Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 07:21

Σημαντική άνοδος του δολαρίου στην Ασία

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο, σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, έναντι του ευρώ στην Ασία, σημειώνει το δολάριο, μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Federal Reserve Bank, στο St. Louis, William Pool, ότι η Fed, πράγματι δεν τήρησε την υπόσχεσή της για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε «κανονικό ρυθμό».

Τα σχόλια του Pool, καταδεικνύουν, ότι η Fed, ενδέχεται να επιταχύνει την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κινείται ανοδικά. Η υποχώρηση του δολαρίου επιταχύνθηκε, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «USA Today», το οποίο ανέφερε, ότι, ο πρόεδρος George W. Bush, θα εισηγηθεί μέτρα τον επόμενο μήνα για την μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, το οποίο έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,3104 έναντι του ευρώ στη 1:37' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 1,3224, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν, σημείωσε άνοδο στα 102,93 από 102,38 γιέν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, είπε χθες, ότι οι πιέσεις του πληθωρισμοόυ είναι λιγότερο έντονες, μειώνοντας τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα στην «USA Today», αναφέρει μεταξύ άλλων, ότο πρόεδρος Bush θα παγώσει μερικά προγράμματα και θα αρνηθεί να χρηματοδοτήσει άλλα, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Επίσης, ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα, ότι υποστηρίζει τη θέση για ένα ισχυρό νόμισμα.

Το δολάριο διεύρυνε το ράλι του φέτος έναντι του ευρώ στο 3,2%, Υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 34% την τελευταία τριετία, καθώς έντονη ήταν η ανησυχία για μια αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.