Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2005 16:57

Ρουσόπουλος για βαμβάκι: Ποτέ δεν είπαμε ότι θα επιδοτηθούν όλα τα κιλά

Η κυβέρνηση δεν θα παρανομήσει στο θέμα των εθνικών ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες απαγορεύονται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει με τις επιδοτήσεις του βαμβακιού στο Θεσσαλικό κάμπο.

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ ουδέποτε είχε μιλήσει για εθνικές ενισχύσεις ή για πληρωμή ή την καταβολή επιδοτήσεων σε ολόκληρη την ποσότητα του βαμβακιού. "Ποτέ δεν είχαμε πει ότι θα επιδοτηθούν όλα τα κιλά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε συνεννόηση με τους αγρότες από το καλοκαίρι, έχει καλή συνεργασία και οι ενέργειές της για τη διατήρηση του αγροτικού εισοδήματος έχουν αποδώσει.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις με 32 αγροτικές ενώσεις, οι οποίες έχουν συμφωνήσει, ενώ η κυβέρνηση πέτυχε να δοθεί φέτος μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων για το βαμβάκι από όλες τις προηγούμενες χρονιές, ποσό που φτάνει τα 690 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρατυπίες στην παράδοση του βαμβακιού τις οποίες καταγγέλλουν οι αγρότες είπε ότι φέτος ήδη έχουν γίνει πρόσθετοι έλεγχοι, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε περικοπές και σε κυρώσεις.

Για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών, για το οποίο έχουν προειδοποιήσει οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Κώστα Καραμανλή όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που είχε διαφωνήσει με ακραίες μορφές διεκδικήσεων, όπως οι αποκλεισμοί δρόμων.

Ο κ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τους βουλευτές της ΝΔ που παίρνουν το μέρος των αγροτών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει τον αποκλεισμό των Τεμπών στις 20 Ιανουαρίου, καθώς 50.000 τόνοι βαμβακιού μένουν εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων.

Για τις 13 Ιανουαρίου έχει οριστεί η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.