Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 11:05

Alstom: Μείωση των παραγγελιών στα 3,85 δισ. ευρώ το τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ 3,1% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, οι παραγγελίες της γαλλικής βιομηχανίας Alstom SA, η οποία σώθηκε από χρεοκοπία, μετά την μείωση των εργασιών της στον τομέα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενεργείας. Οι μετοχές της, υποχωρούσαν σε ποσοστό 6,6%.

Οι παραγγελίες μειώθηκαν στα 3,85 δισ. ευρώ (5,1 δισ. δολ.) το τρίμηνο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2004, έναντι 3,97 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Alstom. Τα αποτελέσματα, είναι χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 4,4 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της, Patrick Kron, 51 ετών, βασίζεται σε νέες πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, προκειμένου να ωθήσει μπροστά την Alstom, που λίγο έλειψε να καταρρεύσει. Η εταιρεία, που κατασκευάζει σταθμούς ηλεκτρικής ενεργείας και τραίνα υψηλών ταχυτήτων, επιδιώκει να κερδίσει πάλι τους πελάτες της, που έμειναν μακρυά, καθώς δεν ήταν γνωστό εάν η εταιρεία θα συνέχιζε τη δραστηριότητά της.

«Μετά από μία σημαντική παραγγελία που δεχθήκαμε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2004-2005, η εμπορική μας δραστηριότητα το τρίτο τρίμηνο ήταν θετική και ενθαρρυντική», ανέφερε ο Kron σε δήλωσή του.

Οι μετοχές της Alstom υποχωρούσαν τέσσερα σεντς, φθάνοντας στα 57 σεντς και διαπραγματεύθηκαν στα 59 σεντς η μία, στις 9:05' π.μ., ώρα Παρισίων. Σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν από τα χαμηλότερα επίπεδα των 31 σεντς που έφθασαν στις 11 Αυγούστου. Ωστόσο, βρίσκονται χαμηλότερα κατά 98 σεντς από την έναρξη διαπραγμάτευσής τους, τον Ιούνιο του 1998.

Οι παραγγελίες στο τμήμα παροχής υπηρεσιών μονάδων ηλεκτρικής ενεργείας, μειώθηκαν 36%, φθάνοντας στα 643 εκατ. δολ. έναντι 1,01 δισ.ευρώ. Η Alstom, αναθεώρησε προς τα πάνω τις παραγγελίες των 15 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ και προς τα κάτω τις πωλήσεις της σε ποσοστό 5%.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης εμφάνισε ζημίες 315 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματά της για το σύνολο της χρήσης, θα ανακοινωθούν τον Μάϊο.