Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 09:57

Market Beat: Εβδομάδα με ενδιαφέροντα γεγονότα που θα ξεκαθαρίσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση

Είναι δύσκολο στους εγχώριους επενδυτές να αντιληφθούν πλήρως την έννοια του country risk, αφού με όρους φυσικής ο παρατηρητής είναι πάνω στο κινούμενο σύστημα ή, για παράδειγμα, μέσα στο ασανσέρ. Δύσκολα θα αντιληφθεί την ταχύτητα της καθόδου των οικονομικών μεγεθών και ακόμα δυσκολότερα θα αναγνωρίσει την πιθανότητα του Grexit, που έχει τοποθετηθεί στα μοντέλα με τα οποία οι ξένοι παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομικής μηχανής.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Είναι δύσκολο στους εγχώριους επενδυτές να αντιληφθούν πλήρως την έννοια του country risk, αφού με όρους φυσικής ο παρατηρητής είναι πάνω στο κινούμενο σύστημα ή, για παράδειγμα, μέσα στο ασανσέρ. Δύσκολα θα αντιληφθεί την ταχύτητα της καθόδου των οικονομικών μεγεθών και ακόμα δυσκολότερα θα αναγνωρίσει την πιθανότητα του Grexit, που έχει τοποθετηθεί στα μοντέλα με τα οποία οι ξένοι παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομικής μηχανής.

Ένα μέτρο της άγνωστης αξίας που λέγεται «κίνδυνος λόγω της συγκεκριμένης χώρας», είναι πως στην κατώτερη τιμή του «στέλνει» τον μέσο όρο της αγοράς  πάνω από τις 1350 μονάδες και όταν αρχίζει να ξεκολλά από τα χαμηλά κινεί το δείκτη χαμηλότερα. Όταν όμως εκτινάσσεται προς το μέγιστό του, ο ΓΔ περνά κάτω από τις 600 μονάδες και βρίσκει πυθμένα, αρκετά κάτω από τις 500. Το country risk, σαν αποτύπωση στον ΓΔ κατά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Αφού μετά τις πρόωρες εκλογές, το Φεβρουάριο του 2015 όπου είδαμε στις 24/2/2015 τα υψηλότερα επίπεδά του ΓΔ στις 938 μονάδες, είχαμε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 κάθοδο στις 440 μονάδες. Ακολούθησε μετά η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και άρχισε η μείωση του κίνδυνου λόγω χώρας.

Τίποτε από όσα συνέβησαν πρόσφατα δεν έγινε καθ΄ υπερβολή. Αντίθετα αυτή η σχεδόν κατακόρυφη κίνηση του Μαΐου, είναι συμμετρική και με αντίθετη κατεύθυνση από τη δυναμική των συνεδριάσεων από τις 4/6/15 ως τις 16/6. Με τον ΓΔ από τις 827 μονάδες να πέφτει στις 702. Προηγουμένως όμως, επί 25 συνεδριάσεις ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 806 ως τις 850 μονάδες με τα περισσότερα κλεισίματα μεταξύ 815 και 840 μονάδων. Η αλήθεια συνεπώς είναι ότι η αγορά επί χρόνια κινείται σε συντονισμό αντίθετης κατεύθυνσης με το ύψος του country risk κατά ποσοστό 100%. Ενώ οι μεταβολές στα μερίσματα και τα θεμελιώδη την επηρεάζουν κατά μικρότερο ποσοστό. Να γιατί τα στοιχήματα για το Eurogroup θα αυξηθούν.

Οι επενδυτές διεθνώς δεν πτοούνται από μια αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων στο γεωπολιτικό πεδίο και παραμένουν εντός των αξιών υψηλού ρίσκου περιμένοντας την επόμενη σημαντική κίνηση από την Fed, γνωρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη στην νομισματική πολιτική χαλάρωσης και χαμηλών επιτοκίων για καιρό.

Είναι γεγονός πως έχει κατασταλεί η ανησυχία γύρω από την πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να επικρατήσει στην ευρωζώνη αν τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ολλανδία και Γαλλία έδιναν περισσότερη ισχύ  στους ευρωσκεπτικιστές. Το πιθανό δε αποτέλεσμα από τις εκλογές στο Κρατίδιο της Βόρειας Βεστφαλίας Ρηνανίας που είναι σημαντικός προάγγελος της δυναμικής για της εκλογές του Σεπτεμβρίου δίνει δύναμη σε δυνάμεις που υπηρέτησαν την Ευρωπαϊκή Ιδέα και ισχυροποιεί τον Γαλλογερμανικό άξονα. Αυτά θα ενισχύσουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε αξίες του ευρώ γενικότερα και δεν θα λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση αρνητικά αν συνεχιστεί η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στο ΧΑ.

Οι ξένοι θεσμικοί ως πλέον ευαίσθητοι στο παρελθόν  στην παράμετρο country risk τώρα αναγνωρίζουν τη μείωσή του και αυτό, φάνηκε αρκετό ως την Πέμπτη, για να κορυφωθεί μια άνοδος με έναρξη τη σύνοδο μετά από τις 24 Μαρτίου με έξη στις επτά εβδομάδες που μεσολάβησαν ανοδικές. Πήραν τον ΓΔ από τις 635,66 μονάδες στις 24/3 και τον οδήγησαν στις 789,13 στις 12/5. Με κορύφωση την Πέμπτη στις 799,16, γεγονός που προέκυψε από αντίστοιχες επιδόσεις των επιμέρους μετοχών. Την Παρασκευή είχαμε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών και στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων για όλες τις σειρές των Ελληνικών Κρατικών τίτλων.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα από πλευράς προγραμματισμένων οικονομικών γεγονότων. Την Δευτέρα 15/5 αναμένεται η ανακοίνωση για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley, οι οποίες θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 31ης Μαΐου, με πολύ πιθανή την προσθήκη της Motor Oil στην σύνθεση του δείκτη. Στις 12 το μεσημέρι της ίδια ημέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Την Πέμπτη λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της Νίκας (38,3 νέες για κάθε 1 παλιά).

Στο τέλος της εβδομάδας (19/5) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η Eurobank, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Το Μάιο ξεθαρρεύουν οι «αρκούδες» των αγορών

Μια πτωτική εβδομάδα για τις αγορές των ΗΠΑ ήταν η δεύτερη του Μαΐου, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να εμφανίζουν μικτή εικόνα. Ενώ οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν, όταν οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές είχαν άνοδο. Περιττή η υπενθύμιση του «ρητού» της εποχής «Πούλα το Μάη και απομακρύνσου ως το φθινόπωρο». Αυτό μάλλον αναπτέρωσε το ηθικό των «αρκούδων» της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, που έχουν δεχθεί πολλά ραπίσματα για τις κατά καιρούς εκτιμήσεις τους στο διάστημα από το 2009 ως το 2017, περί ενός σκληρού, για τους επενδυτές, τέλους του ανοδικού κύκλου.

Όταν το ΑΕΠ φοβίζει

Για την επανεμφάνιση των απαισιόδοξων προβλέψεων συνέβαλλαν αρκετά πραγματικά δεδομένα. Ο καθένας ήταν δικαιολογημένος να ανησυχήσει από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, μόνο κατά 0,7%, κατά το πρώτο τρίμηνο. Ήταν τρομερά αδύναμο δεδομένου ότι είναι εποχικά διορθωμένο ετήσιο ποσοστό. Αλλά, δεν ήταν έκπληξη. Γιατί το ευρέως ακολουθούμενο GDPNow της Fed της Ατλάντα, το είχε προεκτιμήσει και η στήλη το είχε αναφέρει. Η οικονομία μπορεί να μην είναι ωστόσο, τόσο αδύναμη όσο δείχνει η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Άλλωστε υπάρχει μια ισχυρή τάση τα εποχικά διορθωμένα δεδομένα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου, να είναι μεταξύ των πιο αδύναμων, από την έναρξη του ενάρετου κύκλου της τρέχουσας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο φόβος των απαισιόδοξων για μια επικείμενη ύφεση που δεν ήταν ποτέ απόλυτα πειστικός, ανατράπηκε από την έκθεση απασχόλησης, η οποία έδειξε 211.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και μια πολύ υγιή μέση μηνιαία αύξηση της απασχόλησης κατά 185.000 νέες θέσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Μάλλον ως ένδειξη της υγείας της οικονομικής επέκτασης αξίζει να ερμηνευτεί η τάση στην αύξηση της απασχόλησης, σε σχέση με την σχεδόν επίπεδη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Κατά γενικό κανόνα, προτιμάται η αύξηση της απασχόλησης έναντι της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ως μέτρο της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Αφού γενικά εκτιμάται, ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να μην διορθώνει με ακρίβεια τις εποχιακές διακυμάνσεις και ίσως να μην πετύχει να αποτυπώσει σωστά τη διαρκώς μεταβαλλόμενη σύνθεση και τιμολόγηση αυτού που παράγεται και καταναλώνεται.

Ακόμη και αν η ανάπτυξη είναι επί του παρόντος υγιής, έχει ήδη διαρκέσει 8 χρόνια, καθιστώντας τη αρκετά «ηλικιωμένη» με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Αρκετά πριν πέσει, τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας στο 4,4%, πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι η οικονομία είχε φθάσει κατάσταση πλήρους απασχόλησης, γεγονός που θα περιόριζε τις δυνατότητες περαιτέρω οικονομικής επέκτασης. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να προχωρήσει η οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Το δυναμικό ανάπτυξης της οικονομίας αποδεικνύεται πως είναι μεγαλύτερο από ό, τι πολλοί είχαν σκεφτεί.

Η Fed είναι σε εγρήγορση και το γεγονός ότι δεν αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια τώρα, αλλά εξακολουθεί να προτίθεται να το κάνει κατά τη διάρκεια του 2017 δείχνει ότι βλέπει και χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Η εποχή σύμφωνα με αρκετούς έχει δημιουργήσει το καταλληλότερο περιβάλλον για άνοδο τόσο των μετοχών όσο και των ομόλογων ταυτόχρονα. Ένα από τα βασικά μάντρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι το “Lower-for-longer growth” ή «κατώτεροι ρυθμοί ανάπτυξης για μεγαλύτερη διάρκεια αυτής». Η παραλλαγή του σε επίπεδο μακροοικονομίας και πληθωρισμού είναι το “No boom, no bust” ή «όταν δεν υπάρχει έκρηξη, δεν πρόκειται να υπάρξει και σκάσιμο μιας φούσκας». Σε αυτό το σενάριο, ο πληθωρισμός είναι νεκρός ή τουλάχιστον αδρανής, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και η ανάπτυξη συνεχίζεται με χαλαρό ρυθμό.

Οι αριθμοί

Στην δεύτερη εβδομάδα Μαΐου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2390,90 μονάδες, είχε επίδοση -0,35% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +6,79%. Ο Dow με μεταβολή -0,53%, έκλεισε στις 20.896,61 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +5,74%. Ο S&P400 υποχώρησε -1,10% με επίδοση στο 2017 +3,54%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,02%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +1,89%. Ο δε Nasdaq, κερδίζοντας +0,34%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +13,71%.

Ο χρυσός κινήθηκε σχεδόν επίπεδα, στο -0,05%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +6,58%. Επίσης το πετρέλαιο ενισχύθηκε +2,91%. Στο 2017 χάνει -11,26%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,89% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον +4,10% στο 2017. Ο DAX κέρδισε +0,42%, με απόδοση στο 2017 +11,23%, αλλά ο CAC είχε εβδομαδιαία μεταβολή -0,50%, με απόδοση +11,17% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούτηξε -2,14% και στο 2017 απέδωσε +16,52%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία πρόσθεσε +0,43% και στο 2017 κερδίζει +12,17%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +3,82%, και στο 2017 κερδίζει +13,27%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -0,12%, με επίδοση στο 2017 +8,29%.

Ο Nikkei με μεταβολή +2,25%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +4,03%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,00%, και επίδοση για το 2017 +12,81%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,10%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +13,38%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +2,78% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +14,34%. Πτώση -0,63% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -0,65%. Από τις αξίες που αναφέρονται μόνο το πετρέλαιο και η αγορά της Κίνας εμφανίζουν στο 2017 απώλειες.

Αξιολογώντας «απειλές»

Η αναζήτηση στις αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων, της πιο μεγάλης απειλής για την ανοδική αγορά στα διεθνή χρηματιστήρια, θα διαπιστώσει ότι φοβούνται περισσότερο, μια κατάρρευση στην Κίνα. Αυτή είναι η πρώτης «προτίμησης» απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση στη διάθεση για ρίσκο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες ανησυχίες που ακολουθούν, όπως η ανάκαμψη του πληθωρισμού, η παρακμή στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η αποτυχία της Ουάσιγκτον να εφαρμόσει το πρόγραμμα φορολογικής μεταρρύθμισης του Προέδρου Trump. Ως πριν μερικές μέρες δίπλα στην Κίνα ήταν οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Εκεί ωστόσο η εικόνα άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο ενώ για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο στις αρχές του μήνα γράφτηκε στην WSJ η ακόλουθη φωτογράφηση της εκεί κατάστασης: «Μια δέσμη κανονισμών που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας διατάραξε το σύνολο των αγορών της χώρας και στέλνει τράπεζες και εταιρείες σε αναζήτηση κεφαλαίων. Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν σχεδόν κατά 5%, από  σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια εκροές από τις αγορές της χώρας. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα τους σε δύο χρόνια και οι μη εξυπηρετούμενες αγορές ομολόγων από τους εκδότες τους κυμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η αβεβαιότητα έχει επίσης σταθμίσει τις τιμές των μετάλλων και των βασικών εμπορευμάτων, που ήδη βλάπτονται από τις αμφιβολίες σχετικά με τη δυναμική της ανάπτυξης στην Κίνα.

Το πρόβλημα στην Κίνα είναι το τεράστιο σκιώδες τραπεζικό σύστημα που διακινεί στο κοινό “wealth management products” (WMPs) τα λεγόμενα «προϊόντα διαχείρισης περιουσίας» και στη συνέχεια δανείζει τα χρήματα σε υψηλού ρίσκου εταιρείες χωρίς να παρακρατεί οποιοδήποτε κεφάλαιο για ενδεχόμενες απώλειες. Τα WMPs είναι χρεόγραφα που πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια στους επενδυτές. Οι τράπεζες τα έχουν κρατήσει μακριά από τους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τις έθεσε πολύ πρόσφατα στη προληπτική αξιολόγηση των μακρο-κινδύνων των τραπεζών.

Αξίζει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις εξελίξεις εκεί. Όντως, η τιμή των σιδηρομεταλλευμάτων στην Κίνα έχει πέσει κατά 37% από τις 21 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο αξιόπιστος δείκτης CRB επί των ακατέργαστων βιομηχανοποιημένων προϊόντων μειώθηκε μόλις 3% από το πρόσφατο υψηλό του στις 15 Μαρτίου. Η οικονομία της Κίνας δεν είναι τόσο εύθραυστη. Μπορεί οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να στρέφουν την προσοχή τους στα φρένα, αλλά η κυβέρνηση προχωρά σε πολλά και τεράστια οικοδομικά έργα.

Το τελευταίο ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, μια μέχρι τώρα παρατημένη περιοχή, κοντά στην πρωτεύουσα της Κίνας που έχει πνιγεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει κατακλυσθεί από αγοραστές κατοικιών. Διότι το Πεκίνο αποκάλυψε «ιστορικά» σχέδια για να χτίσουν εκεί μια νέα πόλη, στον αγώνα κατά της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τα σχέδια για το Xiongan New Area, μια ειδική οικονομική ζώνη που οι αρχές λένε ότι θα καλύψει τελικά μια περιοχή σχεδόν τριπλάσια από εκείνη της Νέας Υόρκης, ανακοινώθηκαν από κορυφαίους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε: «Από την άποψη της εθνικής σημασίας, η περιοχή είναι αντίστοιχη με την οικονομική ζώνη στη Shenzhen και την νέα περιοχή Pudong, οι πιο επιτυχημένες τοποθεσίες των δοκιμών της Κίνας για μεταρρύθμιση και απελευθέρωση της οικονομίας της».  Εν τω μεταξύ, η τελευταία παρτίδα οικονομικών δεικτών δείχνει ότι η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να επεκτείνεται με σχετικά σταθερούς ρυθμούς.

ΧΑ

Εβδομάδα κατάκτησης σπάνιων ρεκόρ

Μια εβδομάδα που τα είχε όλα από χρηματιστηριακής πλευράς, ήταν αυτή που προετοίμασε την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου στα παράγωγα. Στην διάρκειά της κατακτήθηκαν πολλές σπάνιες επιδόσεις που αφορούν στην ισχύ της ανοδικής τάσης που επικράτησε. Ωστόσο, εξαιτίας της συνεχούς ανόδου, δεν είχαμε σημαντικές κινήσεις  στα παράγωγα σχετικά με μετακύληση θέσεων στη σειρά Ιουνίου, παρά το ότι η σειρά αυτού του μήνα έχει ειδική κρισιμότητα. Αφού ορίζεται το τέλος του πρώτου εξαμήνου, στο τέλος της αλλάζουν σειρές όλα τα παράγωγα προϊόντα και πιθανά θα έχουμε και την επίσημη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου  μνημονίου.

Μετά από αρκετές ανοδικές εβδομάδες, την περασμένη, η διακύμανση των τιμών των βασικών δεικτών ήταν ανώτερη της εβδομαδιαίας μεταβολής και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική της τελευταίας συνόδου, όπου η τάση ήταν καθαρά πτωτική. Ως την Πέμπτη, το ΧΑ είχε σχηματίσει μια αλυσίδα 13 ανοδικών κλεισιμάτων, που τη διέκοψε το κλείσιμο του ΓΔ στις 797 μονάδες. Δηλαδή η επιστροφή του μέσου όρου σε επίπεδα προ του κλεισίματος της αγοράς και του δημοψηφίσματος του 2015 που επέβαλαν τα capital controls. Παράλληλα με την άνοδο του ΧΑ είχαμε, ως τις 11/5, πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, από προεξόφληση του ενδεχόμενου να συμπεριληφθούν αυτά στο QE της ΕΚΤ.

Από την πρώτη σύνοδο ως την προτελευταία, οι επενδυτές όριζαν ένα πρώτο μέγιστο και ένα οριστικό ελάχιστο κατόπιν, που αντιστοιχούσε συνήθως σε μέτριων διαστάσεων πτώση. Μετά την εγγραφή του ελάχιστου στις δύο πρώτες ώρες στη χειρότερη περίπτωση και στο πρώτο ημίωρο στην καλύτερη, ξεκινούσε η ανάπτυξη σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος που έφερνε στις δημοπρασίες μέγιστο μέρας και φυσικά κλείσιμο, κοντά σε αυτό, ή πάνω του. Στην πρώτη συνεδρίαση με άνοδο σε 20 blue chip και τζίρο 116,7 εκατ. ευρώ, από τον οποίο το 66,82% αφορούσε στα τραπεζικά  blue chip, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,25%. Έφθασε στις 763,42 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2038,30, με μεταβολή +1,04%. Τα κέρδη του κλάδου των Τραπεζών +1,38% ήταν κατώτερα των εταιριών Κοινής Ωφέλειας +3,85%, Πετρελαίου Αερίου +3,64%, Κατασκευές Υλικά +2,11%, Ταξίδια Αναψυχή +1,82% και Πρώτων Υλών +1,49%. Με απώλειες οι δείκτες Ακίνητης Περιουσίας -1,32%, Εμπορίου -0,92% και Τροφίμων Ποτών -0,50%. Την Τρίτη ανέβηκε ο αριθμός των ανοδικών blue chip σε 23, ο τζίρος έπιασε τα 141,38 εκατ. ευρώ και το γεγονός της μέρας ήταν ένα πακέτο για τη ΦΦΓΚΡΠ στα 23 εκατ. ευρώ. Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες Πετρελαίου Αερίου +4,94%, Τραπεζών +3,06%, Ακίνητης Περιουσίας +2,97%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,75%, Τροφίμων Ποτών +2,58%, Κατασκευές Υλικά +2,55%, Τηλεπικοινωνιών +2,28%, ο 25άρης +2,11% και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,96% και έφθασε στις 778,37 μονάδες. Με απώλειες οι δείκτες των εταιριών Εμπορίου -5,12% και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,57%.

Την Τετάρτη, με κίνηση παρόμοια των προηγούμενων συνόδων και τις τράπεζες να αποτελούν το 63,52% του συνολικού τζίρου, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,75% και έφθασε στις 791,97 μονάδες.  Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Πετρελαίου Αερίου +4,47%, Βιομηχανικών Προϊόντων +3,78%, ο FTSEΜ +3,34%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,41% ενώ των Τραπεζών +1,78% είχε, ως συνήθως αυτή τη βδομάδα, μικρότερη άνοδο. Την Πέμπτη, αδιαφορώντας πάλι για την τάση στις υπόλοιπες αγορές,  ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,66% και έφθασε στις 797,16 μονάδες ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 134,158 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να αποτελούν το 62,39%. Σημαντική η ώθηση από τα κέρδη  των εταιριών Κοινής Ωφέλειας  +2,95%, στα Ταξίδια Αναψυχή  +2,12% και ο FTSEΜ με +2,03% συνέχισε την άνοδό του, με μέσο ημερήσιο τζίρο κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες αυτός ήταν κάτω από το 1 εκατ.

Την Παρασκευή οι επενδυτές αποτύπωσαν το σεβασμό τους στη στατιστική προϊστορία και στην οροφή των 797 μονάδων, αφού η δυναμική για τις Τράπεζες οδήγησε το δείκτη τους πτωτικά, χωρίς υπολογίσιμες ανάσες, από την αρχή ως το τέλος. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, με 7 ανοδικά blue chip έναντι 15 καθοδικών και ο τζίρος βυθίστηκε στα 73,707 εκατ., με το ποσοστό των τραπεζικών blue chip στο 53,2%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,01% και έφθασε στις 789,13 από 797,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2096,67 με μεταβολή -1,09%. Με κέρδη έκλεισαν ο FTSEΜ +2,11% και μικρότερα είχαν οι δείκτες των εταιριών Τηλεπικοινωνιών +0,60%, Εμπορίου  +0,48%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +0,25% και Κατασκευές Υλικά +0,22%. Με απώλειες που έπαιξαν ρόλο οι δείκτες των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -3,23%, Τραπεζών -2,55%, και Πρώτων Υλών -1,94%.

Με έξη στις επτά τελευταίες εβδομάδες ανοδικές, οι θεσμικοί, κύρια του εξωτερικού, το μέγιστο εβδομάδας έγινε για 23 blue chip και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και τελευταίων 3 μηνών, ενώ για 16 κατέστη και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών.

Έχουμε σαφή αποτύπωση γενικευμένης ανόδου που δεν αφορούσε μόνο τις τράπεζες, μια βδομάδα που μόλις τρία blue chip εμφάνισαν απώλειες, -1,04% για τη ΛΑΜΔΑ, ενώ σημαντική ήταν η πτώση των ΓΡΙΒ -5,65% και ΦΦΓΚΡΠ -4,25%. Για τα κέρδη τους ξεχώρισαν ΜΟΗ +14,96%, ΕΛΠΕ +10,97%, ΔΕΗ +10,51%, ΟΛΠ +10,33%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,74%. Η ΕΥΡΩΒ με +9,16% ήταν η μόνη εκπρόσωπος των τραπεζών στους πιο κερδισμένους τίτλους αν και εκτός πρώτης πεντάδας.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου με ουδέτερες προσδοκίες

Στην εβδομάδα πριν από αυτή της εκπνοής του Μαΐου, είχαμε μείωση των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη, και μικρή αύξηση της έκθεσης των traders σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της επόμενης σειράς, Ιουνίου, ωστόσο πέρασε πάνω από τα 1000. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2096,67 μονάδες με μεταβολή +3,94%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν υπερδιπλασιάστηκε.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, υποχώρησαν -11,36%, όταν οι ανοικτές θέσεις συνολικά ανέβηκαν σε 7.161 από 6.843. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου, διαμορφώθηκε στα 1.644 ΣΜΕ από 2.710 και η εβδομάδα έφερε 6045 ανοικτές θέσεις. Της σειράς Ιουνίου ανέβηκε σε 1073 από 556 συμβόλαια ημερησίως. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Μαΐου, ορίστηκε στις 2098,50 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη, της τάξης των 1,75 μονάδων.

Στην σύνοδο της Παρασκευής 12/5, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, μόνιμα καθοδική δυναμική που έφερε το χαμηλό ημέρας στις 2090,62 μονάδες και άνω όριο είχε τις 2117,64. Το μέγιστο ήρθε στις 11:51 και το ελάχιστο στις 16:02. Το κλείσιμο έγινε στις 2096,67 με μεταβολή -1,09%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 13,144 εκατ. ευρώ. Για τη σειρά Μαΐου διακινήθηκαν 1.092 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2113,00 μονάδες και κατώτερο στις 2089,50 με μείωση των ανοικτών συμβολαίων στα 6.054 και εκκαθάριση στις 2098,50 μονάδες. Στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 373 συμβολαίων με ανώτερο στις 2111,25 μονάδες και κατώτερο στις 2090,00. Οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 1073 με εκκαθάριση στις 2098,75 μονάδες.

Με έξη στις επτά τελευταίες εβδομάδες ανοδικές, οι θεσμικοί, κύρια του εξωτερικού, το μέγιστο εβδομάδας έγινε για 23 blue chip και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και τελευταίων 3 μηνών, ενώ για 16 κατέστη και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών.

Έχουμε σαφή αποτύπωση γενικευμένης ανόδου που δεν αφορούσε μόνο τις τράπεζες, μια βδομάδα που μόλις τρία blue chip εμφάνισαν απώλειες, -1,04% για τη ΛΑΜΔΑ, ενώ σημαντική ήταν η πτώση των ΓΡΙΒ -5,65% και ΦΦΓΚΡΠ -4,25%. Για τα κέρδη τους ξεχώρισαν ΜΟΗ +14,96%, ΕΛΠΕ +10,97%, ΔΕΗ +10,51%, ΟΛΠ +10,33%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,74%. Η ΕΥΡΩΒ με +9,16% ήταν η μόνη εκπρόσωπος των τραπεζών στους πιο κερδισμένους τίτλους αν και εκτός πρώτης πεντάδας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η ανοδική 'δραπέτευση' του Γενικού Δείκτη πάνω από το όριο βραχυχρόνιας αντίστασης των 760 μονάδων έφερε νέες 'αναγκαστικές' εισροές 'σπρώχνοντας' αρκετούς ενεργούς επενδυτές να επανατοποθετηθούν, κυνηγώντας το διαγραμματικό κομμάτι των 45 μονάδων, ή ποσοστιαία +6% έως την επόμενη αντίσταση των 805 μονάδων.

Η κίνηση αυτή έδωσε βίαιη παράταση στο σενάριο ενεργοποίησης μιας υγιούς "εξαέρωσης", ανεβάζοντας ακόμα πιο πολύ τους διάφορους τεχνικούς ταλαντωτές προς το ταβάνι της "overbought" κατάστασης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αγοραστικής υπερθέρμανσης είναι η ένδειξη, που λαμβάνει ο πολύ αργός Δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI ) στο εβδομαδιαίο "Heikin Ashi" διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, καθώς έχει πλέον προσεγγίσει επίπεδα, που είχε να γράψει εδώ και σχεδόν 1500 συνεδριάσεις. Στατιστικά μπορεί η ένδειξη αυτή να δείχνει μια κοντινή καθοδική εκτόνωση, αλλά μεσομακροπρόθεσμα σημαίνει και την αλλαγή σελίδας στη υπάρχουσα τάση από καθοδική σε ανοδική, ανεβάζοντας για το επόμενο 8μηνο τον πήχη προς το διορθωτικό 50% Fibonacci Retracement της μεγάλης πτώσης (1380 με 420 μονάδες), στις 900 με 910 μονάδες.

Πάνω από τη μέχρι πρότινος αντίσταση των 2075 μονάδων "αναπνέει" ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης "καίγοντας", πιθανότατα, τα τελευταία αποθέματα των βραχυχρόνιων ανοδικών "καυσίμων". Σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα ενδεχόμενο "pullback" της Αγοράς είναι οι 2025 μονάδες, όπου αναμένεται να δηλώσουν εν νέου το παρόν τους οι “Bulls”.

Στη διαγραμματική "στρατόσφαιρα" έχει φτάσει, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Τραπεζικός δείκτης, αφήνοντας πίσω με σχεδόν "εκκωφαντικό" τρόπο τα όποια προβλήματα ταλανίζουν ακόμα και σήμερα τα Τραπεζικά Ιδρύματα. Τεχνικά, ενώ η σοβαρότερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1120 μονάδες, οι ανάλογες στηρίξεις στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών έχουν ήδη τοποθετηθεί πάνω στο ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και από αυτόν τον κανόνα δεν μπορούν να εξαιρεθούν και οι Χρηματιστηριακές Αγορές. Το "κοντέρ" της Ελληνικής Αγοράς σταμάτησε στις 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ένα ρεκόρ το οποίο είχε να δει το ΧΑ από τον καιρό της δραχμής και της οδού Σοφοκλέους (Μάιος 1997). Σε αυτό το κρεσέντο ανόδου η Ελληνική Αγορά είδε την απόδοση του Δείκτη αναφοράς να κερδίζει σχεδόν 19%.

Το ράλι ήταν "πλούσιο" για όλους αλλά πλουσιότερο για όσες μετοχές ήταν στην "μαύρη λίστα" των επενδυτών: Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες και η ΔΕΗ εμφάνισαν αποδόσεις από 30% έως 50%. Ήταν το ράλι των πιο "μισητών χαρτιών" της Αγοράς, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι η ψυχολογία αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο στα Χρηματιστήρια, κόντρα σε ότι μέχρι πρότινος συνιστούσε αρνητική δημοσιότητα.

Κινητήριος δύναμη της Αγοράς ήταν η γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, η φημολογία γύρω από την συζήτηση για το χρέος και η προσδοκία αναχρηματοδότησης της Ελληνικής τριετίας από τις Αγορές μέσα στο Καλοκαίρι.

Επί του παρόντος, η ολοκλήρωση των 100 εκκρεμοτήτων που αφορούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συμφωνίας έρχονται στο προσκήνιο, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή.

Θετικά ακούσματα υπήρξαν και από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου (ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, Σαράντης) τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων (συμμετοχή Ξένων), τις Αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) αλλά και από τον Τραπεζικό κλάδο όπου δηλώσεις στελεχών δείχνουν ένα πιο ήπιο α’ τρίμηνο στην τελική γραμμή.

Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υπερτιμήσεις έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά, όχι μόνο σε ημερήσιο επίπεδο αλλά και σε εβδομαδιαία διαγράμματα καθώς οι ταλαντωτές ξεπέρασαν πλέον και την ζώνη των 80 μονάδων με όριο το 100. Εικόνα ανοδικής υπερβολής δείχνει σε ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα και ο MACD.

Την τελευταία φορά που οι δείκτες παρουσίαζαν παρόμοια εικόνα ήταν τον Ιανουάριο του 2007 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν πάνω από τις 4.500 μονάδες.

Η ανοδική τάση έδειξε σημάδια κόπωσης την Παρασκευή σε τζίρο και πρόσημο, που πιθανόν να αποτελούν την αρχή μιας διόρθωσης. Για τα δεδομένα της ανόδου που έχει προηγηθεί οι 740 μονάδες εμφανίζονται ως ένα ισορροπημένο επίπεδο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της διόρθωσης. Το αν θα υπάρχει συνέχεια θα κριθεί από την δομή και τους τζίρους που θα συνοδεύσουν την καθοδική κίνηση.

Σήμερα

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν μέσω των ανησυχιών των G7 για την πορεία του διεθνούς εμπορίου.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,13% στις 19.858 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 0,11% στις 1.579 μονάδες. Στην Κίνα, αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 3.091 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν αυξήθηκε κατά 0,57% στις 486,63 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,22% στις 5.824 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ σημείωσε κέρδη κατά 0,56% στις 25.297 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, τέλος, ο δείκτηςKospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,15% στις 2.289 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fairfax Media εκτινάχθηκε άνω του 7% χάρη στην πρόταση εξαγοράς από την TPG Capital Management. Άνοδο κατά 4,23% σημείωσε και η μετοχή της Toshiba, παρά την εμφάνιση ετήσιων ζημιών 950 δισ. γεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, κατά τη συνάντησή τους στο Μπάρι της Ιταλίας, υπογράμμισαν τον αυξημένο κίνδυνο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου, ως απόρροια των μέτρων προστατευτισμού των ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,51% στα 48,56 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 1,44% στα 51,57 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 0,28% στα 1.231,10 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν μειώνεται κατά 0,11% στα 113,46 γεν/δολάριο, ενώ το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει άνοδο κατά 0,22% σε 0,7400 δολάρια (USD).

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιβράδυνση εμφάνισε τον Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,5% από 7,6% τον Μάρτιο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα.

Κατά την ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία».

Για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, τη σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. «Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Πεκίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία 'Μία Ζώνη –Ένας δρόμος'» σημειώνει ο κ. Ράις προσθέτοντας: «Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που γίνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ταύτιση απόψεων στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, διαπιστώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του «Belt and Road Forum», στο Πεκίνο. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει τώρα λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα.

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2021, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2018- 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο. Το κατά ESA 2010 πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ (3,817 δισ. ευρώ) φέτος και να αυξηθεί στο 3,9% του ΑΕΠ (7,415 δισ. ευρώ) το 2018, στο 4,4% του ΑΕΠ (8,522 δισ. ευρώ) το 2019 και στο 4,8% του ΑΕΠ (9,675 δισ. ευρώ) το 2020, για να «εκτοξευθεί» στο 5,6% του ΑΕΠ (11,825 δισ. ευρώ) το 2021. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα πλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου με βάση τη μεθοδολογία του προγράμματος είναι 1,8% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) και στη συνέχεια στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ έως και το 2021.

Αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα μεταφέρεται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η συμμετοχή του Δημοσίου σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις, βάσει του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, στο υπερταμείο θα μεταφερθούν οι συμμετοχές σε: ΟΑΣΑ,ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών- το 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ ΔΕΗ-1,68% (το ποσοστό που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ-1,54% και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,67% (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες), Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Σχέδιο ανάπτυξης της Παγκρήτιας Τράπεζας τίθεται σε κίνηση μετά τη λήψη της σχετικής άδειας για τη συμμετοχή της Lyktos Participations του Μιχάλη Σάλλα ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,49% και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του SSM, έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόκτηση του 21,49% της Παγκρήτιας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Lyktos Μιχάλης Σάλλας, «η συμμετοχή μας στην Παγκρήτια αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην οικονομία της Κρήτης, στη δυναμική των συνεταιριστικών τραπεζών, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα.

Στην πλατφόρμα της Pillarstone ανακοινώθηκε και επίσημα ότι εντάχθηκε η Famar, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία μετά την πρόσφατη αδειοδότησή της από την Τράπεζα της Ελλάδος.ΕΛΛ-0,49% Η Pillarstone αναλαμβάνει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Famar σε συνεργασία με τους πιστωτές της εταιρείας, στους οποίους ανήκουν και οι τέσσερεις ελληνικές συστημικές τράπεζες.  Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η εταιρεία «πέρασε» και επίσημα υπό τον έλεγχο των τραπεζών, όπως φάνηκε και από τις οικονομικές καταστάσεις των Eurobank και Alpha Bank. ΑΛΦΑ-1,75%

Συμφωνία συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες υπέγραψε ο Όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited.

Συμφωνία ανάμεσα στην Forthnet και την κινεζική ZTE υπογράφτηκε στο Πεκίνο παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Πρόκειται για επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 350 εκατομμύρια αφορούν την προσεχή τριετία.

Στις 8 Ιουνίου θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Το θέμα της διάσωσης της Jetoil επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού, μετά την Centracore Energy (ρωσικών συμφερόντων), φαίνεται πως ετοιμάζεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Πιθανολογείται ότι μπορεί να μπει στο παιχνίδι είτε αυτόνομα είτε από κοινού άλλον όμιλο. Όλα όμως εξαρτώνται από τις εξελίξεις ως προς την πρόταση διάσωσης της Jetoil, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ τραπεζών, πιστωτών, μετόχων και του ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων γουάν (14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) θα συνεισφέρει η Κίνα για την υλοποίηση της εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος», όπως δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να υλοποιηθεί σ' έναν δρόμο ειρήνης και ευημερίας. «Οι αρχαίοι δρόμοι του μεταξιού ευδοκίμησαν σε περιόδους ειρήνης, αλλά έχασαν την δυναμική τους, σε καιρούς πολεμικών συγκρούσεων. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας 'Μία Ζώνη –Ένας δρόμος' απαιτεί ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον» δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Η εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος» που υλοποιεί το Πεκίνο, είναι αναγκαίο ν' απορρίψει τον προστατευτισμό προκειμένου ν' αποφύγει το ενδεχόμενο κατακερματισμού της, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Μιλώντας στους διεθνείς ηγέτες, που συμμετέχουν στη διάσκεψη για την πρωτοβουλία, στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι δήλωσε ότι απαιτείται η επιτάχυνση της κατασκευής σιδηροδρόμων κι οδικών δικτύων, όπως, κι άλλων υποδομών προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό κόστος των επενδύσεων που γίνονται για να υποστηριχτεί η πρωτοβουλία.

Την ήττα του κόμματός του στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας παραδέχθηκε αργά χθες ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα το SPD συγκεντρώνει το 30,5% των ψήφων, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελας Μέρκελ εξασφαλίζουν το 34,5%. «Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD, μια δύσκολη ημέρα για εμένα προσωπικά: κατάγομαι από αυτό το κρατίδιο, όπου υποστήκαμε ήττα» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την άποψη του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πως η χρηματοδότηση των φτωχότερων κρατών από τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη συμμερίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο μεθαύριο Δευτέρα, υπόσχεται να προωθήσει μια ακόμη πιο στενή ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δέσμευση για κοινή δράση ενάντια στην αυξανόμενη απειλή από τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις αναμένεται να αναλάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης από τη συνάντησή τους στην Ιταλία.

Αύξηση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ,υποδηλώνοντας την περαιτέρω ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 0,3% έναντι του Μαρτίου του 2017 και κατά 4,5% έναντι του Απριλίου του 2016.

Στους επιμέρους κλάδους, οι πωλήσεις στον κλάδο των επίπλων υποχώρησαν κατά 0,5%, ενώ οι πωλήσεις οικοδομικών υλικών αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Στο 0,2% αυξήθηκε τον Απρίλιο ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑέναντι πτώσης 0,3% τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% έναντι 2,4% τον Μάρτιο και 2,7% τον Φεβρουάριο.

Στον κλάδο της ενέργειας, παράλληλα, οι τιμές ενισχύθηκαν στο 1,1% σε μηνιαία βάση και στο 9,3% σε ετήσια βάση.

Επίσης, οι τιμές στα τρόφιμα, σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκαν στο 0,2% έναντι 0,3% τον προηγούμενο μήνα.