Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 09:07

Μειώνονται τα κέρδη των εταιρειών που χρησιμοποιούν πολυαιθυλένιο

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των κερδών τους, εξ αιτίας της αύξησης του κόστους των πλαστικών, που χρησιμοποιούνται από προφυλακτήρες αυτοκινήτων μέχρι μπουκάλια αναψυκτικών και σακούλες σκουπιδιών, βλέπουν εταιρείες, όπως η General Motors Corp., η Pepsi Bottling Group Inc. και η Pactiv Corp.

Η τιμή του πολυαιθυλενίου, του πλαστικού, που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα τα άλλα στον κόσμο, αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 57% το 2004, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών των βιομηχανιών, που το παράγουν, όπως της Dow Chemical Co. και της Nova Chemicals Corp.

Η ζήτηση για πλαστικές ρητίνες, μια αγορά ύψους 51 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 8,3%, το δεκάμηνο του 2004, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του American Plastics Council.

Τα νέα αυτοκίνητα χρειάζονται περίπου 280 λίβρες πλαστικού, διπλάσιο από ό,τι χρειαζόντουσαν το 1988. Οι χημικές βιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους, μετά την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει τη δυναμικότητα παραγωγής.

«Στη Βόρειο Αμερική, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία εργοστάσια πολυαιθυλενίου ετησίως, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αύξηση της ζήτησης», ανέφερε ο επικεφαλής της Nova, Jeffrey Lipton, στις 9 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Διεθνώς, ο αριθμός των εργοστασίων που πρέπει να κατασκευαστούν είναι περίπου 11 με 12, ετησίως, εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Ωστόσο, δεν βλέπω αυτά τα εργοστάσια να χτίζονται».

Η παραγωγή ρητινών στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 89% το 2004 έναντι αύξησης 85% το 2003, σύμφωνα με το American Chemistry Council. Η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 91% φέτος και 92% το 2006.