Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 18:56

Νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών

AΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ύστερα από μία σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Προβληματισμό προκάλεσε επίσης η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η άνοδος των τιμών πετρελαίου και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο.

Τα παραπάνω επισκίασαν τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/11/1002192.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.818,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,5%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.849 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,7% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.258 μονάδες με απώλειες 1,2%.

Πιέσεις ασκήθηκαν στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας έπειτα από την προειδοποίηση της αμερικανικής Advanced Micro Devices για κέρδη κατώτερα των προσδοκιών στο τέταρτο τρίμηνο.

Επιπλέον, η STMicroelectronics, η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία μικροεπεξεργαστών, προέβλεψε ότι τα περιθώρια κέρδους της στο τέταρτο τρίμηνο του 2004 θα είναι κατώτερα του στόχου, ενώ η φινλανδική Nokia εμφανίστηκε επιφυλακτική για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Οι μετοχές της STMicroelectronics και της Nokia υποχώρησαν κατά 4,3% και 2,18% αντιστοίχως.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street τα αποτελέσματα της Intel. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, τα κέρδη της κορυφαίας εταιρείας μικροεπεξεργαστών στον κόσμο διαμορφώθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο στα 31 σεντς ανά μετοχή έναντι 33 σεντς ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο του 2003.