Με στόχο τη διεύρυνση του ανοδικού ράλι και την «κατάληψη» των 800 μονάδων εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην Ιταλία, όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη σύσκεψη των G7 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Με στόχο τη διεύρυνση του ανοδικού ράλι και την «κατάληψη» των 800 μονάδων εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην Ιταλία, όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη σύσκεψη των G7 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10.53), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,17% στις 793,30 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,15% στις 2.111,36 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,67 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 36 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,51% στις 803,73 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,29%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,42%, η Eurobank κατά 0,78%, η Alpha Bank κατά 0,44% και η Attica Bank κατά 5,45%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΟΛΠ και Σαράντης Γρ. ενισχύονται άνω του 1,50% ενώ πέριξ του 0,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΔΕΗ και Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κατά 1,65%, του Μυτιληναίου κατά 0,90% και της Motor Oil κατά 0,73%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω αποκλιμάκωση, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 5,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,0 μονάδα βάσης στο 5,643% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 5,395%.
Έχοντας 12 συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις, οι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να διευρύνουν το θετικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με όπλο τις προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ξεκινάει η τριήμερη συνεδρίαση των G7, οι εργασίες της οποίας εκτιμάται ότι θα συνεπάγονται τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης ανάμεσα στους δανειστές.
Σημαίνοντα ρόλο στην πορεία της ελληνικής αγοράς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αναδεικνύεται ως ο μεγάλος κερδισμένος από τις ευοίωνες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
«Όσο θα περιορίζεται η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τόσο ευνοϊκότερες θα είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συγκεκριμένους τίτλους. Σε αυτά τα πλαίσια, ξένα κυρίως, χαρτοφυλάκια μπορούν να ξαναβάλουν την Ελλάδα στο "ραντάρ" τους, προσβλέποντας σε επικείμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης» τονίζει μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,1% έναντι του προηγούμενου έτους. Τα ενοποιημένα έσοδα ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,1% στα 929 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση των εσόδων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Την ίδια ώρα, ο Όμιλος Τιτάν παρουσίασε ζημιές 3,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,6 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2016. Σε προ φόρων επίπεδο, οι ζημιές ανήλθαν σε 700.000 ευρώ από 25 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, όλοι οι γεωγραφικοί τομείς εμφάνισαν υψηλότερους όγκους πωλήσεων, εκτός της Ελλάδας, η οποία παρέμεινε στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα.
Τέλος, η Coca-Cola HBC κατέγραψε έσοδα 1,38 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,5%, ενώ παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 0,7%, παρά τις αδύναμες επιδόσεις στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τη θετική πορεία στις αναδυόμενες οικονομίες.
naftemporiki.gr