, ότι, τα επιτόκια βρίσκονται κάτω από εκείνα τα όρια που περιορίζουν τον πληθωρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησε πέντε φορές πέρυσι τα επιτκόκια, στο 2,25% και πάνω από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 3% μετά την υποχώρησή του σε επίπεδα ρεκόρ, στο 1,3666 έναντι του ευρώ, στις 30 Δεκεμβρίου.

Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3273 έναντι του ευρώ στις 2:17' μ.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 1,3279 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Χθες, σημείωσε το μεγαλύτερο ράλι ανόδου έναντι του ευρώ από τον Αύγουστο και από τον περασμένο Μάϊο, έναντι του γιέν.

Σύμφωνα με τον Unemoto, το δολάριο ενδέχεται να αυξηθεί στο 1,31 έναντι του ευρώ, τις επόμενες ημέρες. Το κέντρο οικονομικών ερευνών, Keio, διοικείται από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας, Eisuke Sakakibara.