Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 07:29

Ιαπωνία: 19,9% η άνοδος των βιομηχανικών παραγγελιών

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 19,9%, σημείωσαν τον Νοέμβριο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, μετά την υποχώρησή τους επί δύο μήνες, περιορίζοντας τις ανησυχίες, ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώνονται.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού - εκτός από αυτές του κλάδου της ναυτιλίας των εταιρειών κοινής ωφελείας - αυξήθηκαν στο 1,08 τρισ. γιέν (10,5 δισ. δολ.) έναντι του Οκτωβρίου, εποχιακώς προσαρμοσμένες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Συνολικά 32 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι κατά μέσον όρο οι παραγγελίες θα σημείωναν αύξηση 3,3%.

Οι επενδύσεις στα εργοστάσια και ο εξοπλισμός από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Sharp Corp. τόνωσαν την ανάκαμψη, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Οι εταιρείες, θα αυξήσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους, καθώς τα κέρδη σημειώνουν άνοδο και ανακάμπτουν οι εξαγωγές, σύμφωνα με τον Yoshimasa Maruyama, οικονομολόγο.

«Τη στιμή που υπήρξε μια αδυναμία προσφάτως στις παραγγελίες, τα χειρότερα μάλλον έχουν περάσει», ανέφερε ο ίδιος, στέλεχος του Mizuho Research Institute, πριν από την ανακοίνωση της έκθεσης για τις παραγγελίες, συμπληρώνοντας: «Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να έχουν την πρόθεση αύξησης των δαπανών τους».