Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 11:16

STMicroelectronics: Πτώση των μετοχών μετά τη μείωση των κερδών

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές της STMicroelectronics NV, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών της Ευρώπης, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της, ότι το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, η κερδοφορία της ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους ή το ποσοστό των πωλήσεων, μετά το κόστος παραγωγής, ήταν 36,6% κάτω από την πρόβλεψη του 38% έως 39% που έκανε η η εταιρεία νωρίτερα, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, μετά το κλείσιμο των Χρηματιστηρίων χθες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, κατηγόρησε το ισχυρό ευρώ, τη μείωση των τιμών και τη χαμηλότερη απ'ό,τι αναμενόταν χρήση των βιομηχανιών.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν κατά 47 σεντς, ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στα 13,75 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 13,88 ευρώ στις 9:44' π.μ., ώρα Παρισίων. Συνολικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, σημείωσαν απώλειες σε ποσοστό της τάξης του 40%.

Προκαταρκτικά, οι πωλήσεις της το τέταρτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 4,3%, φθάνοντας τα 2,33 δισ. δολ., σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκαν σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη χαμηλότερη άνοδο, σε χρονικό διάστημα πέντε τριμήνων.

Η STMicroelectronics, είναι τρίτη στον κλάδο, μετά την Advanced Micro Devices Inc. και την Intel Corp. Χθες, η Advanced Micro, ανακοίνωσε, ότι οι πωλήσεις του ομίλου της θα μειωθούν το τέταρτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα της STMicro, της οποίας οι μικροεπεξεργαστές χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, θα ανακοινωθούν στις 26 Ιανουαρίου. Την επόμενη ημέρα η διοίκησή της θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.