Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 10:46

Ενισχύονται οι πιέσεις στο ευρώ

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων διολίσθησε σήμερα το ευρώ έναντι του γιεν, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ που περιόρισαν τις ελπίδες αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

«Οι δηλώσεις Τρισέ ήταν ακόμη ένας φραστικός τρόπος για να επιτευχθεί η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντουράν, στρατηγικός αναλυτής στη Julius Baer & Co.

Το ενιαίο νόμισμα σημείωσε παράλληλα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα μίας εβδομάδας μετά τη δήλωση του Γουίλιαμ Πουλ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Σεν Λιούις, ότι θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ενδεχομένως να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου.

Στις 10:29 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε υποχωρήσει στα 1,31070 δολάρια έναντι 1,3224 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

Την ίδια ώρα, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του γιεν είχε διαμορφωθεί στα 134,87 γιεν ανά ευρώ, ενώ νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 134,72 γιεν.

Τέλος, στις 10:29, το δολάριο ισοδυναμούσε με 102,9 γιεν έναντι 102,38 γιεν αργά χθες το βράδυ.