Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 09:59

Mitsubishi Motors: Προοπτικές στις ΗΠΑ, άνοδος των μετοχών

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές, της μοναδικής ζημιογόνου αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, Mitsubishi Motors Corp., φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της, ότι τα νέα της μοντέλα θα βελτιώσουν τις εργασίες της στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η αυτοκινητοβιομηχανία να επιστρέψει στην κερδοφορία μέσα σε δύο χρόνια.

Η Mitsubishi Motors North America, σκοπεύει να επιστρέψει στην κερδοφορία σε δύο χρόνια, μετά από ζημίες 19,7 δισ. γιέν (189 εκατ. δολ.) το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Rich Gilligan, ο οποίος μίλησε χθες στους δημοσιογράφους, σε Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Ντητρόϊτ. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωναν άνοδο 3% στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Η Mitsubishi Motors θα λανσάρει το νέο της μοντέλο Raider, τον Οκτώβριο και το κουπέ Eclipse τον Ιούνιο, στην αγορά των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την περυσινή μείωση των πωλήσεών της σε ποσοστό της τάξης του 37%. Η βιομηχανία, που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, θα ανακοινώσει το δεύτερο σχέδιο αναζωογόνησής της, περί τα τέλη αυτού του μήνα.

«Το σκάνδαλο ανάκλησης μοντέλων της Mitsubishi Motors από την αγορά, βαραίνει ακόμη την εταιρεία», ανέφερε ο Makoto Kikuchi, ο οποίες διαχειρίζεται κεφάλαια για την αγοραπωλησία μετοχών, με την Myojo Asset Management Japan Co., στο Τόκυο.

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 47% το 2004, σημείωναν άνοδο τεσσάρων γιέν, ποσοστό 3%, φθάνοντας στα 132 γιέν η μία και ήταν 2,3% υψηλότερα, στα 131 γιέν, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο, κατά τη διαπραγμάτευσή τους στην Ιαπωνία, ενώ πέρυσι, είχαν τη χειρότερη επίδοση, μεταξύ των δεικτών που απαρτίζουν τον δείκτη Nikkei.