Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 10:43

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Aspis Bank: «Θεωρούµε πιθανή τη συνέχιση των τάσεων συσσώρευσης σήµερα ακολουθώντας την τάση των διεθνών αγορών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκτιµούµε ότι θα παραµείνουν οι τραπεζικές µετοχές και ο ΟΤΕ, καθώς φαίνεται να αναθερµένεται η συζήτηση για το πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου».

Fortius Finance: «Η απώλεια δυνάµεων που φαίνεται να παρουσιάζει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, µε τον τραπεζικό κλάδο εν απουσία εξελίξεων να αδυνατεί να καταστεί και πάλι σε καταλύτη ανόδου µοιραία στρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς εκείνες τις µετοχές της µεσαίας κεφαλαιοποίησης που ενδεχοµένως δικαιολογούν υψηλότερες τιµές, αλλά και προς ορισµένες µετοχές του FTSE/ASE-20 που «υποαπέδωσαν» το 2004.

Αν και το βραχυπρόθεσµο ανοδικό momentum δεν έχει αναιρεθεί ακόµα, καθώς η καθοδική κίνηση θα πρέπει να συνεχισθεί για περισσότερες από µια συνεδριάσεις (βασικά σηµεία αναφοράς από τεχνικής απόψεως οι 2,815 µονάδες ως επόµενη στήριξη και οι 2.800 µονάδες ως ψυχολογικό όριο), η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στις δεικτοβαρείς µετοχές, από τις οποίες εξαρτάται και η κίνηση του Γ∆ προβληµατίζει.

Η αναβάθµιση των ΤΣ στις µεγάλες τράπεζες από ξένο οίκο µπορεί αρχικά να ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά η πορεία του Γ∆ ουσιαστικά θα κριθεί από τη δυνατότητα απορρόφησης των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στο κατά πόσο θα συνεχισθούν οι πωλήσεις σε ΟΠΑΠ και ∆ΕΗ».

Marfin Analysis: «Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οι µετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν, ωθούµενες από την πτώση των µετοχών του ΟΠΑΠ και της ∆ΕΗ µετά από τις ανησυχίες για επικείµενη τοποθέτηση προς προσφορά µετοχών από το Δηµόσιο, καθώς και την αβεβαιότητα που υπάρχει για την αλλαγή της διοίκησης της δεύτερης. Οι µετοχές µεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπόδωσαν, κλείνοντας µε άνοδο. Στον FTSE 20 15 µετοχές υποχώρησαν και µόνο 5 σηµείωσαν άνοδο».

CFS: «Ο Γενικός ∆είκτης εν µέσω θετικού κλίµατος αναµένεται να κινηθεί ανοδικά κατά το πρώτο τρίµηνο του έτους µε βασική συνιστώσα της ανόδου την προβλεπόµενη αύξηση των κερδών των τραπεζών για το 2005 και πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις σε τράπεζες και εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών και της µεταλλουργίας».