Πτώση αξιών, αν και σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%, παρατηρείται σε πέντε περιοχές της Αττικής και πιο συγκεκριμένα σε Αμπελόκηπους (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Παλαιό Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργός (Ανατολικά) κατά το α’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis Property & Valuation Services (Πιστοποιημένη Εταιρεία Εκτιμητών Ακινήτων υπ. Οικ., RICS, ISO 9001).
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Πτώση αξιών, αν και σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%, παρατηρείται σε πέντε περιοχές της Αττικής και πιο συγκεκριμένα σε Αμπελόκηπους (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Παλαιό Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργός (Ανατολικά) κατά το α’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis Property & Valuation Services (Πιστοποιημένη Εταιρεία Εκτιμητών Ακινήτων υπ. Οικ., RICS, ISO 9001).
Σε σχέση με έναν χρόνο πριν (α’ τρίμηνο 2016) περισσότερο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για τα παλιά διαμερίσματα, που καταγράφουν μέσο όρο μείωσης 0,77%, σε αντίθεση με τα νεόδμητα διαμερίσματα που καταγράφουν μεγαλύτερο μέσο όρο μείωσης (-0,83%). Την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όπου για παλαιότερα διαμερίσματα καταγράφηκε πτώση 0,49%, ενώ τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει ο Χολαργός όπου για παλιά διαμερίσματα καταγράφηκε πτώση 1,17%.
Οι εκτιμήσεις
Όπως εκτιμάται, η, πλέον, ήπια πτωτική τάση στην αγορά διαμερισμάτων θα συνεχιστεί και το 2017 εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σαφή σημάδια βελτίωσης. Σύμφωνα με την Geoaxis, απροσδιόριστος παράγοντας για το μελλοντικό επίπεδο των αξιών είναι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο λανθασμένος χειρισμός του οποίου μπορεί να επιφέρει πλημμυρίδα διαμερισμάτων στα χέρια των τραπεζών και πιθανά και στα χέρια distress funds που θα αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια σε χαμηλές αποτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της πρώτης κατοικίας διαφαίνεται πλέον δυσκολότερη και επαχθέστερη για όσους έχουν οφειλές προς τις τράπεζες και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους, ενώ η προστασία θα προϋποθέτει αυστηρούς όρους και κυρίως ρευστοποίηση της περιουσίας του δανειολήπτη για να ενταχθεί σε ρύθμιση.
Η τελευταία εξέλιξη με την ανάδειξη μοναδικού ειδικού εκκαθαριστή για τις 12 «κακές» τράπεζες με σύνολο περιουσιακών στοιχείων περίπου 8,5 έως 9 δισ. ευρώ χαρακτηρίζεται καλό νέο, καθώς το σχήμα της PQH που επιλέχθηκε με επικεφαλής την PricewaterhouseCoopers έχει μεγάλη εμπειρία από σχετικά έργα.
Παλιά και νέα διαμερίσματα
Αναλυτικότερα, το α’ τρίμηνο του έτους στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.299 ευρώ/τ.μ. από 2.319 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,84%) και εν συνεχεία κατά σειρά στο Παλαιό Φάληρο (1.990 ευρώ/τ.μ. από 2.005 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,74%), στο Μαρούσι (1.769 ευρώ/τ.μ. από 1.780 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,66%), στην περιοχή των Αμπελοκήπων (1.598 ευρώ /τ.μ. από 1.612 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,82%) και τέλος στο Περιστέρι (1.335 ευρώ/τ.μ. από 1.350 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 1,09%).
Όσον αφορά τα διαμερίσματα παλαιότητας άνω 15ετίας, η έρευνα κατέδειξε ότι δεν αλλάζει η σειρά των περιοχών και οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (1.243 ευρώ/τ.μ. από 1.258 ευρώ/τ.μ. με τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση 1,17%) και εν συνεχεία κατά σειρά στο Παλαιό Φάληρο (1.003 ευρώ/τ.μ. από 1.008 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,49%), στο Μαρούσι (996 ευρώ/τ.μ. από 1.003 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,71%), στην περιοχή των Αμπελοκήπων (887 ευρώ/τ.μ. από 892 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,54%).
Tέλος στο Περιστέρι (801 ευρώ/τ.μ. από 808 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση 0,94%).
Φορολογική επιβάρυνση και υψηλό απόθεμα
Σύμφωνα με την Geoaxis, αρνητικά στοιχεία για την εξέλιξη των αξιών κατοικιών αποτελούν επίσης η συνεχιζόμενη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας και η πλήρης αδυναμία απορρόφησης του ήδη υπάρχοντος αποθέματος των 200.000 κατοικιών από ομάδες πληθυσμού όπως οι νέοι και οι οικονομικοί μετανάστες. Οι δράσεις για απορρόφηση κενών διαμερισμάτων για στέγαση προσφύγων και λοιπών οικονομικών μεταναστών στερείται μέχρι στιγμής οποιουδήποτε σοβαρού κεντρικού κρατικού σχεδιασμού και υλοποιείται από ΜΚΟ (Praksis), ενώ αναμένεται να έχει το ίδιο πενιχρό αποτέλεσμα όπως και η πολιτική απόκτησης βίζας από υπηκόους τρίτων χωρών με αγορά κατοικίας στη χώρα μας.