Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 13:12

Αυξημένη ζήτηση σε έκδοση 3μηνων γραμματίων

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας τριών μηνών.

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,70%, ενώ οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (875 εκατ. ευρώ) κατά 1,6 φορά.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία τρίμηνων γραμματίων, οι προσφορές υπερκάλυψαν το ποσό κατά 1,3 φορά. Η βελτίωση του δείκτη κάλυψης αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 12 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη, 11 Μαΐου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφεται μια θεαματική βελτίωση στην αγορά ομολόγων, η οποία αποδίδεται στις προοπτικές άμεσης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, μετά και την πρόσφατη «τεχνική συμφωνία» επί των προαπαιτούμενων δράσεων.

Ενδεικτικά, αυτή την ώρα (13.17), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 4,3 μονάδες βάσης στο 5,647%.

Νωρίτερα, μάλιστα, βρέθηκε ακόμη και κάτω του τεχνικού ορίου του 5,63%, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2012, όταν και συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα επίπεδα του 5,558%.

naftemporiki.gr