Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 17:28

Κονδύλια 500 εκ. ευρώ στους Δήμους μέσω του «Θησέας»

Υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και του υφυπουργού Αθ. Νάκου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου αναπτυξιακού προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας».

Ο κ. Νάκος μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε πως η Επιτροπή αποφάσισε την κατανομή των κονδυλίων, καθώς και τα κριτήρια ανά περιφέρεια. Εγκρίθηκε επίσης και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για την άμεση έναρξη των έργων. Ετσι, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διεργασίες ώστε κάθε Δήμος να προχωρήσει σε δημοπρατήσεις «ώριμων» έργων μέσα στο Μάρτιο.

Από την 1-1-06 θα διαμορφωθούν τα προγραμματικά κριτήρια για την κατανομή των κονδυλίων με βάση συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις.

Το ποσοστό, που θα κατανεμηθεί τυπικά στους δήμους, καθορίστηκε στο 45% του προγράμματος, δηλαδή στα 1.600 εκατομμύρια ευρώ για την πενταετία 2005-2010, ενώ οι οριζόντιες δράσεις, δηλαδή η τεχνική στήριξη του προγράμματος και οι προσυμβατικές διαδικασίες για την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 20%. Από του χρόνου, το υπόλοιπο 35% που απομένει θα χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ βάσει των προγραμματικών κριτηρίων, δηλαδή με βάσει τις επιλογές, που η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του «Θησέα» θα προσδιορίσει.

Το πρώτο πακέτο της χρηματοδότησης για φέτος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, αποφασίστηκε πως τα κονδύλια που θα διατεθούν για την Αττική θα φθάνουν το 10%.