Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 18:36

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ανάγκη ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για ανάπτυξη και απασχόληση

Στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στάθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στη Μάλτα, την περασμένη Παρασκευή.

Στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στάθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στη Μάλτα, την περασμένη Παρασκευή.

Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών συμμετείχαν ο πρόεδρός της, Νικόλαος Καραμούζης και η γενική γραμματέας Χαρούλα Απαλαγάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ), οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους στην υποστήριξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου μέσω της ενεργούς και υπεύθυνης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Το δ.σ. της ΕΤΟ χαιρέτισε την χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων και την αύξηση της παροχής δανείων στην ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 1ου τετραμήνου 2017, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην τετραμηνιαία Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στη τραπεζική χρηματοδότηση για την οικονομία της Ευρώπης, το δ.σ. της ΕΤΟ ζήτησε από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του ευρύτατου πλαισίου των νομοθετικών μέτρων, τα οποία επί του παρόντος συζητούνται από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, η επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή χρηματοδότησης και την υποστήριξη της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΤΟ Φρέντερικ Ουντέα δήλωσε σχετικά ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα δεν έχει θιγεί. Είναι στο χέρι των φορέων χάραξης πολιτικής να ολοκληρώσουν τα ρυθμιστικά ζητήματα και να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία, αποφεύγοντας τις αδικαιολόγητες επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η δημιουργία ενός ασφαλούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού τομέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που θα λειτουργεί ευεργετικά για τις οικονομίες των κρατών μας».

Το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη

Εξάλλου, το δ.σ. της ΕΤΟ προειδοποίησε ότι τυχόν ακατάλληλη τροποποίηση των προτεινόμενων τεχνικών προτύπων για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του πελατολογίου, καθώς και το ισχύον πλαίσιο αναφορικά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ευρώπη και, επιπλέον, θα εναπόθετε ένα πρόσθετο βάρος στις τράπεζες για την υλοποίηση τεχνικών λύσεων που δεν συνάδουν με τα ανωτέρω.

Το δ.σ. της ΕΤΟ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει – χωρίς τροποποιήσεις – τις εξουσιοδοτικές πράξεις που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ενωσιακής Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών (‘Payments Services Directive 2’ – ‘PSD 2’).

Ανασφάλεια σχετικά με τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ., οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και να συνεργάζονται με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – περιλαμβανομένων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – για την κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών. Παρόλα αυτά, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από τους εθνικούς όσο και από τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνάμεις τους για την επίτευξη αυτού του στόχου όσο υπάρχει ανασφάλεια ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πηγές ανησυχίας για τις τράπεζες αποτελούν τα ακόλουθα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία:

  • ο συντελεστής μόχλευσης,
  • η εφαρμογή της ελάχιστης (εποπτικής) απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL),
  • ο συντελεστής καθαρής ροής χρηματοδότησης (NSFR)
  • η αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών (FRTB).

«Εάν τα παραπάνω δεν διευθετηθούν καταλλήλως, η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ενδέχεται να επηρεαστεί ουσιωδώς», προειδοποίησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Νομοθετική δέσμη μέτρων για τη μείωση των κινδύνων

Το δ.σ. της ΕΤΟ παρότρυνε επίσης τους φορείς χάραξης πολιτικής να συμφωνήσουν στο περιεχόμενο των μέτρων για την μείωση των κινδύνων, κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και ρυθμιστικής παρέμβασης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά μείωσης κινδύνων θα πρέπει να εναρμονίζονται με την αρχή της αναλογικότητας, και να είναι διαχειρίσιμα, χωρίς να συνοδεύονται από επιπτώσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, συγκεκριμένα στοιχεία της ως άνω νομοθετικής δέσμης μέτρων, και πιο συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλληλεπικαλύπτονται με μέτρα που είναι υπό διαμόρφωση από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία. Τέλος, το δ.σ. της ΕΤΟ παρότρυνε τους φορείς χάραξης πολιτικής να μεταθέσουν χρονικά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων μέχρι να οριστικοποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας IV.

Κανονιστικό πλαίσιο «Βασιλεία IV»

Σε συνέχεια των συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο στην Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, το δ.σ. της ΕΤΟ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κανονιστικό πλαίσιο «Βασιλεία IV», αν στηριχθεί σε λανθασμένες παραδοχές, ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη χρηματοδότηση του πραγματικού τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το δ.σ. της ΕΤΟ επεσήμανε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. θα πρέπει να αποδεχτούν μόνο μια συμφωνία που θα συναφθεί σε διεθνές επίπεδο και δεν θα είναι επιβλαβής σε ό,τι αφορά την ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και, συνεπώς, δεν θα θέτει σε κίνδυνο την προοπτική επανόδου στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, παρότρυνε τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. να λάβουν υπ’ όψιν της της ιδιαιτερότητες χρηματοδότησης των επιμέρους εθνικών οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ, σε αντίθεση με την ισχύουσα κατάσταση της ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα της υφιστάμενες ιδιαιτερότητες της τομείς της ενυπόθηκης και επιχειρηματικής πίστης.

Εξυγίανση

Επιπλέον, το δ.σ. της ΕΤΟ αναγνώρισε την πρόοδο έργου που έχει σημειωθεί από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, εντούτοις υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της συνολικής δέσμης των προβλεπόμενων μέτρων απαιτεί στοχευμένη αξιολόγηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επιπροσθέτως, τόνισε τη σημασία διεξαγωγής ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του τραπεζικού κλάδου και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης.

Μακροπρόθεσμα ζητήματα

Εκτός από τη συζήτηση των σημαντικότερων ρυθμιστικών ζητημάτων, το δ.σ. συζήτησε και θέματα μακροπρόθεσμης πολιτικής, όπως οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit και οι σχέσεις των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφορικά με το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών το δ.σ. ομόφωνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να προχωρήσει σε μία πιο φιλόδοξη προσέγγιση, προκειμένου η άντληση ρευστότητας μέσω των κεφαλαιαγορών να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος.