Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 10:10

Αυστραλία: Νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος τον Νοέμβριο

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ το Νοέμβριο, σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερο μήνα, το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας, καθώς οι εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν σε μια περίοδο, που η άνοδος του νομίσματος της χώρας, έναντι του δολαρίου, περιόρισε, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, τις εξαγωγές.

Το έλλειμμα των αγαθών και των υπηρεσιών, διευρύνθηκε στα 2,66 δισ. δολ. Αυστραλίας (2 δισ. δολ.) έναντι 2,37 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,4%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2004, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Η μείωση των εξαγωγών για δεύτερο μήνα, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση μείωσης της κατασκευής κατοικιών, την εβδομάδα που πέρασε – περισσότερο από ό,τι αναμενόταν – καταδεικνύουν, ότι η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, συρρικνώνεται. Η άνοδος του δολαρίου της χώρας κατά 3,6%, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το Νοέμβριο, περιόρισε τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών και κατέστησε τις εισαγωγές φθηνότερες.

«Το αμερικανικό δολάριο επηρεάζει τις εξαγωγές της Αυστραλίας», ανέφερε ο Brian McGuigan, επικεφαλής της McGuigan Simeon Wines Ltd., της τρίτης σε μέγεθος οινοποιΐας της Αυστραλίας, σε σημερινή του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Οπωσδήποτε επέδρασε αρνητικά και στις εταιρείες του κλάδου των οίνων της χώρας, οι οποίες έγιναν λιγότερο ελκυστικές για τους καταναλωτές του βορειότερου ημισφαιρίου της Γης».

Συνολικά 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το εμπορικό έλλειμμα θα έφθανε τα 2,4 δισ. δολ. Αυστραλίας.