Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 09:00

Κίνα: Σε επίπεδα ρεκόρ – 60,6 δισ. δολ. – οι ξένες επενδύσεις

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό περίπου 14% και σε επίπεδα ρεκόρ, αναρριχήθηκαν πέρυσι οι απ'ευθείας ξένες επενδύσεις στην Κίνα, καθώς εταιρείες, όπως η Wal-Mart Stores Inc. και η Coca-Cola Co., επεκτάθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης της ζήτησης, στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα 60,6 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site, του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Ο ρυθμός ανάπτυξης υστέρησε της αντίστοιχης του 22% το ενδεκάμηνο του 2004 και αυξήθηκε 1,4% σε σύγκριση με το 2003, όταν η Κίνα αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα με την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS. Οι επενδύσεις, που υπεγράφησαν πέρυσι για μελλοντική υλοποίηση, αναρριχήθηκαν στα 153,5 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες, χτίζουν καταστήματα και εργοστάσια στην Κίνα, καθώς το κόστος εργασίας είναι πολύ χαμηλό, σε μία αγορά 1,3 δισ. καταναλωτών. Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να μειώσει την εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας, περιόρισε τον δανεισμό των βιομηχανιών, όπως των χαλυβουργιών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών real estate, αλλά δεν απέτρεψε την είσοδο ξένων επενδυτών, στη χώρα, όπως της Pirelli & C. SpA.

«Πρέπει να παράγουμε στην Κίνα», ανέφερε ο ο πρόεδρος της Pirelli China, Giancarlo Grech, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στις 10 Ιανουαρίου, στο Πεκίνο. Η υπ'αριθμόν τρίτη βιομηχανία παραγωγής ελαστικών αυτοκινήτων της Ευρώπης, συμφώνησε τον Νοέμβριο να δημιουργήσει ένα venture 150 εκατ. ευρώ (199 εκατ. δολ.), προκειμένου να προμηθεύσει με ελαστικά τους πελάτες της, όπως την Bayerische Motoren Werke AG ( BMW) και την DaimlerChrylser AG.

Το 2003 η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, προσήλκυσε 53,1 δισ. δολ. από ξένες επενδύσεις, υπερβαίνοντας τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν και ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένων κεφαλαίων. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, δεν ανακοίνωσε εάν τα στοιχεία του 2003, αναθεωρήθηκαν.