Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2005 00:01

Διάσταση απόψεων

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street, καθώς η ανακοίνωση στοιχείων για χαμηλότερες των προβλέψεων νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν διιστάμενες απόψεις για την προοπτική επιτοκίων στις ΗΠΑ.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street, καθώς η ανακοίνωση στοιχείων για χαμηλότερες των προβλέψεων νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν διιστάμενες απόψεις για την προοπτική επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Η ρευστοποίηση κερδών σε μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, οι οποίες κέρδισαν με την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, ανέκοψαν τις προσπάθειες της αγοράς να διατηρήσει τη μίνι-ευφορία της προηγούμενης.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο, λόγω των ανησυχιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιταχύνει το ρυθμό αύξησης επιτοκίων, τη στιγμή που η ανάπτυξη των κερδοφοριών επιβραδύνεται.

Την τρέχουσα εβδομάδα, η Φέντεραλ Ριζέρβ αποκάλυψε ότι οι νομισματικές αρχές θεωρούν αρκετά χαμηλά τα επιτόκια για την πάταξη του πληθωρισμού, αναζωπυρώνοντας φόβους ότι θα επιταχύνει το βήμα της στο ρυθμό αυξήσεων του κόστους δανεισμού.

Από την περασμένη Παρασκευή, ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 1,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 6 Αυγούστου, ο Dow Jones υποχώρησε 1,4% και ο Nasdaq έχασε 3,5%.

Αναλυτές δηλώνουν ότι δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη χρηματιστηριακή αγορά το 2005, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και ο ρυθμός αύξησης των κερδοφοριών θα επιβραδυνθεί.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για τη δημιουργία μόνον 137.000 θέσεων εργασίας, το Νοέμβριο, στις ΗΠΑ, συνιστούν ότι η Fed ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Το επόμενο σημείο εστίασης των επενδυτών θα είναι οι εταιρικές κερδοφορίες και αυτός ο παράγοντας θα δώσει κατεύθυνση στην αγορά. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν σε νέα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 μηνών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ