Σε χαμηλό οκταετίας κινείται η ανεργία στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., ενώ σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται στις πρώην μνημονιακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία), με εξαίρεση την Ελλάδα όπου παραμένει καθηλωμένη πλησίον των ιστορικών υψηλών.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Σε χαμηλό οκταετίας κινείται η ανεργία στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., ενώ σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται στις πρώην μνημονιακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία), με εξαίρεση την Ελλάδα όπου παραμένει καθηλωμένη πλησίον των ιστορικών υψηλών.
Η χώρα μας έχει τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στο σύνολο όσο και στις επιμέρους κατηγορίες (άνδρες, γυναίκες, νέοι) των ανέργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, τον Μάρτιο η ανεργία στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 9,5%, όσο και τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησε στο 8% από 8,1%. Στην Ευρωζώνη η ανεργία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009 και στην Ε.Ε. από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν τον Ιανουάριο, όπου η ανεργία κυμάνθηκε στο 23,5% του ενεργού πληθυσμού (1,117 εκατομμύριο άνεργοι) και παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Στις επιμέρους κατηγορίες, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 19,9%, στις γυναίκες 27,9% και στους νέους κάτω των 25 ετών 48% (127.000 άνεργοι). Την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2016 και Ιανουαρίου 2017 η συνολική ανεργία στη χώρα μας μειώθηκε κατά 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας ή 48.000 άτομα. Η υποχώρηση σε άλλες μνημονιακές χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη, στην Ισπανία κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, στην Πορτογαλία κατά 2,2 μονάδες και στην Ιρλανδία κατά 1,9 μονάδες.
Λόγω αβεβαιότητας και καθυστέρησης
Η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε από αυτή την περίοδο σημαντικής αποκλιμάκωσης της ανεργίας στην Ευρώπη. Κι αυτό εξαιτίας της αβεβαιότητας που έφερε η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που επισημαίνεται συνεχώς από Ευρωπαίους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα.
Οι καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. καταγράφηκαν στην Τσεχία (3,2%) και στη Γερμανία (3,9%) και οι χειρότερες στην Ελλάδα (23,5%) και στην Ισπανία (18,2%).
Τον Φεβρουάριο η Ε.Ε. είχε 19,716 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 15,515 εκατ. αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος η ανεργία μειώθηκε κατά 1,647 εκατ. άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων 991.000 στην Ευρωζώνη. Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της Ε.Ε. τα 3,883 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 2,727 εκατομμύρια αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας μειώθηκαν κατά 268.000 στην Ευρωζώνη. Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους κατέγραψαν η Ελλάδα (48%) και η Ισπανία (40,5%) και τα χαμηλότερα η Γερμανία (6,7%) και η Ολλανδία (9,6%).