Άλλη μία μέρα προστέθηκε στο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου χθες, όπου παρά τις αρχικές ρευστοποιήσεις, όλα «γύρισαν» σε θετικό πρόσημο και μάλιστα κοντά στα υψηλά της ημέρας.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
Άλλη μία μέρα προστέθηκε στο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου χθες, όπου παρά τις αρχικές ρευστοποιήσεις, όλα «γύρισαν» σε θετικό πρόσημο και μάλιστα κοντά στα υψηλά της ημέρας.
Η αγορά δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, ενώ οι αναμενόμενες πωλήσεις ρευστοποίησης απορροφούνται εύκολα.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 778,62 μονάδες με άνοδο 1,96%, ενώ ποσοστό 3,06% κέρδισε αυτός των τραπεζών, σημειώνοντας τελική τιμή στις 1.038 μονάδες. Σε κέρδη 15,91% για τον γενικό και 36,2% για τον τραπεζικό δείκτη μεταφράζεται το ανοδικό 11ήμερο στην εγχώρια αγορά. Στο ίδιο διάστημα, ο μέσος ημερήσιος τζίρος έχει ενισχυθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης, η χρηματιστηριακή αγορά έχει κερδίσει σχεδόν 6 δισ. ευρώ (5,9 δισ.).
Ο σταθερά υψηλός τζίρος υποδηλώνει ότι υπάρχουν «καύσιμα» για να τροφοδοτηθεί περαιτέρω άνοδος. Επίσης, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που βρίσκεται στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2014, οπότε και βγήκαμε στις αγορές για 2 δισ. ευρώ.
Η επιτυχής ανανέωση της συγκεκριμένης έκδοσης (λήξης 17/7/2017) θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, μέχρι τότε, η Αγορά θα ζητά «πατήματα» και σε μακροοικονομικά μεγέθη, για να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, έστω και με χαμηλότερη ορμή. «Οδεύουμε για άλλη μία θετική εβδομάδα, με πιθανό άνω όριο ακόμη και τις 780 μονάδες. Τέλος, σημειώνουμε ότι μία διόρθωση μέχρι την περιοχή των 740 μονάδων δεν αποτελεί πρόβλημα, όποτε κι αν έρθει» εκτιμούσαν χθες αναλυτές, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα: «Ευλόγως, το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει ένα διψήφιο σερί διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων κινούμενο προς τις παρυφές των 800 μονάδων, βοηθούμενο και από το θετικό για τις αγορές αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Οδηγός του είναι ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος, όπου καθημερινά διενεργείται πάνω από το 60% των συναλλαγών, για τον οποίο ωστόσο οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων είναι ακόμη συγκρατημένες.
Και τούτο γιατί, μεταξύ άλλων, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα NPLs οφείλει να δρομολογηθεί με “άλλους ρυθμούς” στο επόμενο διάστημα, ώστε να σταματήσει η καχυποψία μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον. Παράλληλα, θεαματική είναι και η αποκλιμάκωση των spreads οδηγώντας τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην περιοχή του 5,5%. Επιπλέον, η απνευστί κίνηση του Γενικού Δείκτη σε συνδυασμό με την ενδοσυνεδριακή ολοκλήρωση των διορθώσεων, συνιστούν ένδειξη αλλαγής της φυσιογνωμίας των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Είναι δηλαδή πιθανή η αυξημένη δραστηριοποίηση κεφαλαίων επενδυτικού χαρακτήρα προεξοφλώντας ότι επενδυτικές ροές είναι πιθανό να εμφανιστούν και στην οικονομία που συνεχίζει να βιώνει την πολυετή ύφεση. Θα χρειαστούν ωστόσο πιο χειροπιαστές ενδείξεις (π.χ., έναρξη συγκεκριμένων έργων) αν και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα στις 11/5 θα περιβληθεί από υψηλό επικοινωνιακό θόρυβο σε σχέση με τις προσδοκίες επενδυτικών σχεδίων».