Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005 08:08

Cleveland-Cliffs: 465 εκατ. δολ. για την απόκτηση της Portman

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Portman Ltd. της Αυστραλίας, αντί του ποσού των 465 εκατ. δολ. ΗΠΑ, σε μετρητά, με στόχο την αύξηση των πωλήσεών της στις χαλυβουργίες της Κίνας, πέτυχε η Cleveland-Cliffs Inc., η μεγαλύτερη παραγωγός σφαιριδίων σιδηρομεταλλεύματος της Βορείου Αμερικής.

Η Cleveland-Cliffs, προσέφερε 3,40 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, για την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, 11,5% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της στις 7 Ιανουαρίου. Σήμερα οι μετοχές της Portman, σημείωναν άνοδο 16,4%, φθάνοντας στα 3,55 δολ. Αυστραλίας η μία, καθώς εικάζετο ότι θα υπάρξει άλλη ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά της.

Η απόκτηση της Portman, θα βοηθήσει την Cleveland-Cliffs να διαφοροποιηθεί εκτός Βορείου Αμερικής, όπου πουλά το 95% των σφαιριδίων της. Η Portman εξάγει τα 3/4 του σιδηρομεταλλεύματός της, στην Κίνα και επεκτείνει το μεγαλύτερο ορυχείο της κατά 60%, καθώς εκτιμά, ότι η ζήτηση από την Κίνα, θα αυξήσει φέτος τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Portman, έκαναν δεκτή την προσφορά της Cleveland-Cliffs, καθώς δεν υπήρχε άλλη υψηλότερη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προσφορά. Οι μετοχές της, σημείωναν άνοδο 46 σεντς, ποσοστό 15%, φθάνοντας στα 3,51 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 2:37' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.