Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 08:44

Μαλαισία: Στο 5,7% η μείωση του ΑΕΠ το 2005

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ, ενδέχεται να σημειώσει η οικονομική ανάπτυξη της Μαλαισίας, στο 5,7% φέτος, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 7,2% το 2004, σύμφωνα με το Malaysian Institute of Economic Research, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό για τα ηλεκτρονικά που παράγονται στη χώρα, κλονίζεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομία της Μαλαισίας, ύψους 115 δισ. δολ., θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,3% το 2006. Πέρυσι, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα με ρυθμό 7% - τον ταχύτερο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών – σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης της χώρας. Οι προβλέψεις του Ινστιτούτου, ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ και ήταν οι ίδιες με αυτές που είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2004.

Η συρρίκνωση της οικονομίας στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση για ημιαγωγούς, σκληρούς δίσκους και άλλα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, τα οποία αποτέλεσαν περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Μαλαισίας τον Νοέμβριο.

«Καθώς ο ρυθμός της επέκτασης των βιομηχανιών της χώρας μειώνεται, οι εξαγωγές της Μαλαισίας ενδέχεται να περιοριστούν», εκτιμά το Ινστιτούτο.

Οι ΗΠΑ – κατά πάσα πιθανότητα – θα προχωρήσουν στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού φέτος και η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας περιορίζεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις στην Κίνα η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 8% φέτος έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη με ρυθμό 9,3% το 2004, σύμφωνα με 10 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Αυτός, ήταν και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, από το 2001.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η οικονομία της Μαλαισίας υποχώρησε κατά πάσα πιθανότητα το τέταρτο τρίμηνο στο 6%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η επίδραση του τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου στην οικονομία της χώρας, δεν θα είναι παρά «οριακή», συμπληρώνει το Ινστιτούτο. Το τσουνάμι σκότωσε στη Μαλαισία 64 ανθρώπους στις βόρειες περιοχές της χώρας, Penang και Kedah.

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη περιορίστηκε στο 6,8%, μετά την επέκτασή της στο 8,2% (αναθεωρημένα στοιχεία), το προηγούμενο από το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τον Νοέμβριο.