Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2005 13:38

Vattenfall: 4,4 δισ. δολ. για την δανέζικη Elsam

25 ΔΙΣ. ΚΟΡΩΝΕΣ - 4,4 δισ. δολ. - για την απόκτηση της δανέζικης εταιρείας κοινής ωφελείας, Elsam, θέτοντας σε κίνδυνο την προγραμματισμένη συγχώνευση με την εταιρεία ενεργείας της Δανίας, Dong A/S, έκανε η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Σκανδιναβίας, Vattenfall AB.

H εταιρεία, προσέφερε 1.250 κορώνες για κάθε μία μετοχή της Elsam, μετά από την ενδεικτική προσφορά αντί για 1.300 κορώνες ανά μετοχή, που είχε κάνει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Elro, Henry Lei Jacobsen, που έχει στην κυριότητά της, την Elsam. Τον μήνα που πέρασε, η Elsam συμφώνησε να προχωρήσει στη συγχώνευση με την κρατική Dong, μία συμφωνία η οποία εμποδίζει την Vattenfall να κατέχει μετοχές της Elsam.

«Νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερα καλή προσφορά», ανέφερε σήμερα ο Lei Jacobsen, σε τηλεφωνική του δήλωση, συμπληρώνοντας: «Είμαι σίγουρος, ότι ένας μεγάλος αριθμός μετόχων θα το σκεφθεί και θα θελήσει η διοίκηση να το κάνει αποδεκτό». Η προσφορά λήγει στις 4 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Vattenfall προσπαθεί αν αποκτήσει την Elsam, προκειμένου να επεκταθεί στη Δανία, μετά το άνοιγμα της αγοράς ενεργείας και φυσικού αερίου της χώρας στον ανταγωνισμό, την τελευταία διετία. Τα δύο μεγάλα κόμματα της Δανίας, επιθυμούν η Elsam και η Dong, να συγχωνευτούν, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία ενεργείας της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος του κράτους στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας.

Επίσης, η Vattenfall, έκανε μια εναλλακτική προσφορά στους μετόχους της Elsam, λέγοντάς τους, ότι μπορούν να εισπράξουν 1.300 κορώνες για το 50% των μετοχών που κατέχουν, αλλά και να πουλήσουν το υπόλοιπο των μετοχών τους από 1.150 έως 1.450 κορώνες η μία, αναλόγως της ποσότητας, σύμφωνα με τον Lei Jacobsen.

Η Elsam, παράγει περισσότερο από το 1/3 της ηλεκτρικής ενεργείας στη Δανία και περίπου το ήμισυ της θέρμανσης, τη στιγμή που η Dong, αποτελεί τη μεγαλύτερη προμηθεύτερια φυσικού αερίου της χώρας. Η Dong, επιδιώκει να αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική, πριν από την πώληση πλειοψηφικού της πακέτου από το κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησής της, αργά μέσα στο 2004.

Η συγχώνευση θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 των μετόχων της Elsam, οι οποίοι θα συναντηθούν για πρώτη φορά να ψηφίσουν για το θέμα στις 28 Ιανουαρίου. Η τελική ψηφοφορία θα γίνει αργότερα.