Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 08:52

Βρετανία: Επιστρέφουν οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών

ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ των δραστηριοτήτων τους πάλι στη Βρετανία, μεταφέρουν οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένης της William Hill Plc και της Hilton Group Plc, μετά την αναμόρφωση των φόρων το 2001, σύμφωνα με έρευνα κυβερνητικών στελεχών της Βρετανίας.

«Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, επαναπατρίζουν τις δραστηριότητές τους και εξασφαλίζουν επιπλέον θέσεις εργασίας στη Βρετανία», αναφέρεται στην έρευνα, η οποία επικαλείται την William Hill και την θυγατρική της Hilton Group, Ladbrokes.

Υπό τη νομοθεσία του 2001, οι πελάτες θα πρέπει να καταβάλλουν φόρους 9% για κάθε μερίδιο, καθιστώντας τις offshore φίρμες, όπως για παράδειγμα τα site στο Internet, πιο φθηνές.

Οι φόροι που εισπράχθηκαν από τα τυχερά παιχνίδια, μειώθηκαν στο 1,35 δισ. λίρες Αγγλίας (2,54 δισ. δολ.) τη χρονιά μέχρι και τον Απρίλιο του 2004 έναντι 1,53 δισ. λιρών που ήταν το έτος που έληξε τον Απρίλιο του 1999. Ακόμη, φαίνεται ότι θα γίνει και άλλη μείωση των φόρων οι οποίοι παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με άλλη έκθεση του National Audit Office.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair, προσπαθεί τελευταία να περάσει νομοθεσία για την αναμόρφωση των νόμων τυχερών παιχνιδιών, επιτρέποντας για πρώτη φορά τη λειτουργία καζίνο, στυλ Las Vegas.

Επίσης, εκτιμά, ότι το ποσόν από τα τυχερά παιχνίδια στη Βρετανία θα αυξηθεί στα 12,5 δισ. λίρες ετησίως, από 8,7 δισ. λίρες το έτος που έκλεισε τον Απρίλιο του 2004, περιορίζοντας τον πληθωρισμό, εάν ψηφιστεί ο νόμος. Η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, αντιστοιχεί περίπου σήμερα 100.000 θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της Gambling Bill.