Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 08:07

Επιδείνωση του καιρού, αύξηση της τιμής του πετρελαίου

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα επτά εβδομάδων, αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι ο ψυχρότερος καιρός, που θα επικρατήσει στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, θα αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή των Great Lakes, θα διατηρηθούν κάτω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων θερμοκρασιών που επικράτησαν από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 26 Ιανουαρίου, πέρυσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στις 15 Ιανουαρίου και ενδέχεται να υποχωρήσουν χαμηλότερα από το φυσιολογικό στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Επίσης, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ πιθανόν να μειώσει την παραγωγή, ενώ ανησυχία επικρατεί για ενδεχόμενο σαμποτάζ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις πριν από τις εκλογές στο Ιράκ. Χθες, το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ ήταν κλειστό, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Martin Luther King Jr.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν κατά 1,8% ή 87 σεντς, φθάνοντας στα 49,25 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκαν στα 49,14 δολ. το βαρέλι στη 1:08' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 34 σεντς, ποσοστό 0,7% από τις 30 Νοεμβρίου του 2004. Οι τιμές του αργού, αυξήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε σε ποσοστό 6,5% και στις 14 Ιανουαρίου έκλεισαν 40% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο Λονδίνο, το μπρέντ, για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 1,8%, 81 σεντς, φθάνοντας στα 45,84 δολ. το βαρέλι, στις 11:56' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί 9% υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα από τις 15 έως τις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προβλέπει μεγαλύτερη από το φυσιολογικό πτώση της θερμοκρασίας κατά 3,3 βαθμούς Φαρενάϊτ, στην περιφέρεια, η οποία καταναλώνει το 80% του συνολικού πετρελαίου θέρμανσης της χώρας.