Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι σπάνια, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε υψηλής έντασης εκφράσεις, ωστόσο χθες σημειώναμε: «Το ελατήριο της αγοράς που απλώς ξε-ζουλήχτηκε την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, χθες πέρασε στα χέρια πεινασμένων αγοραστών».
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι σπάνια, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε υψηλής έντασης εκφράσεις, ωστόσο χθες σημειώναμε: «Το ελατήριο της αγοράς που απλώς ξε-ζουλήχτηκε την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, χθες πέρασε στα χέρια πεινασμένων αγοραστών». Πιο κάτω τονίσαμε: «Κάθε τιμή από εκείνες που φάνταζαν στόχοι δύσκολα προσεγγίσιμοι την Παρασκευή, η αγορά απέδειξε στην πρώτη σύνοδο του Μάη, πως τους είχε για… «πρωινό», αν τις έφτιαχναν το «κέφι» οι πολιτικές αποφάσεις». Θεωρούμε με απλά λόγια ότι οι τιμές έχουν αρκετό δρόμο ανόδου πριν χορτάσουν την απληστία τους οι επενδυτές. Χθες το διάγραμμα του δείκτη των τραπεζών αποτύπωσε οκτώ φορές απορρόφηση της ενδοσυνεδριακής προσφοράς. Η πιθανότητα αυτοτροφοδοτουμένης ανόδου μεγαλώνει.
Δύσκολα θα «ξινίσει» η διάθεση των επαγγελματιών επενδυτών, αλλά εύκολα θα τρομάζουν ορισμένοι από εκείνους που ζεματίστηκαν από τις ζημιές, κάθε φορά που ξεθάρρευαν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι παλαιοί χρηματιστηριακοί παράγοντες πολλές φορές παρακολουθώντας το ενδοσυνεδριακό διάγραμμα μιας αξίας αναφερόντουσαν σε ποτηράκια που άλλοτε γέμιζαν και άλλοτε άδειαζαν. Αυτά που γέμιζαν ήταν κομμάτια της πορείας που είχανε σχήμα U αλλά η πρώτη κορυφή ήταν χαμηλότερα από την κατάληξη της δεύτερης. Στην ουσία παρατηρούσαν ότι την τοπική κορύφωση ακολουθούσε κύμα ρευστοποιήσεων που μείωνε την τιμή αλλά αφού σχηματιζόταν το «ποτήρι» σήμαινε ότι εμφανιζόταν τοπικός πυθμένας με απορρόφηση της προσφοράς. Για αυτό ξεκινούσε πάλι άνοδος που τελικά έφερνε ανώτερα επίπεδα τιμών από την προηγούμενη τοπική κορυφή. Τέτοια ποτηράκια χθες αναλόγως του μετρήματος είδαμε από οκτώ ως δέκα.
Οι πιέσεις από ρευστοποιήσεις θέσεων που αποκτήθηκαν προσφάτως ήταν μικρές, πιθανά οι έχοντες ανάγκη απεγκλωβισμού από θέσεις που «κατασκευάστηκαν» πριν από αρκετά τρίμηνα να συνέβαλλαν στην υποχώρηση του Τραπεζικού δείκτη αρχικά.
Οι επενδυτές προτιμούσαν την αφομοίωση του άλματος των ημερών με πλάγια πορεία και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μετοχές εκτός 25άρη. Το ανοδικό momentum των διεθνών αγορών ήταν ελαττωμένο και φάνηκε από το πρωί, από την μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές. Στην Ευρώπη, είχαν επηρεαστεί αρνητικά όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια με αποτέλεσμα στις 11:30 οι δείκτες να εμφανίζουν πτώση μεταξύ -0,20% και -0,30%. Ήταν συνεπώς χωρίς την διεθνή συμπαράσταση η εμφάνιση κερδών για τον ΓΔ πάνω από 0,30% την ίδια ώρα.
Συνεπώς για τις τραπεζικές μετοχές χθες η άνοδος έγινε με παράλληλη απορρόφηση της προσφοράς που προκαλεί η άνοδος των τιμών των μετοχών των τραπεζών του 25άρη. Η συνεισφορά του κλάδου στο συνολικό τζίρο παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση πάνω από το 60%. Η κατάσταση δεν είναι δυσάρεστη και έχει προκαλέσει στους εγχώριους αναλυτές τη διάθεση να προτείνουν μετοχές, συνδυαστικά, με τα εταιρικά αποτελέσματα. Αυτά ανέδειξαν τις επιχειρήσεις που αντέξανε μέσα στο καθεστώς της πολυετούς ύφεσης.
Ο κ. Χατζηδάκης της Beta sec για παράδειγμα σημείωσε: «Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων διατηρούμε τη θετική στάση μας έναντι του τραπεζικού κλάδου, εστιάζοντας στη μετοχή της ΑΛΦΑ ως την τράπεζα που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά ισολογισμού, ρίσκου και απόδοσης. Ως τον καλύτερο εκφραστή της μείωσης του ειδικού ρίσκου της χώρας από τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο θεωρούμε τον ΟΤΕ, ενώ ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΜΥΤΙΛ παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τις συνέργειες και την επενδυτική ορατότητα της κερδοφορίας. Διατηρούμε ακόμα τη θετική άποψη για τη ΦΦΓΚΡΠ λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων και την ΑΡΑΙΓ λόγω της ισχυρής συσχέτισης με το τουριστικό θέμα της χώρας. Σε ό,τι αφορά άλλες εταιρείες, παραμένουμε θετικοί για ΦΡΛΚ, ΣΑΡ, ΠΛΑΘ, ενώ σε μικρότερες εταιρείες εστιάζουμε σε ΚΡΙ και ΕΥΠΙΚ».
Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών η μπάλα πηγαίνει στο γήπεδο των δανειστών, σημειώνει η Citi, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές (κυρίως η Γερμανία) θα πρέπει να καταλήξουν σε μια πιο λεπτομερή δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Ακόμα όμως και αν συμφωνήσουν επί της αρχής, η Citi αμφιβάλλει πολύ ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον (ειδικά πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου). Η Citi γενικότερα δεν περιποιείται την ελληνική αγορά αλλά διάφοροι άλλοι Οίκοι αναγνωρίζουν την υποχώρηση του ρίσκου χώρας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν την απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 20.957 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,13% στις 2.388 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,37% στις 6.072 μονάδες.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε, όπως και ευρέως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο στο εύρος 0,75% - 1%, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα αδύναμα στοιχεία του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο.
«Η πορεία της οικονομίας φαίνεται πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μια νέα αύξηση των επιτοκίων είναι αρκετά εφικτή εντός του Ιουνίου», εκτίμησε, ο Ίαν Λίνγκεν, αναλυτής της BMO Capital Markets.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,25% έναντι του ευρώ (1,0900 δολάρια), κατά 0,23% έναντι της στερλίνας (1,2881 δολάρια) και κατά 0,58% έναντι του γεν (112,61 γεν).
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,65% στα 47,97 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,91% στα 50,92 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε πτώση κατά 0,76% στα 1.245,70 δολάρια.
Στα εταιρικά νέας της ημέρας, κατώτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Groupon, κατά το α’ τρίμηνο του 2017, καθώς οι ζημιές ανήλθαν σε 24,4 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 49,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Στον αντίποδα, αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Time Warner, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,42 δισ. δολάρια έναντι 1,21 δισ. δολαρίων πέρυσι, ενώ βελτίωση κατέγραψαν και τα αποτελέσματα της Estee Lauder, ενισχυόμενα σε 298 εκατ. δολάρια.
Τέλος, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, συνέχισε σε ανοδικούς ρυθμούς, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, καθώς ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 177.000, ενώ οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 170.000 θέσεις εργασίας.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα, όσο και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,04% στις 389,37 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση κατά 0,21% στις 7.234 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,16% στις 12.527 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,06% στις 5.301 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,13% στις 20.759 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 10.837 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Sainsbury υποχώρησε κατά 5,90% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Novo Nordisk εκτινάχθηκε κοντά στο 7% χάρη στη βελτίωση του δείκτη κερδοφορίας.
Στο μέτωπο του Brexit, η Ε.Ε. φαίνεται πως ανεβάζει στα 100 δισ. ευρώ τον «λογαριασμό» για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς -σύμφωνα με τους Financial Times- οι εκπρόσωποι των 27 κρατών - μελών αναθεώρησαν προς τα πάνω τις αξιώσεις από το Λονδίνο, οι οποίες αφορούν διάφορες πληρωμές για τα έτη 2019 και 2020.
Εκτός των άλλων, η προσοχή των επενδυτών εστίασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για τη νομισματική της πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της CME Group, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ανέρχεται μόλις στο 4,8%.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,57% στις 3.125 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατέγραψε απώλειες κατά 0,48% στις 506,20 μονάδες. Στην Αυστραλία, παράλληλα, ο δείκτης ASX 200 υποχώρησε κατά 0,98% στις 5.892 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 25% σημείωσαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Hugo Boss, καθώς ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ έναντι 38,5 εκατ. ευρώ το 2016.
Από την πλευρά τους, τα κέρδη της Lafarge Holcim Ltd διαμορφώθηκαν σε 226 εκατ. φράγκα έναντι ζημιών 107 εκατ. φραγκών πέρσι, ενώ άλμα της τάξης του 40% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Volkswagen, ανερχόμενα σε 4,37 δισ. ευρώ.
Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν και τα οικονομικά μεγέθη της BNP Paribas, καθώς τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 4% στα 1,89 δισ. ευρώ έναντι 1,81 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016. Στον αντίποδα, τα κέρδη της Allianz υποχώρησαν κατά 18% στα 1,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο 1,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, ενώ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η ανάπτυξη ανήλθε στο 1,8%.
Όσον αφορά τη Γερμανία, τέλος, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας, καθώς τον Απρίλιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,8%.
ΧΑ
Στην δεύτερη συνεδρίαση του Μαΐου, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό νέων θέσεων σε 19 από τα blue chip, ενώ μετά από σχεδόν 2 ώρες ταλάντευσης επέβαλαν τελικά, μετά τις 12:25, τη συνεχή υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς για τις Τράπεζες που οδήγησε το δείκτη τους πάνω από 1007 μονάδες και ορίστηκε για αυτές μέγιστο, που αντιστοιχούσε σε κέρδη της τάξης του +4,75%. Ο ΓΔ ανέβηκε σήμερα ως το +2,01% και κατέληξε στο +2%, χωρίς διάθεση για σοβαρή ενδοσυνεδριακή διόρθωση, ενώ το μέγιστο ορίστηκε στις δημοπρασίες. Η επίδοση για το 2017 έπιασε το +16,00%. Ο 25άρης είδε τιμές πάνω από τις 2000 μονάδες και έκλεισε εκεί στο +2,20% με κέρδη έτους +14,5% ενώ ο FTSEM, είχε πτώση σήμερα -0,17% από άλμα χθες +3,14%, και κέρδη στο 2017 +23,60%. Πάλι ήταν σαφής, και ελαφρά κατώτερη της προηγουμένης συνόδου, η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις Τράπεζες.
Μέτρησαν υπέρ της ανόδου οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +7,73% από +6,15% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +1,32% από +5,94, ΕΥΡΩΒ +2,87% από +13,28% και η ΠΕΙΡ +1,85% από +10,77% στις 2/5. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να διατηρήσει τιμές πάνω από τα επίπεδα των 732 μονάδων και το «πέτυχε» με το παραπάνω.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε ελαφρά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 2) με ένα, την ΛΑΜΔΑ, αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 25 από 36 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 11 από 2 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 105,086 από 158,351 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 68,26 από 110,81 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε κοντά στα εξόχως υψηλά επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 64,95% από 69,98% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν ανοδική δυναμική και την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , ο DΑΧ είχε άνοδο +0,05%, ο CAC είχε μεταβολή -0,11%, με τον FTSE100 στο -0,33%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν νευρικό άνοιγμα και συνέχισαν με πλάγια κίνηση στο ημίωρο που έφερε μεταβολή για Dow Jones Ind. Av -0,13% και ο S&P500 ήταν στο -0,22%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,00% και έφθασε στις 748,61 από 733,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2001,43 από 1958,43 με μεταβολή +2,20%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,5 μονάδες ψηλότερα και κατά 5,2 στον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη οριακά χαμηλότερα ή ακριβώς πάνω στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Εμπορίου +5,00% από +2,35%, Τραπεζών +4,24% από +8,23%, Κοινής Ωφέλειας +4,23% από +4,61%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,85% από +2,64%, Τηλεπικοινωνιών +2,65% από +1,34%, ο 25άρης +2,20% από +2,81%, Ακίνητης Περιουσίας +2,12% από +0,76%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,04% από +3,61%, ο ΓΔ +2,00% από +3,06%, Πετρελαίου Αερίου +1,16% από +1,12%, Πρώτων Υλών +1,01% από +0,58%, Ταξίδια Αναψυχή +0,77% από -1,97%, Τροφίμων Ποτών +0,23% από -0,04%, Τεχνολογίας +0,20% από +1,04% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,07% από +1,38%Με απώλειες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κατασκευές Υλικά -1,49% από +0,56% και ο FTSEΜ -0,17% από +3,14%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,086 από 158,351 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,386 από 14,865 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 95,930 από 139,453 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,490 από 2,571 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 50,497 από 49,692 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 140,629 από 240,072 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 61 από 84 των καθοδικών σε 45 από 24 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 19.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Πάλι στις δέκα μονάδες η προπορεία του 25άρη από τα ΣΜΕ Μαΐου
Στην σύνοδο της Τετάρτης, ο 25άρης αρχικά είχε πλάγια κίνηση μεταξύ των 1952 και 1970 μονάδων. Η τιμή ανοίγματος ήταν στις 1962,88 μονάδες με μεταβολή +0,23%. Το ελάχιστο μέρας ορίστηκε στις 1952,88 μονάδες στις 11:04, ενώ το μέγιστο μέρας στις 2001,43 ήρθε στις δημοπρασίες του τέλους. Το κλείσιμο έγινε στις 2001,43 με μεταβολή +2,20%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 24,253 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Μαΐου διακινήθηκαν 2.924 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2.010,00 μονάδες και κατώτερο στις 1.951,25 με ελάττωση των ανοικτών συμβολαίων στα 6.809 από 7.751 και εκκαθάριση στις 1.990,25 μονάδες. Επίσης εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 309 συμβόλαια. Το ανώτερο για αυτή τη σειρά ορίστηκε στις 2.006,50 μονάδες και το κατώτερο ήταν οι 1.952,00 οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 569. Οι traders επιστρέφοντας τις δυσοίωνες προσδοκίες μεγάλωσαν την προπορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ. Πιθανά γιατί φαινότανε πως το κλίμα διεθνώς θα παρέμενε αρνητικό και θα επηρέαζε τη δυναμική του ΧΑ. Ωστόσο οι επενδυτές εμφανιστήκαν μετριοπαθώς επιφυλακτικοί μάλλον λόγω της Fed και των αποφάσεων που περίμεναν από αυτή.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Το τελευταίο ρεκόρ τζίρου για το 2017, οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα που είχε να δει από την επαναλειτουργία του Χ.Α. μετά την εφαρμογή των 'capital controls", το Καλοκαίρι του 2015ι.
Η γενικότερη αισιοδοξία για επίλυση των θεμάτων αξιολόγησης, χρέους και στη συνέχεια συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο "QE" της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη διάσπαση της πολύμηνης διαγραμματικής αντίστασης των 730 μονάδων, συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με βασικό πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο.
Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ακόμη και κάτω από το 6%, για πρώτη φορά μετά από δυόμιση περίπου χρόνια. Αντίστοιχα, η πορεία της τιμής του χρεογράφου επιτυγχάνει νέα υψηλά, γεγονός που προσδίδει βραχυπρόθεσμες υπεραποδόσεις στα "ταλαιπωρημένα" ομολογιακά χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο Ελληνικό Χρέος.
Το επόμενο διάστημα και εφόσον το "ρίσκο Χώρας" συνεχίσει να υποχωρεί, το "βάρος" θα πέσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην πολυπόθητη έξοδο από την κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την πραγματική Οικονομία.
Ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία από τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ και τις επιχειρηματικές προσδοκίες για τον Τομέα των Υπηρεσιών.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η προσπάθεια της Αγοράς να κατοχυρώσει, σαν στήριξη, το επίπεδο των 730 μονάδων, αποφεύγοντας έτσι την παγίδα της "διπλής κορυφής" και του "false breakout".
Με δεδομένη την 'ξέφρενη' πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων, η κοντινότερη εβδομαδιαία στήριξη βρίσκεται στις 700 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης του 'ράλι', ο επόμενος στόχος βρίσκεται στις 805 μονάδες.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 4/5, παίρνοντας τα μηνύματα από μια υποτονική συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ το δολάριο διατήρησε κέρδη μετά την απόφαση της Fed.
Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν πιο θετικές προοπτικές, με τους επενδυτές να περιμένουν ότι ο δείκτης FTSE 100 και ο γερμανικός DAX θα ανοίξουν +0,2% υψηλότερα και ο CAC 40 της Γαλλίας να ξεκινήσει την ημέρα με +0,1%.
Οι traders των παραγώγων τιμολογούν τώρα με πιθανότητα 72% από 63% πριν από τη δήλωση της Fed, την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FedWatch του Ομίλου CME.
Ο δείκτης δολαρίου DXY, αυξήθηκε κατά 0,1% στο 99.309, με βάση το άλμα 0,2% της Τετάρτης.
"Το κλειδί κατά τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, αλλά επιπλέον η Fed, που θα παρακολουθεί στενά την Ουάσιγκτον και τις διαπραγματεύσεις γύρω από τα σχέδια φορολογικών μειώσεων της νέας διοίκησης", δήλωσε ο Lee Ferridge, της State Street Global Markets.
Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στις ΗΠΑ θα δώσει 185.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, από 89.000 τον Μάρτιο.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% σήμερα, μειωμένος από τις πιέσεις σε μετοχές του ενεργειακού και χρηματοοικονομικού τομέα. Η Ιαπωνία είναι κλειστή για τις διακοπές της Golden Week.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,4%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν επίσης 0,4% χαμηλότερα. Το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας έδωσε στον KOSPI άνοδο 0,7% με ένα άγγιγμα οριακά κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που έλαβε χώρα νωρίτερα στη σύνοδο από ισχυρά εταιρικά κέρδη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η προετοιμασία της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου. Αυτό υπογράμμιζε χθες στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση, με την οποία στην ουσία επισπεύδεται η διαδικασία δεδομένου ότι δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά αποφασίστηκε προχθές μετά την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά χαμηλότερη ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά θα αναγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ταυτόχρονα με το πολυνομοσχέδιο των μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανέβει πάνω από το 2% (πιθανότατα στο 2,2%-2,3%) έναντι ακριβώς 2% που είχε προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Από την άλλη, ο πήχης της ανάπτυξης αναμένεται να κατέβει ενδεχομένως και κάτω από το 2,5% έναντι 2,7% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός.
Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών η μπάλα πηγαίνει στο γήπεδο των δανειστών, σημειώνει η Citi, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές (κυρίως η Γερμανία) θα πρέπει να καταλήξουν σε μια πιο λεπτομερή δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Ακόμα όμως και αν συμφωνήσουν επί της αρχής, η Citi αμφιβάλλει πολύ ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον (ειδικά πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου).
Τακτικές καθυστέρησης καταλογίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ τον κατηγορεί ότι, με αυτόν τον τρόπο, αύξησε τον λογαριασμό για την Ελλάδα.
«Χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, η χώρα τους προχωράει μπροστά. Δυστυχώς, οι τακτικές καθυστέρησης του κ. Τσίπρα έκαναν ακόμη μεγαλύτερο τον λογαριασμό», ανέφερε ο κ. Βέμπερ σε ανάρτησή του στο Twitter. Εξάλλου, σύμφωνα με το EurActiv.com, σε δηλώσεις του στον απόηχο της συνάντησής του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οφείλει να επισημάνει πως το πρόβλημα της Ελλάδας, πλέον, είναι ότι ο Πρωθυπουργός της είναι κομμουνιστής.
Το ποσό του 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας έξι μηνών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97% ενώ οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,3 φορά. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 5η Μαΐου.
Οριακές μεταβολές εμφάνιζαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την προχθεσινή σημαντική βελτίωση που κατέγραψαν, ως απόρροια της επίτευξης τεχνικής συμφωνίας για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, χθες στις 12.46, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 0,4 μονάδα βάσης στο 6,008%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 5,934%.
Σε χαμηλό οκταετίας κινείται η ανεργία στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., ενώ σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται στις πρώην μνημονιακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία), με εξαίρεση την Ελλάδα όπου παραμένει καθηλωμένη πλησίον των ιστορικών υψηλών. Η χώρα μας έχει τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στο σύνολο όσο και στις επιμέρους κατηγορίες (άνδρες, γυναίκες, νέοι) των ανέργων.
Δυσμενείς παραμένουν βασικοί δείκτες της διαχείρισης των προβληματικών δανείων παρά την εντατική προσπάθεια των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επισφάλειες. Έξι στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια επιστρέφουν στο «κόκκινο», τουλάχιστον δύο στους δέκα δανειολήπτες χαρακτηρίζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ οι τρεις στους δέκα που έχουν λάβει τις προειδοποιητικές επιστολές από τις τράπεζες είναι «εξαφανισμένοι». Αβεβαιότητα, ισχνή οικονομική δραστηριότητα, πάγωμα πλειστηριασμών, καθυστέρηση στη λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στη νομοθέτηση της νομικής κάλυψης δεν αφήνουν τις μηχανές των τραπεζών να «τρέξουν».
Ένα εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι αναμένεται τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο νυν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και επερχόμενος επικεφαλής του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα επίπεδα πληρότητας στα ξενοδοχεία θα σπάσουν κάθε ρεκόρ και ότι τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού θα κινηθούν με πρωτόγνωρους ρυθμούς.
Όσον αφορά τα έσοδα, παρέμεινε επιφυλακτικός, παρότι εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου των 14,5 δισ. ευρώ.
Διεύρυνση εμφάνισαν το έτος χρήσης 2016 οι καθαρές ζημιές του Ομίλου J&P ABAΞ, καθώς ανήλθαν σε 43,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 37,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η επιδείνωση των μεγεθών οφείλεται σε έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις, ύψους 59,3 εκατ. ευρώ. Προ των έκτακτων και μη οργανικών χρεώσεων, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδη 16,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 24,1 εκατ. ευρώ το 2015. Την ίδια ώρα, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν σε 46,4 εκατ. ευρώ από 26,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του Ομίλου ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ.
Κατά 43% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Eurolife ERB, καθώς στο σύνολο του έτους χρήσης 2016 διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε προ φόρων επίπεδο, τα αποτελέσματα ανήλθαν σε κέρδη 106 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή ασφαλίστρων, επίσης, παρουσίασε άνοδο κατά 62% και διαμορφώθηκε σε 498 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το μερίδιο στην ελληνική αγορά, μέσω των Eurolife ERB AEAZ και Eurolife ERB AEΓΑ, ανήλθε στο 13%. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Insurance Group Α.Ε. Συμμετοχών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, δήλωσε ότι «το προηγούμενο έτος ήταν μια χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας».
Για την 8η Ιουνίου μετατέθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Autohellas ATEE. Αρχικώς, η συνεδρίαση της γ.σ. ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου.
Το συνολικό ποσό των 81,6 εκατ. ευρώ έχουν καταγράψει ως πρόβλεψη για τα πρόστιμα που πρόκειται να τους επιβληθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι τέσσερις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Ιντρακάτ, βάσει των οικονομικών τους εκθέσεων για τα αποτελέσματα του 2016. Επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικά ρεπορτάζ της «Ν», η Ελλάκτωρ έχει συμπεριλάβει πρόβλεψη για 40 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα για 19 εκατ., η J&P -η οποία έχει επικαλεστεί οικονομική αδυναμία- για 18,3 εκατ. ευρώ και η Ιντρακάτ για 4,3 εκατ. ευρώ.
Εντός του 2017 προγραμματίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τη δημοπρασία για 11 δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων στη ζώνη 1.800 MHz που αφορούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με το κείμενο για τη διαδικασία, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή έως τις 2 Ιουνίου, το ποσό που θα καταβάλουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τις συχνότητες αυτές -κατ’ ανώτερο- θα είναι της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ. Η μέθοδος της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, όπου ο κάθε υπερθεματιστής υποβάλλει την προσφορά του.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αμετάβλητα στο εύρος 0,75% - 1%, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα αδύναμα στοιχεία του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο. Η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δύο φορές εντός του έτους. Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν σταθερές, οι επενδύσεις επίσης σταθεροποιήθηκαν και ο πληθωρισμός «έρχεται κοντά» στον στόχο της Fed.
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή για ένα τόσο δύσκολο θέμα ενότητα, υιοθέτησαν το Σάββατο, μέσα σε 4 λεπτά, τις κατευθυντήριες γραμμές των θέσεων που θα υποστηρίξουν στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Βrexit. Ωστόσο τα δύσκολα μάλλον είναι μπροστά, αφού τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς ένα συναινετικό διαζύγιο.
Το ότι οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί δεν θα ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία ήταν αναμενόμενο και λογικό, φαίνεται όμως ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, γιατί οι δύο πλευρές εμφανίζονται με διαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις.
Στα 100 δισ. ευρώ ανεβάζει τον «λογαριασμό» του Brexit η Ευρωπαϊκή Ένωση, σκληραίνοντας τη στάση της απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι εκπρόσωποι των 27 κρατών - μελών αναθεώρησαν στα 100 δισ. ευρώ τις αξιώσεις από το Λονδίνο, οι οποίες αφορούν διάφορες πληρωμές για τα έτη 2019 και 2020. Το αρχικό κόστος του Brexit είχε υπολογιστεί στα 60 δισ. ευρώ και η σημαντική αναθεώρηση του συγκεκριμένου αριθμού αντικατοπτρίζει τις προθέσεις των χωρών της Ε.Ε. εν όψει των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στα 200,9 εκατ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017. Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 89,5 εκατ. ευρώ ή 4,9% και διαμορφώθηκαν σε 1,716 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 1,7% ή 24,9 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και οι δαπάνες. Σε πρωτογενές επίπεδο, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 295,4 εκατ. ευρώ έναντι 237,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016.
Κατώτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Groupon, κατά το α’ τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, οι ζημιές ανήλθαν σε 24,4 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 49,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, υποχώρησαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν στα 673,6 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν έσοδα, ύψους 722 εκατ. δολαρίων.
Κατά 177.000 αυξήθηκε τον Απρίλιο ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν βελτίωση των θέσεων εργασίας κατά 170.000 έναντι αύξησης 263.000 τον Μάρτιο. Την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευθούν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στα οποία περιλαμβάνεται τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο δημόσιος τομέας.
Αύξηση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Time Warner, καθώς ανήλθαν σε 1,42 δισ. δολάρια έναντι 1,21 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,66 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,45 δολαρίων. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν σε 7,74 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί 7,67 δισ. δολαρίων.
Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Estee Lauder, κατά τη διάρκεια του α’ τρίμηνου του 2017. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 298 εκατ. δολάρια ή 0,80 δολάρια/μετοχή, έναντι 265 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,91 δολάρια/μετοχή έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,73 δολαρίων/μετοχή.
Αύξηση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2017 ο δείκτης τιμών παραγωγού στον κλάδο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης, σε ετήσιο επίπεδο, σημείωσε άνοδο κατά 3,9%, ενώ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κατέγραψε αύξηση κατά 4,6%. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στο Βέλγιο (12,4%) και την Ολλανδία (9,2%). Αντίθετα, σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε κάμψη 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ε.Ε..