Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2005 10:09

Standard Chartered: 3,3 δισ. δολ. για την Korea First Bank

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Korea First Bank, αντί του ποσού των 3,3 δισ. δολ. - τη μεγαλύτερη εμπορική της συναλλαγή - έκλεισε η Standard Chartered Plc, η δανείστρια της Βρετανίας, η οποία πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των κερδών της στην Ασία, με στόχο των αύξηση των εσόδων της, στην τρίτη σε μέγεθος τραπεζική αγορά της ασιατικής περιφέρειας.

Η Standard Chartered, ανακοίνωσε, ότι σχεδιάζει την τοποθέτηση ενός δισ. λιρών (1,87 δισ. δολ.) σε μετοχές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά. Σχεδιάζει να αγοράσει την Korea First από τη φίρμα επενδύσεων Newbridge Capital Ltd. και την κυβέρνηση της Ν. Κορέας μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο επικεφαλής της, Mervyn Davies, πλειοδότησε του επικεφαλής της HSBC Holdings Plc, John Bond, για τον έλεγχο της τράπεζας, που εδρεύει στη Σεούλ, με 404 καταστήματα, έναντι δύο της Standard Chartered. Ο Davies, 52 ετών, επιδιώκει να ανταγωνιστεί τη Citigroup Inc., η οποία επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς στην εν λόγω αγορά.

Η Standard Chartered, ανακοίνωσε, ότι η τιμή αγοράς είναι 1,87 φορές υψηλότερη από τη χρηματιστηριακή αξία της Korea First Bank και μετά την εμπορική συναλλαγή, θα κατέχει το 22% των περιουσιακών της στοιχείων.

Η απόκτηση της τράπεζας, θα προσθέσει 4.191 υπαλλήλους και 47 τρισ. ουόν στα περιουσιακά στοιχεία της Standard Chartered, η οποία στην Κορέα έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,18 τρισ. ουόν.

Η βρετανική τράπεζα, που δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κορέα το 1968, επιδιώκει να επεκταθεί στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, μετά την αποτυχία να αγοράσει πέρυσι την Koram Bank, την οποία τελικά απέκτησε η Citigroup. H Standard Chartered, πούλησε τότε το μερίδιό της 9,8% στην Koram, όταν η Citigroup, αγόρασε την τελευταία.

Η Citigroup, είχε καταβάλει τρία δισ. δολ. για την Koram Bank, 1,8 φορές υψηλότερα της καθαρής της αξίας, σύμφωνα με τον τραπεζικό αναλυτή, Han Jeong Tae, της Mirae Asset Securities Co.

Η αξία της Korea First είναι 8.757 ουόν ανά μετοχή. Η τράπεζα, ιδρύθηκε πριν από 76 χρόνια και ήταν μία από τις πιο ισχυρές τράπεζες της Κορέας πριν από την νομισματική κρίση του 1997, που την εξανάγκασε να ζητήσει την προστασία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι μετοχές της Standard Chartered διαπραγματεύθηκαν στο Χονγκ Κονγκ στα 139,50 δολ. Χονγκ Κονγκ ημ ία, κατά 1,1% χαμηλότερα στις 7 Ιανουαρίου. Στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή έκλεισαν κατά 0,4% χαμηλότερα, στις 953 πένες η μία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της στις 8 Δεκεμβρίου, τα προ φόρων κέρδη της θα αυξηθούν κατά 29%, φθάνοντας στο 1,98 δισ. δολ., μετά την ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης και τη μείωση των επισφαλών της δανείων.