Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2005 09:26

Airbus: Αύριο η επίσημη παρουσίαση του διώροφου superjumbo Α380

ΑΥΡΙΟ θα παρουσιάσει επισήμως, το νέο της αεροσκάφος 555 θέσεων A-380, αξίας 12 δισ. ευρώ (16 δισ. δολ.), η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, Airbus SAS, για την παραγγελία του οποίου, θα αγωνιστούν οι αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να μεταφέρουν ταξιδιώτες από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, την επόμενη εικοσαετία.

Το A380, θα ξεπεράσει το ηλικίας 35 ετών, Boeing 747, της Boeing Co., το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος, στον κόσμο και θα βοηθήσει την εταιρεία που εδρεύει στην Τουλούζη της Γαλλίας να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αεροπορική βιομηχανία από πλευράς πωλήσεων και παραγγελιών, έναντι της Boeing, που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Airbus, Noel Forgeard, στις 12 Ιανουαρίου. Η Boeing, δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί το εν λόγω αεροσκάφος.

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Airbus ανακοίνωσε ότι περιμένει να λάβει παραγγελία για 1.250 αεροσκάφη, από τα οποία το κάθε ένα μπορεί να μεταφέρει 400 επιβάτες και 398 για τη μεταφορά εμπορευμάτων, μέχρι το 2024. Επιδιώκει να υπογράψει συμβόλαια για 700 από αυτά και αναφέρει ότι θα βρεθεί στο σημείο «break even», με την υπογραφή 250 παραγγελιών. Από την άλλη πλευρά, η Boeing, εκτιμά ότι η ζήτηση θα είναι περίπου το 1/3 για τα μεγάλα αεροσκάφη.

«Αυτό το αεροπλάνο είναι για πτήσεις από μεγάλα προς μεγάλα αεροδρόμια», ανέφερε ο Joseph Campbell, αναλυτής της Lehman Brothers, στη Ν. Υόρκη, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της μητρικής της Airbus, European Aeronautic, Defense & Space Co. και της Boeing, στο «overweight/positive», συμπληρώνοντας: «Ισως δεν υπάρχει χώρος για δύο μεγάλα αεροσκάφη, αλλά τώρα υπάρχει το ένα».

Τα πτερύγια του διώροφου Α380, έχουν μήκος 80 μέτρων (262 ποδών) περίπου το μήκος ενός γηπέδου αμερικανικού ποδοσφαίρου. Εχει μήκος 73 μέτρα και ζυγίζει 569 τόνους (1,2 εκατ. λίβρες) όταν είναι γεμάτο κι έτοιμο για απογείωση. Θα μπορεί να διανύει 8.000 ναυτικά μίλια (14.820 χιλιόμετρα) έναντι 7.600 ναυτικών μιλίων που διανύει το Boeing 747-400.

Οι μετοχές της EADS, έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 28% το τελευταίο δωδεκάμηνο, την ίδια περίοδο που της Boeing βρίσκονται κατά 19% υψηλότερα, καθώς εκτιμάται ότι η ανάκαμψη των ταξιδίων θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης νέων αεροσκαφών. Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε περισσότερο από 10% το 2004, μετά την ύφεση που γνώρισε το 2001, αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, έχει προσκαλέσει περίπου 5.000 ανθρώπους, να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια του αεροσκάφους, στα κεντρικά γραφεία της, στην Τουλούζη. Στους καλεσμένους, περιλαμβάνεται ο Γάλλος πρόεδρος, Jacques Chirac, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Tony Blair και ο Γερμανός καγκελάριος, Gerhard Schroeder.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Βρετανία, συμμετέχουν με δάνεια ύψους 3,5 δισ. δολ. για την παραγωγή του αεροσκάφους, κόστους, 12 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής η Airbus έχει κλείσει 139 παραγγελίες και άλλες 10 συμφωνίες. Στους πελάτες της, συμπεριλαμβάνεται η Singapore Airlines Ltd., η Deutsche Lufthansa AG, η Emirates, η Air France-KLM Group, η Virgin Atlantic Airways, και η Korean Air Co. Η FedEx Corp. και η United Parcel Service, έχουν ήδη παραγγείλει την έκδοση, για τη μεταφορά εμπορευμάτων.