ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται τα ασιατικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ουόν της Ν. Κορέας και του γιέν της Ιαπωνίας, μετά τη δήλωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι η περιφέρεια, πρέπει να διακόψει τις πωλήσεις νομισμάτων, που έχουν στόχο, τον περιορισμό της ανόδου των νομισμάτων της.
Ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Otmar Issing, προέτρεψε τις ασιατικές κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άνοδο των εθνικών τους νομισμάτων, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο ευρώ, το οποίο έχει ανατιμηθεί τουλάχιστον δύο φορές, όπως και το ουόν την τελευταία τριετία.
Στις 10 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, είχε πει, ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, είναι ό,τι καλό απέμεινε στις «δυνάμεις της αγοράς». Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας και την Ν. Κορέας, αγοράζουν δολάρια, προκειμένου να περιορίσουν την άνοδο των νομισμάτων τους.
Το ουόν αναρριχήθηκε κατά 0,3%,φθάνοντας στο 1.041,50 έναντι του δολαρίου στη 1:30' μ.μ., ώρα Σεούλ, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Το ιαπωνικό γιέν διαπραγματεύθηκε στα 103,48 και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του δολαρίου, φθάνοντας χθες στα 103,12 γιέν στη Ν. Υόρκη.
Εναντι του δολαρίου, η κατά 27% ισχυροποίηση του ουόν την τελευταία τριετία, υστέρησε της ανόδου 52% του ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο, το ιαπωνικό γιέν, σημείωσε άνοδο 28%. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας τα 55,5 δισ. δολάρια.
Η άνοδος του ευρώ ήταν επίσης υψηλότερη της ανόδου 10% του δολαρίου της Ταϊβάν. Το νόμισμα της νήσου σημείωσε σήμερα άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 32,030 δολ. Ταϊβάν, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Taipei Forex Inc.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ν. Κορέας, έφθασαν στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα τον Νοέμβριο, μετά την αγορά δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και τις πωλήσεις γιέν σε επίπεδα ρεκόρ από την Ιαπωνία, το 2003.
«Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει κρατήσει πολύ», επεσήμανε χθες ο Issing, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ζυρίχη της Ελβετίας, συμπληρώνοντας: «Το πρόβλημα βρίσκεται στην Ασία και στα χέρια της Κίνας».