Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 00:01

Υποτονικό κλίμα

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ αντέδρασαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια στην πτώση των τιμών του πετρελαίου ενώ η νέα ανατίμηση του ευρώ οδήγησε την Ευρώπη χαμηλότερα κατά μια εκατοστιαία μονάδα λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη των κερδοφοριών. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street ήταν σε αναζήτηση νέας κατεύθυνσης μετά την αποτυχία των ισχυρών αποτελεσμάτων της Intel να εξαλείψουν τις ανησυχίες για τις κερδοφορίες του τέταρτου τριμήνου και την ανακοίνωση για απρόσμενη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ αντέδρασαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια στην πτώση των τιμών του πετρελαίου ενώ η νέα ανατίμηση του ευρώ οδήγησε την Ευρώπη χαμηλότερα κατά μια εκατοστιαία μονάδα λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη των κερδοφοριών.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street ήταν σε αναζήτηση νέας κατεύθυνσης μετά την αποτυχία των ισχυρών αποτελεσμάτων της Intel να εξαλείψουν τις ανησυχίες για τις κερδοφορίες του τέταρτου τριμήνου και την ανακοίνωση για απρόσμενη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 61,56 μονάδες, ποσοστό 0,62%, φθάνοντας στις 10.617,78 μονάδες. Με άνοδο 12,91 μονάδων, ποσοστό 0,62%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.092,53 μονάδες.

Με εξαίρεση την περασμένη Δευτέρα, οι μετοχές έχουν εμφανίσει μια επίπεδη έως χαλαρή εικόνα από την αρχή του νέου έτους. Η μετοχή της Intel- της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών υπολογιστών- ενισχύθηκε 3% μετά την ανακοίνωση ιστορικών υψηλών τριμηνιαίων εσόδων, παρασύροντας σε άνοδο όλες σχεδόν τις μετοχές εταιρειών του κλάδου ημιαγωγών.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα της αγοράς διατηρήθηκε επιφυλακτικό μετά την ανακοίνωση για διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το Νοέμβριο- η οποία ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών.

Οι απώλειες του τρέχοντος έτους έχουν οδηγήσει τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στα κατώτερα επίπεδα του μήνα.

Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 2,8% το τρέχον έτος μετά την αύξηση 8,7% του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι το Δεκέμβριο λόγω των ανησυχιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Οι κερδοφορίες τετάρτου τριμήνου εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν μια μέση αύξηση του 15,4% έναντι 16,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση 1% καθώς η ανατίμηση του ευρώ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις εταιρικές κερδοφορίες αλλά η δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων πυροδότησε κέρδη στον κατασκευαστικό τομέα.

Επίσης οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου αποθάρρυναν το επενδυτικό κλίμα της αγοράς όταν το κόστος ενέργειας ενισχύθηκε στη Ν.Υόρκη σχεδόν 1% στον απόηχο των στοιχείων για μείωση μεγαλύτερη των προσδοκιών των αποθεμάτων καυσίμων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,80% στις 1.038,6 μονάδες, αγγίζοντας τα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ