Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 08:45

Αυστραλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών η ανεργία

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα 28 ετών, υποχώρησε η ανεργία στην Αυστραλία και περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο, σημάδι, ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να ανακάμψει από τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, περίπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 5,1% έναντι 5,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Σύδνεϋ. Η οικονομία προσέθεσε 29.000 θέσεις εργασίας, επτά φορές περισσότερες από τις προβλέψεις των 20 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η αύξηση της απασχόλησης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα υψηλότερα επίπεδα περίπου 11 ετών, ενδέχεται να τονώσουν τις δαπάνες των καταναλωτών και την πέμπτη σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 0,3% το τρίτο τρίμηνο.

«Η οικονομία της Αυστραλίας βρίσκεται σε φόρμα», ανέφερε ο Shane Oliver, επικεφαλής της AMP Capital Investors, της υπ'αριθμόν δύο διαχειρίστριας κεφαλαίων της Αυστραλίας, συμπληρώνοντας: «Οι πρόσφατες εκθέσεις, υποτίμησαν την δύναμη της οικονομίας, καθώς οι εταιρείες δεν θα έκαναν προσλήψεις εάν δεν πήγαιναν καλά».

Ο Oliver, ο οποίος προέβλεψε αύξηση της απασχόλησης τον Δεκέμβριο, εκτιμά, ότι η οικονομία των 794 δισ. δολ. Αυστραλίας (609 δισ. δολ. ΗΠΑ) θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το 2005, στα ίδια επίπεδα της περυσινής ανάπτυξης, η οποία θα συνεχιστεί για 14ο συνεχόμενο έτος.