Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 07 Μαΐου 2017 08:21

«Πλουσιότερο» κατά 4,5 δισ. ευρώ το Χ.Α.

Κεφαλαιακά κέρδη 4,5 δισ. ευρώ επιφύλαξαν οι τελευταίες εννέα ανοδικές συνεδριάσεις στο Χ.Α., με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει πλέον τα 51 δισ. ευρώ, έναντι 46,5 δισ. ευρώ που ήταν στις 21 Απριλίου 2017.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά

[email protected]

Κεφαλαιακά κέρδη 4,5 δισ. ευρώ επιφύλαξαν οι τελευταίες εννέα ανοδικές συνεδριάσεις στο Χ.Α., με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει πλέον τα 51 δισ. ευρώ, έναντι 46,5 δισ. ευρώ που ήταν στις 21 Απριλίου 2017.

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, οι οποίες οδηγούν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οδήγησαν σε σημαντική τόνωση των επενδύσεων στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παρά τη μικρή υποχώρηση στις 4/5, από τις 21 Απριλίου σημειώνει άνοδο 30,4%.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην άνοδο του Χ.Α. κατά 12,3% σε διάστημα εννέα συνεδριάσεων, κλείνοντας την Παρασκευή μια ανάσα από τις 754 μονάδες (753,99 μονάδες).

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta AXEΠEY, η προκαταρκτική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο διατήρησε το θετικό κλίμα στην εγχώρια αγορά και την εβδομάδα που πέρασε, φέρνοντας τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του γενικού δείκτη για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα - ορόσημο της επιβολής των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων.

Εκτός από την υπέρβαση των 50 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, η εβδομάδα που πέρασε ήταν πλούσια από στατιστικής άποψης, καθώς τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν έχουν αραιή έως σπάνια συχνότητα εμφάνισης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ελληνική αγορά είχε να καταγράψει εννέα συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις από τον Μάρτιο του 2016, ενώ τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Μάιο του 2016. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 121 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 65% έναντι της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Η εν λόγω συναλλακτική δραστηριότητα είναι υπερτριπλάσια των καθηλωμένων στα επίπεδα των 30 με 40 εκατ. ευρώ τζίρων των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί μήνες τώρα.

Ο γενικός δείκτης σε διάστημα έξι εβδομάδων κατέγραψε κέρδη στις πέντε από αυτές, ενώ παρατηρήθηκαν επιμέρους πολύ αξιόλογες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις που ξεπέρασαν το 50% ακόμα και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Κλάδος αναφοράς της ανόδου ήταν ο τραπεζικός, ο οποίος συνδέεται αφενός με την πορεία των ελληνικών spreads αφετέρου με την εν δυνάμει αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στον τραπεζικό κλάδο το ράλι των τιμών ήταν περισσότερο φορτισμένο με προσδοκία κάλυψης του χαμένου εδάφους, καθώς η καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έχει ήδη στοιχίσει ένα τρίμηνο στο οποίο οι τράπεζες θα καταγράψουν αύξηση των καθυστερούμενων δανείων και μείωση των καταθέσεων. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κλαδικός δείκτης σημείωσε άνοδο πάνω από 30%, όπως αναφέραμε, κλείνοντας την Παρασκευή στις 993,45 μονάδες, από 762,12 μονάδες την 21η Απριλίου, ενώ στις 3/5 βρέθηκε σε επίπεδα άνω των 100 μονάδων.

Σημαντικά τα κέρδη για την Alpha Bank στο δεκαήμερο, με τη μετοχή της να κερδίζει 26,7%, η Εθνική Τράπεζα κέρδισε 25,3%, η Τράπεζα Πειραιώς 35,5%, ενώ εντυπωσιακότερη ήταν η άνοδος της Eurobank με 40,4%.

Πέρα από τις τράπεζες, η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των ισολογισμών του 2016 άφησε επίσης θετική γεύση σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα των ελληνικών εισηγμένων και τη συνολική επίδοσή τους στην τελική γραμμή, δίνοντας έτσι στους επενδυτές λόγους να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τις θέσεις τους εν όψει μιας πιο ομαλής πορείας της οικονομίας στο υπόλοιπο της φετινής χρήσης. 

Εκτός από την πλειοψηφική εικόνα στο πλήθος των εταιρειών που εμφάνισαν κέρδη και τη θετική τελική γραμμή, οι εισηγμένες θα μοιράσουν 300 εκατ. ευρώ περισσότερα μερίσματα (900 εκατ. ευρώ), μειώνοντας και τον συνολικό δανεισμό τους κατά 2 δισ. ευρώ ή 5,7%.

Το κλίμα στην αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν και να συζητηθούν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, τα οποία θα τεθούν σε ψηφοφορία στις 16 Μαΐου.

Από κει και πέρα ο δρόμος για μια συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ανοιχτός, όπως και η εκταμίευση της πολυαναμενόμενης επόμενης δόσης.